Hoe kies je een nieuw matras uit?

Ik vind het een van de moeilijkste dingen om een keuze in te maken, een nieuw matras. Want ook al lig ik iedere avond in bed op het matras dat ik gewend ben, als je mij vraagt van wat voor soort matras ik blij word en waar ik lekker op lig? Dan kan ik je daar niet zomaar een antwoord op geven. Want hoe kies je nu precies een goed matras uit?

Welk merk springt er voor jou uit? Welk type matras is het beste? Waar moet je op letten als je bepaalde klachten hebt? En wat vind je nu eigenlijk echt lekker liggen? Ik help je op weg met een aantal tips.

Lekker liggen op een nieuw matras, waar let je dan op bij het kiezen ervan?

Ben jij wel eens gaan ’testliggen’ bij het kiezen van een matras? Wij hebben het onlangs nog gedaan in een beddenwinkel. We hebben daar op vijf matrassen gelegen om te voelen welke we nu het lekkerst vonden liggen.

Vijf matrassen lijkt eigenlijk helemaal niet zoveel, maar toch raak ik dan de draad al een beetje kwijt. We hebben alle vijf de matrassen zeker 4 keer geprobeerd met proefliggen. Met en zonder dekbed 😉 en steeds met hetzelfde hoofdkussen.

Alles om natuurlijk te proberen een goed matras te kiezen als we zover zijn. Maar ik ben er nog niet uit. Door mijn rugklachten ben ik in ieder geval op zoek naar matrassen die goed zijn voor je rug zoals die van Allnatura. Want rugpijn kan echt heel vervelend zijn voor je nachtrust.

Naast de pijn in mijn rug heb ik ook regelmatig last van mijn schouders trouwens. Niet als ik op mijn zij lig, wat ik regelmatig doe, maar juist omdat ik vaker op mijn rug lig en dan met mijn armen boven mijn hoofd.

Een beetje een vreemde houding, en niet ergonomisch verantwoord. Deze houding heb ik geërfd heb van mijn moeder, die sliep ook altijd zo. Alhoewel ik me ook besef dat deze houding bij mij pas is ontstaan toen ik in de overgang kwam.

Niet geheel vrijwillig dus, maar waarschijnlijk gewoon omdat ik het te warm had. Wist jij trouwens dat je slaaphouding ook veel te maken heeft met het kiezen van het juiste matras? Meer over slaaphoudingen lees je hier.

matras kiezen

Tips om een goede keuze te maken als je een nieuw matras gaat kopen

Ben je toe aan een nieuw matras? Neem dan onderstaande tips mee in je achterhoofd bij het kiezen ervan! Want wat is een goede matras? Dat kan zomaar voor jou anders zijn dan voor je partner. Of je buurman 😉 .

Welke lengte en breedte kies je bij een nieuw matras?

Uiteraard stem je de lengte en de breedte van het matras dat je gaat kiezen af op je eigen lengte en die van je (eventuele) partner.

De breedte stem je ook weer af op je eigen postuur, maar ook op je eigen behoeftes. Bij mij is bijvoorbeeld na de overgang de behoefte ontstaan om meer ruimte in bed te hebben. Een breder matras is dan wel zo handig.

Heb je het snel warm of koud?

Als je het snel warm hebt, dan is bijvoorbeeld een matras met pocketveren slimmer om te kiezen dan een matras dat alleen uit koudschuim en traagschuim ontstaat. Pocketveren ventileren namelijk beter en zijn ook meer vochtdoorlatend.

Ben jij een echte koukleum? Dan kan je juist wél bewust kiezen voor een matras van koudschuim en traagschuim.

Ben je allergisch? Houd daar rekening mee bij het kiezen van je matras

Er zijn matrassen die speciaal gemaakt zijn van anti allergeen materiaal. Wel zo fijn als je allergisch bent voor vanalles en nog wat.

Welke slaaphouding heb je?

Ben je een rugslaper of een buikslaper, dan heb je vaak baat bij een matras dat middelhard tot hard is. Slaap je meestal op je zij dan is het slim om een matras te kiezen waarbij de contouren van je lichaam goed ondersteund worden.

Ben jij op zoek naar een duurzaam matras van natuurlijke materialen?

Ook voor mensen die duurzame keuzes willen maken en liefst alleen natuurlijke materialen gebruiken zijn er mogelijkheden. Zo hebben ze bij Allnatura bijvoorbeeld natuurvezelmatrassen van kokos, kokos-paardenhaar of hennep. En er zijn zelfs vegan matrassen beschikbaar. Super mooi dat je ook als veganist bij het kiezen van een matras je overtuiging kan doorvoeren.

Wanneer is het tijd voor een nieuw matras?

Normaal gesproken is een goed matras tussen de 8-10 jaar weer aan vervanging toe. Heb je nu tussentijds al bepaalde klachten bij het slapen, of lig je niet (meer) lekker op je matras dan kan je ook kiezen voor een topper.

Deze leg je dan op je matras waardoor je je eigen matras kan blijven gebruiken maar toch een andere slaapbeleving hebt.

Kies een leverancier waarbij je het matras uit kan proberen

Zoals ik al zei hebben wij onlangs nog ‘proefgelegen’ in een beddenwinkel. Maar ik vind het bijna onmogelijk om daar de juiste keuze te maken. Ja, je kan natuurlijk voelen of je lekker ligt of niet op een bepaald matras.

Maar pas als je er een weekje op geslapen hebt denk ik dat je er echt wat over kan zeggen. Ga bij het kiezen van een nieuw matras dus niet over één nacht ijs. Laat je goed voorlichten en kies in ieder geval een matras dat je ook thuis nog uit kan proberen en mag terugsturen als het echt niet bevalt.

Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven