Marjolein Bröring, working mam van week 49

Deze keer niet alleen een stuk over een working mam, maar ook over een studerende mam. Want dat ben ik, ik doe eigenlijk van alles door elkaar.  Ik ben Marjolein, 27 jaar en samen met mijn man en kinderen Luca (3,5 jr) en Benjamin (7 maanden) woon ik in Ommen.

In 2008 besloten mijn man en ik voor een kindje te gaan. Dat terwijl ik nog studeerde, mijn man had wel een vaste baan. Mensen verklaarden me voor gek, dat zou toch zeker niet goed gaan! Maar we volgden onze droom, het kindje kwam en het studeren ging verder.  Het combineren van studie (pabo), werk en kind was even wennen, maar tegelijkertijd ook goed te doen.  In mei dit jaar is onze tweede zoon geboren en nog ben ik aan het studeren. Ditmaal een andere studie, psychologie aan de universiteit.  Mijn droom is om een zelfstandig gevestigd psycholoog/psychotherapeut te worden. Ondanks dat het een moeilijke tijd is voor psychologen, heb ik er wel alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Er leiden meer wegen naar Rome.

Anderhalf jaar geleden ben ik mijn eigen praktijk begonnen. De kennis die ik in mijn studies had opgedaan en op doe wilde ik gaan combineren. Daarnaast was er weinig werk te vinden in de sector die mij aan sprak, dus besloot ik zelf werk te gaan creëren.  Er kwam van alles op mijn pad, maar bij 1 onderwerp bleef mijn aandacht hangen. Dat was het onderwerp ‘beelddenken’. Ik volgde een cursus en het was een en al herkenning. Ik had er al wat over gelezen in mijn studie, maar dit was nog veel uitgebreider.

Op dit moment coach ik mensen, met name kinderen, die in beelden denken en daarbij vastlopen op school of in de maatschappij. Deze kinderen krijgen vaak de diagnose dyslexie, ad(h)d, dyscalculie of hebben andere leerproblemen.

We hebben allemaal een dominante hersenhelft. Bij mensen met een voornamelijk dominante linkerhersenhelft zie je dat deze mensen vooral analytisch zijn, logisch nadenken, goed zijn in taal, rekenen en wiskunde. Plannen gaat ze bijvoorbeeld ook heel goed af. Bij mensen met een voornamelijk dominante rechter hersenhelft zie je het tegenovergestelde. Deze mensen zijn vaak heel creatief, visueel-ruimtelijk heel sterk, leven veel vanuit hun intuïtie, maar vinden plannen heel moeilijk en filteren prikkels minder goed. En zo zijn er nog een hele hoop eigenschappen te vinden.

Ons onderwijs is nog heel talig ingericht en dus voornamelijk gericht op mensen met een dominante linker hersenhelft. Als je dan een dominante rechter hersenhelft hebt, kan het je knap lastig gemaakt worden. Oftewel: ‘’Ik leer in beelden, jij onderwijst in woorden’’. Ik help deze mensen een vertaling te maken van het reguliere onderwijsmateriaal naar materiaal wat goed beklijft in hún informatieverwerkingssysteem.

Ik vind het ontzettend leuk en boeiend werk om te doen. Het geeft me echt een kick als ik zie hoe snel de kinderen die ik help vooruit gaan met hun schoolwerk, terwijl vaak de moed al is op gegeven.
De combi studie en werk sluiten op deze manier heel goed op elkaar aan.

Maar studeren naast je werk heeft af en toe ook een keerzijde. Het betekent dat je ’s avonds laat nadat je eindelijk je kinderen op bed hebt gekregen, je nog aan de studie moet. Soms heb ik tijden dat ik vakken moet doen in een heel kort tijdsbestek, simpelweg omdat ik het al enorm druk heb met mijn gezin, mijn werk en mijn huishouden. Ik zorg altijd wel dat mijn kinderen er niet onder ’lijden’. Als ik overdag aan de studie moet, zorgen we altijd dat hun vader er is of dat ze naar hun oma kunnen waar ze kind aan huis zijn.

Ondanks dat ik het vaak heel pittig vind, zou ik het allemaal voor geen goud willen missen.  Het moederschap heeft mij veranderd. Ik ga veel efficiënter met mijn tijd om en ik geniet veel meer van de kleine dingetjes dan eerst.  Daarnaast ben ik veel meer gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen dan voordat ik moeder werd. Ik doe het nu niet alleen maar meer voor mezelf, maar ook voor hen. Ook qua studie zal het denk ik nog jaren duren voordat ik uit gestudeerd ben. Ik kom zoveel interessants tegen, ik kan me niet voorstellen dat ik ooit echt niét meer zal studeren. Een working mam als eeuwige student.

 

Ook een keer in de spotlight staan? Geef je op!

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top