Tijd voor jezelf creëren; me time is essentieel!

Hoe kun je tijd voor jezelf als moeder creëren en ervoor zorgen dat je die me time ook echt voor jezelf behoudt?

Het moederschap is fantastisch en iets dat je als mens laat groeien; maar het kan ook zwaar zijn. Deze job gaat 24/7 door. Korte nachten, zelf niet fit zijn of geen zin hebben zijn helaas geen redenen om je een dag ziek te melden en het moederschap te skippen. Wat kan helpen om niet moedeloos te raken op sommige dagen is tijd voor jezelf als moeder te creëren. Me time om weer op te laden als moeder. Het liefste op vaste momenten, want we weten allemaal hoe moeilijk het is om deze tijd voor jezelf niet alleen te creëren, maar ook te behouden. Vaste momenten helpen daarbij.

Tips om aan die broodnodige me time te komen:

1. Wees lief voor jezelf

Deze hoort echt op nummer één wat mij betreft. Het kan niet allemaal perfect en het is niet erg om een keer eten te bestellen, een verjaardag van een kennis te skippen of het huishouden met de Franse slag te doen. Wees lief voor jezelf, kijk naar wat je allemaal doet voor je gezin en vier ook je successen. Geniet dus van je me time zonder je schuldig te voelen over de tijd die je voor jezelf pakt.

2. Zeg nee

Belangrijk is om na te gaan wat je energie geeft en wat je juist veel energie kost. Krijg je energie van het doen van boodschappen voor je schoonouders? Zo niet, dan kun je wellicht de Appie of Jumbo via de online route boodschappen bij ze laten bezorgen.

Is er een moeder die je op het schoolplein steeds vaker aanschiet om te vragen of haar kind deze middag bij jullie kan spelen? Laat haar gerust op een vriendelijke maar besliste manier weten: helaas, vandaag komt het niet uit. Of: ik zou je graag helpen op een andere dag en ik laat je weten wanneer er ruimte is in de agenda. Oefen dit voor de spiegel, let op je houding en weet dat je geen uitleg hoeft te geven. Een simpel nee is namelijk ook prima.

3. Maak een dagplanning en stop deze niet te vol

Als je een drukke dag voor de boeg hebt omdat je bijvoorbeeld een verjaardag van iemand hebt of na de tandartsafspraak ook nog ’s middags naar sportclubjes moet rijden, zorg dan dat je op de andere dagen niets plant. Probeer daarnaast op die drukke dag toch pauzes in te lassen. Even de radio aan en lekker meezingen of aangeven bij de kinderen dat er deze dag wel gespeeld mag worden maar dan een keertje bij een vriendje in plaats van thuis. Het gevoel van succes wordt groter als je 2 tot 3 grote taken op één dag hebt en deze ook kunt afronden.

4. Bekijk wat je kunt delegeren

Hebben je ouders tijd en zin om met één van je kinderen naar paardrijles of een andere sportles te rijden? Heel fijn, dit geeft jou meer ruimte! Voor je me time of voor iets anders. Is er budget voor iemand die 1 keer in de week door je huis gaat met de stofzuiger en dweil? Meteen doen! Kan jullie buurmeisje oppassen op een vaste dag in de week? Het moment om me time voor jezelf te pakken. Doen!

5. Stel je prioriteiten

Door na te gaan wat je prioriteiten zijn, kun je ook beter nee zeggen. Er zijn vrouwen die een heel schoon en opgeruimd huis superbelangrijk en fijn vinden. Helemaal goed natuurlijk al kan het dan wel zo zijn dat je minder tijd met je kinderen kunt doorbrengen. Of ben je een grote sportfanaat en daarom veel in beweging? Iets anders zal er dan misschien een beetje bij inschieten. Schrijf je prioriteiten voor jezelf eens op een rijtje, dit helpt je om weer beter nee te zeggen tegen dingen die lager op je prioriteitenlijstje staan.

6. Train je kinderen in zelf spelen en zelfstandigheid

Het helpt enorm als je kinderen zelfstandig zijn en zichzelf kunnen vermaken. Niet de hele dag natuurlijk, maar kinderen kunnen prima 10 tot 20 minuten zelf spelen, zonder dat jij als moeder constant dingen hoeft te zoeken of ruzies moet sussen. Ga deze tijd niet gebruiken om schoon te maken, maar doe iets wat jij fijn vindt om te doen. Even puzzelen, schrijven, zingen of sporten… net waar je brein zich van ontspant. Ook dat kan me time zijn.

7. Investeer in vaste gezinsmomenten

Tijd doorbrengen met je dierbaren zorgt voor verbinding en een positief gevoel, wat ook weer energie geeft. Dit kan door op vaste tijden met elkaar te eten, of bijvoorbeeld een wandeling in het weekend te maken. Je kan natuurlijk ook een keer in de week met elkaar op tv naar iets te kijken en hierover praten. Plan dit op de agenda, zeker met pubers die steeds meer tijd buitenshuis doorbrengen is dit een aanrader. Maak er iets gezelligs van en probeer van je gezin te genieten.

8. Bedenk waar jij van oplaadt en maak dit mogelijk

Wat is dé manier voor jouw om te ontspannen en tot rust te komen? Voor de één is dit de sauna en voor de ander een wandeling. Bel je oppas en zorg dat je agenda hierop aangepast is om deze me time ook echt waar te maken. Daarnaast helpt gezonde voeding en sporten in de buitenlucht ook mee!

Tip: in het boek: power mom van Esther van Diepen wordt beschreven hoe je de juiste balans tussen gezin en werk kunt bereiken en dus ook meer ‘eigen tijd’ kunt vrijmaken.

Je kunt het hier bestellen

9. Maak gebruik van het aanbod van andere mensen

Ben je ook snel geneigd om het aanbod van een ander af te slaan? Niet doen! Als een vriendin aanbiedt om op je kinderen te passen… meteen doen! Je kunt haar kinderen dan op een voor jou geschikt moment, terug laten komen om te spelen. Mensen willen graag helpen en wie weet help jij een andere moeder over een poosje als je kinderen ouder zijn en je eigen tijd daardoor ook wat makkelijker in te plannen is. Dus als iemand vraagt waar hij of zij mee kan helpen, zorg dan dat je weet wat je het meeste helpt.

10. Sta wat vroeger op

Oké, bij deze scheelt het dat ik een ochtendmens ben. Maar ik merk dat ik dat eerste uurtje zonder kinderen en man echt tijd voor mezelf kan nemen. Rustig een koffie of thee drinken, in mijn dagboek wat schrijven of gewoon de krant lezen… het kan allemaal. Perfecte me time tijd om op te laden en rustig je dag te starten!

Pin onderstaande afbeelding om deze tips te bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven