Matcha thee maken; alle varianten proeven!

Heb jij al eens gehoord van Matcha thee? Ik heb dit onlangs voor het eerst geprobeerd en inmiddels maak ik iedere dag een kopje matcha thee in de ochtend om mijn dag goed te starten. Matcha thee maken is niet lastig, maar wel anders dan een andere thee die je wellicht gewend bent om te drinken.

Ik neem je graag mee in het proces van het maken van deze speciale groene thee en vertel je wat meer over de voordelen ervan.

Ben jij een liefhebber van thee, wil je graag wat extra’s doen voor je gezondheid én kan je wel wat energie en extra focus gebruiken? Dan is Matcha thee zeker het proberen waard.

matcha thee maken

Wat is Matcha thee?

Allereerst ga ik heel even in op wat Matcha thee nu precies is. Uiteraard kan je daar op meer websites informatie over vinden, maar als je mijn artikel leest over het maken van Matcha thee en je weet nog niet precies wat het is dan mis je de essentiële informatie.

En dat is jammer.

Matcha thee is speciale groene thee. En ik noem deze thee niet alleen speciaal vanwege de manier waarop je hem maakt, maar ook omdat je bij deze thee echt alle theebladeren drinkt.

Matcha poeder uit een blikje

Matcha thee is dus groene thee die tot poeder vermalen is

Huh? Ja, je leest het goed.

Matcha thee is geen thee die (zoals normaal) getrokken wordt van theebladeren. Matcha is een poeder van gemalen theebladeren. En dit poeder leng je weer aan met een beetje water (op een speciale manier) om hier vervolgens thee van te maken.

Je drinkt hiermee dus eigenlijk het volledige theeblad op.

Telen en selecteren van de theeblaadjes

Verder mag je weten dat voor het maken van Matcha thee echt de beste groene thee blaadjes geselecteerd worden. Door de specifieke manier van telen van deze theeblaadjes zit deze groene thee vol mineralen, vitamines en antioxidanten.

Het telen van deze groene blaadjes is behoorlijk intensief, aangezien ze een aantal weken voordat ze geplukt worden eerst in de schaduw gezet worden. Dit zorgt ervoor dat er extra chlorophyll wordt aangemaakt in de blaadjes.

Daarnaast worden alleen de kleinste blaadjes geplukt om Matcha van te maken wat gebruikt kan worden voor deze bijzondere groene thee.

matcha thee set

Matcha thee maken voor je gezondheid en een zen-momentje

Het klinkt allemaal wellicht wat ingewikkeld, maar het maken van deze gezonde thee is bijster eenvoudig. Mits dat je de goede accessoires bij de hand hebt.

De luxe Matcha set die ik gebruik heb ik van Joy of Matcha. Met deze set ben je ‘ready to go’ om je eigen Matcha thee te maken en dat doe je net zo snel als het zetten van een andere kop thee die je een tijdje moet laten trekken. Ook leuk om cadeau te geven trouwens!

In de set zit een potje met Matcha poeder, een bamboe theelepeltje, een bamboe chasen en een prachtig kommetje. That’s all you need voor een boost van je gezondheid en energielevel.

Het enige wat ik misschien nog mis in de set is een houder voor de chasen. Met houder was het helemaal mooi compleet geweest.

Zo werkt het maken van de ‘gewone’ Matcha thee

In bovenstaande filmpje kan je heel eenvoudig zien hoe je de thee maakt, maar ik zal het je ook nog even vertellen.

Allereerst zorg je voor water van ongeveer 80°. Ik haal mijn theewater gewoon uit de quooker. Dat zit altijd onder de 100° en als ik zover ben dat ik het ga mengen dan is het al genoeg afgekoeld.

Kook je je theewater in een waterkoker? Laat het dan eerst even afkoelen voordat je begint met het maken van de Matcha thee.

theelepel matcha poeder
  • Doe 2 theelepeltjes Matcha in je kommetje
  • Voeg een klein beetje water toe en roer dan met de chasen rustig totdat de Matcha poeder helemaal in het water is opgelost
  • Voeg de rest van je water toe (tussen de 80 en 100 ml)
  • Klop nu met de chasen de Matcha thee op totdat er een mooie schuimlaag ontstaat
  • Je thee is nu klaar om te drinken
matcha thee maken door met poeder aan te lengen

Het kloppen met de chasen doe je in een soort M beweging, check het filmpje even dan zie je precies wat hiermee bedoeld wordt.

matcha poeder aanlengen met de chasen
zo moet je matcha thee opkloppen

Tips voor alternatieven

Heb je nog niet alles bij de hand zoals ik in de Matcha set, dan kan je ook alternatieven gebruiken om deze thee te maken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een melkopschuimer om je Matcha poeder mee op te kloppen.

Het kommetje dat ik heb is natuurlijk erg mooi en praktisch, maar zolang je ervoor zorgt dat je zelf een kommetje hebt met een hoge opstaande rand, dan kan je die ook gebruiken hoor. De rand moet wel hoog genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je niet morst bij het snelle opkloppen.

ceremonial matcha thee

Voordelen Matcha thee

Feitelijk gezien heb je maar een klein kopje Matcha thee gemaakt om te drinken. Een paar slokken en dan is het op. Maar tóch zit deze groene thee boordevol antioxidanten.

De thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.

Matcha verscherpt je geheugen en je concentratie en ontgift daarnaast je lichaam (net als Alka thee). Verder zorgt het maken van de Matcha thee voor je eigen zen momentje en het drinken van de thee brengt je tot rust.

Nu hoor ik je denken ‘koffie zorgt ook voor een betere concentratie’. Dat klopt, maar dat is maar tijdelijk én dat is ook wel het enige positieve aan koffie 😉 . Bij Matcha thee zal je ervaren dat de effecte langduriger zijn en dat er meer balans is.

Je energieniveau stijgt maar de ‘dip’ die je bij koffie ervaart blijft uit en er zijn minder bijwerkingen. Van teveel koffie krijg ik zelf hartkloppingen en bij Matcha thee heb ik gewoon niet veel nodig om mijn dag goed door te komen.

Een ander voordeel van het maken van Matcha thee is dat het je behoefte aan suikers laat dalen. Door Matcha thee te drinken heb ik zelf minder behoefte aan een tussendoortje en dat zorgt ervoor dat het ook bijdraagt aan een gezonder gewicht.

Daarnaast kan het ook je metabolisme verbeteren waardoor je sneller vet gaat verbranden.

Verschillende varianten Matcha thee

Er zijn niet alleen verschillende varianten Matcha poeder te koop, maar je kan er ook allerlei varianten thee mee maken.

Denk bijvoorbeeld aan een Matcha Latte waar ook warme melk bij gebruikt wordt of een soort Pumpkin spice maar dan in een Matcha variant met lekkere ‘warme’ kruiden. Natuurlijk kan je ook een munt variant maken met je Matcha thee of juist kiezen voor een kokos Matcha met kokosmelk.

Kort samen gevat over deze gezonde thee in mijn review

Matha thee is bijzonder eenvoudig om te maken, ook al dacht ik eerst dat het best ‘een ding’ was.

De smaak is helemaal goed. Ik ben zelf eigenlijk niet zo’n groene thee drinker en neig meer naar bijvoorbeeld een kruidenthee of een minty morocco ofzo. Maar Matcha thee is wat duidelijker van smaak zonder dat het de bittere touch heeft die me van groene thee tegenstaat. Dat vind ik dus een dikke plus.

Verder ervaar ik dat ik duidelijk meer gefocused ben gedurende de dag, en daar ben ik erg blij mee, want dit draagt zeker bij aan mijn productiviteit binnen mijn bedrijf!

Heb jij ervaringen met het drinken van deze antioxidant booster?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven