Medicijnen testen op kinderen, wordt jouw kind proefkonijn?

Het lijkt surrealistisch. Kinderen die bij de ontwikkeling van medicijnen worden gebruikt als proefkonijn. Toch begint het Centre of Human Drug Research (CHDR) in Leiden binnenkort met de veiligheid en werking van medicijnen testen op jonge kinderen. Waarom is dit nodig? En om welke medicijnen gaat het?

medicijnen testen

Medicijnen testen op kinderen

Wat lange tijd ondenkbaar was gaat nu toch gebeuren. Jonge kinderen worden gebruikt bij het ontwikkelen van medicijnen. Het Pharmaceutisch Weekblad van 15 september 2016 wijdt er een groot artikel aan. Het CHDR hoopt door de vernieuwde onderzoekspopulatie de problemen die zich voortdoen bij de doelgroep te ontdekken, waardoor er betere medicijnen ontwikkeld kunnen worden.
In eerste instantie gaf een vluchtige blik op het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad mij een enorme afkeer tegen het gebruik van kinderen bij het ontwikkelen van medicijnen.

Kinderen horen buiten te spelen

Waarom moeten onschuldige kinderen al op jonge leeftijd hier aan meewerken? Kinderen horen toch gewoon lekker buiten te kunnen spelen en naar school te kunnen gaan? Genieten van het leven en kattenkwaad uithalen, daar heeft ieder kind recht op! Aangezien het een grote omslag is in het onderzoeken van medicijnen won mijn nieuwsgierigheid het. Dus las ik het artikel aandachtig door. Hierdoor kwam ik er achter dat ik mijn mening over deze wetenschappelijke verandering toch iets te snel klaar had liggen.

Onderzoek medicijnen en proefkonijnen

Het onderzoeken van medicijnen is jarenlang belemmerd. Vrijwel alle medicijnen welke nieuw geïntroduceerd worden, worden in eerste instantie op jonge volwassen mannen getest. In de 2e en 3e testfase worden vaak ouderen betrokken in het onderzoek naar de veiligheid en werking van nieuwe medicijnen. Door deze ‘oude aanpak’ zijn er veel vragen over geneesmiddelengebruik bij kinderen. Vragen die niet opgelost worden. Om dit probleem deels te ondervangen is er een nieuwe onderzoeksmethode bedacht. Hierdoor gaan kinderen mee werken aan het testen van medicijnen.

Kinderen worden door medewerkers van het CHDR thuis bezocht buiten schooltijden. Hierdoor hoeven kinderen niet te verzuimen van school. Met behulp van horloges en andere apparaten wordt gemeten hoeveel iemand loopt en slaapt. Daarnaast wordt de bloeddruk en het gewicht gemeten.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen van deze manier van onderzoeken en medicijnen testen zijn hoog. De farmaceutische bedrijven willen hier dan ook graag aan mee werken. Om een goed beeld te vormen over de manier waarop een medicijn op de markt komt heb ik mij hierin verdiept. En wat blijkt, aan een nieuw medicijn op de markt gaat heel wat vooraf. Eerst wordt het getest in een laboratorium. Vervolgens vinden testen plaats op dieren en daarna op mensen. Het tijdspad van het onderzoeken in een laboratorium tot aan de registratie bestrijkt zo’n 10 a 12 jaar! En voordat een medicijn op mensen getest wordt zijn er al 5 onderzoekjaren gepasseerd.

Er lijkt dus een groot voordeel te behalen uit het testen van medicijnen op kinderen. En alhoewel het nu gaat om het medicijnen testen voor huidziekten op kinderen heeft mijn moedergevoel toch nog vraagtekens. Want wie zegt dat er in de toekomst geen andere medicijnen getest zullen worden ? Medicijnen welke veel zwaardere effecten kunnen hebben op kinderen? En wat nu als er schadelijke effecten optreden? Wie wil zijn of haar kind nu echt mee laten doen in zulke onderzoeken? Een ding is voor mij duidelijk, mijn kind wordt echt geen proefkonijn!

Wat vind jij? Zou jij jouw kind ‘beschikbaar stellen’ als proefkonijn om medicijnen te testen?

Andere interessante artikelen vind je hier:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

1 gedachte over “Medicijnen testen op kinderen, wordt jouw kind proefkonijn?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven