4 tips om mediagebruik van je kind te beperken

Maar liefst 78 procent van de peuters en kleuters is al online en brengt gemiddeld zo’n 22 minuten per dag door op computer, laptop of iPad. Zo krijgt mediagebruik al best wel een lading mee als je naar de tijdsbesteding kijkt en naar de hoeveelheid kinderen. Belangrijk dus om dat in de gaten te houden.

mediagebruik

Veel ouders vinden het goed als hun jonge kind al vroeg kennismaakt met de digitale media, omdat het een leuke bezigheid is èn kinderen er veel van kunnen leren. Buiten dat het goed is, is het ook wel eens lekker om even wat tijd voor jezelf te creëren op deze manier. Uitbannen is dan ook niet de bedoeling. Maar als ouder wil je niet dat je kind te veel tijd online doorbrengt: gedoseerd en met beleid is het oké! Het is dus zoeken naar de balans in het mediagebruik van je kind. Maar hoe doe je dat?

4 tips mediagebruik balans

Onderstaande tips helpen je om een juiste balans te vinden in het mediagebruik:

  1. Als ouder bepaal je zelf de duur van screentime. Natúúrlijk. Maar overleggen en visueel kenbaar maken aan je kinderen wordt al snel van belang om teleurstellingen te voorkomen. Gebruik voor kleuters een weekplanner, waar op screentime (de tijd voor mediagebruik) vermeld staat.
  2. Gebruik een kookwekker of kleurenklok voor de tijd dat je kinderen online mogen zijn. Als de wekker afgaat, is het tijd voor iets anders.
  3. Kijk en doe mee, dat is de beste waarborg om de screentime binnen de perken te houden en nog gezellig ook 😉 .
  4. Besteed meer tijd aan bewegings- en dansspelletjes, om te voorkomen dat je kind ‘vierkante ogen’ krijgt!

 

Wist je dat…

  • Vijf procent van de kinderen nog geen jaar oud was toen ze online gingen? Vooral kinderen van hoogopgeleide ouders blijken al vroeg gebruik te maken van digitale media.
  • Digitale prentenboeken voor kinderen prima bijdragen aan de taalontwikkeling?
  • Spinternet leuk en leerzaam is voor peuters en kleuters?

 

2 gedachten over “4 tips om mediagebruik van je kind te beperken”

  1. Goede tips en leuke weetjes. Zeker goed om hier aandacht aan te besteden want dergelijke media zijn inmiddels zo gewoon dat andere dingen zoals bewegen en buiten zijn minder gedaan worden. Zonde is dat.

  2. Pingback: Kwijl er maar lekker op los, wij hebben een storybook reader

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven