Tja, dan moet je maar meer bewegen en minder eten zei de Man hier

Oeps. Vorige week werd ik een beetje op mijn ziel getrapt door mijn altijd-o-zo-lieve-maar-soms-onnadenkende-man. Ik zat mijn beklag te doen dat de kilo’s er maar niet af willen. Riep hij: ‘Tja, dan moet je meer bewegen en minder eten hè‘. Ouch.

Natuurlijk heeft hij ‘gelijk’ dat snap ik ook wel. Maar het zou zo fijn zijn als hij op zo’n moment me beet zou pakken, zacht over mijn haar zou strelen, me innig diep zou aankijken en zou zeggen ‘Schat, het maakt allemaal niet uit, ik hou toch wel van je‘. Helaas. Dat lijkt alleen maar in van die flut romannetjes voor te komen 😛 .

meer bewegen minder eten

Meer bewegen en minder eten

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat meer bewegen en minder eten. Vind ik. Ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar mijn dag vliegt echt voorbij. Voor ik het in de gaten heb is het al weer tijd om eten te koken. Daarna kruip ik natuurlijk nog even achter mijn pc omdat ik nog niet klaar ben met mijn werk, en dan wil ik ook nog graag eventjes om 23.00 s’avonds naast de Man op de bank mee Netflixen. Is dat nou teveel gevraagd?

Beweeg ik te weinig?

Dat ik te weinig beweeg dat durf ik volmondig toe te geven. Ik zou willen dat het anders was maar ik a) ben geen sportliefhebber en b) heb gewoon echt te weinig uren in een dag.

Gemiddeld zet ik per dag ongeveer 8000 stappen. En daar moet ik flink mijn best voor doen, want ik zit natuurlijk het grootste gedeelte van de dag achter mijn pc. Als ik geen eten sta te koken, niet sta te stofzuigen, niet met mijn vrijwilligerswerk of met een van die andere honderden dingen bezig ben die nu eenmaal in een week voorbij komen.

Eén voordeel; mijn vrijwilligerswerk komt het meer bewegen wel ten goede. Ik moet tenslotte alle dieren voeren en daarnaast de wei een beetje schoon houden. Dat betekent lopen. En daar wordt mijn telefoon met ingebouwde stappenteller dan weer vrolijk van.

Eet ik teveel?

Nee. Daar durf ik eigenlijk ook wel stellig in te zijn. Daarnaast probeer ik redelijk bewust te eten, maar ben ik ook een enorme bourgondiër die houdt van lekkere dingen. Dus zondig ik ook regelmatig. Met de kinderen mee, lekker gezellig. En een wijntje, ja. Dat lust ik ook wel.

Maar ik begin de ochtend met een gezond bakje kwark en een appel (die ik soms als tussendoortj pak in plaats van in de kwark). Voor de lunch eet ik dan twee bruine koolhydraatarme boterhammen. Met een gebakken eitje soms. Andere keren met iets zoets, maar nooit heel dik belegd. En in de avond eet ik gewoon het avondeten mee, wat normaal gesproken (als we geen rare dag hebben) gewoon fatsoenlijk, normaal eten is.

Een van de boosdoeners zal de snack in de avonduren wel zijn ben ik bang. Met snack bedoel ik dan bijvoorbeeld een stukje kaas ofzo. Bij het netflixen. ‘Vroeger’ pakte ik daar dan ook een wijntje bij maar dat doe ik al een jaar niet meer. Doordeweeks wijn drinken is meer uitzondering dan regelmaat. En dat is goed.

Waar denk ik mijn grootste probleem ligt is dus het meer bewegen wat niet zo makkelijk lukt én het feit dat ik in de vervroegde overgang ben. Ik mag dan nog steeds heel gezellig zijn, niet veel opvliegers hebben en maar weinig nachtelijk zweetuurtjes doormaken… de kilo’s die willen maar niet omlaag.

Hoeveel weeg ik dan?

Laat ik beginnen met mijn lengte. Ik ben 1.67 m lang. Waar ik voor mijn zwangerschappen rond de 61 kg woog is er (duhuh) na de zwangerschappen wat vet blijven hangen. Ik geef toe. Zeg zo’n 4-5 kg. De afgelopen jaren schommelde ik met mijn gewicht dan ook tussen de 66 en 67 kg. Was ik niet echt happy mee, maar het ging. Behalve dat ik niet meer graag in bikini verschijn voelde ik me nog redelijk ok.

Het afgelopen half jaar zit ik echter al die tijd al boven de 70 kg. Sterker nog… ik heb maanden gehad dat ik de 73 kg op de weegschaal zag staan. En daar werd ik echt ongelukkig van. Dat, en van het beeld in de spiegel.

Nu snap ik dat er mensen zijn die al blij zouden zijn met 73 kg schoon aan de haak, maar die komen waarschijnlijk van een ander gewicht af. Bij mij komt het er alleen maar bij en ik zie inmiddels niet gebeuren dat het er ‘vanzelf’ af gaat. Ook niet met een balansdagje tussendoor.

Het moet dus anders. Maar hoe? Nou… dit is waar ik de afgelopen week een start mee heb gemaakt.

Meer bewegen, de Myfitnesspal, Foodsisters én Vandaagbeginikecht

De afgelopen week heb ik zomaar ineens de knop om kunnen zetten.

Meer bewegen door Crossfit en wandelen

Ik ben weer begonnen met Crossfit, waar ik me al 6 weken niet had laten zien. Mijn hemel … ik loop alweer twee dagen krom van de spierpijn 😉 . Daarnaast ga ik meer lange wandelingen met de hond maken. Dan maar minder tijd om te stofzuigen ofzo, maar mijn lijf gaat nu voor. Alhoewel… stofzuigen is óók goed voor je calorieverbruik, misschien doe ik het überhaupt wel te weinig!’

MyFitnesspall

Daarnaast heb ik de MyFitnesspal app gedownload op mijn telefoon en registreer ik iedere calorie die naar binnen komt. Gewoon omdat ik wil weten wat ik nu eigenlijk eet. Ik wil bewuster worden van mijn keuzes. Wat doet die extra cappuccino bijvoorbeeld voor me? 45 extra calorieën dus. Dat doet ie. In deze app kan ik ook mijn beweging registreren en dat betekent dan dat ik er weer wat calorieën ‘bij krijg’ om te verbruiken die dag. Ik zal er binnenkort wat meer over vertellen.

foodsisters minder eten

Foodsisters

Ik liep tegen deze dames aan via een gesponsorde post op Facebook 😉 . Een soort the Green Happiness maar dan anders. Het enige verschil is dat deze gerechten -naast dat ze koolhydraatarm zijn- ook gewoon makkelijk te maken zijn. En dat de ingrediënten bij de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Nieuwsgierig als ik ben wil ik dat wel proberen natuurlijk. Dat snap je. Oja, en ze hebben proteïne brood, schijnt ook een stuk beter te zijn.

Afijn. We gaan het allemaal zien, want ik heb gisteren de doos in huis gekregen en ga vandaag dus eens goed de mogelijkheden doorspitten en aan de slag. Niet dat ik het strikt ga volgen, nee, ik wil het gebruiken om een gezond eetpatroon te ontwikkelen wat ook goed vol te houden is.

Vandaag begin ik echt

Ik ben stiekem de afgelopen week dus al een soort van begonnen met mezelf te dwingen anders met meer bewegen en minder eten om te gaan. Heb ik trek in iets? Dan snij ik een paprika in stukken. Voor de lunch eet ik bijvoorbeeld een eitje met een avocado. Als avondeten maak ik bloemkoolrijst of bloemkoolrisotto, en ga zo maar door.

Het begin is gemaakt.

En wat nu zo leuk is … ik voel me gestimuleerd door een aantal andere blogsters die samen met mij ook aan de slag gaan met meer bewegen, minder eten, een gezondere levensstijl en ga zo maar door. Pauline, Melissa, Sharon, Karen en Tamara willen ook aan de bak.

Dus dachten we… laten we onze krachten bundelen. Dan kunnen we elkaar een beetje opkrikken als het nodig is, prikkelen met nieuwe ideeën en helpen aan lekkere recepten.

Een soort van digitale chocladereep

Zit je er doorheen? Dan is deze groep er om je weer even een zetje in de goede richting te geven. Met een knipoog, dat wel. We zijn tenslotte ook maar mensen. Een soort van digitale chocoladereep dus.

Wil je ook graag eenzelfde soort doel voor jezelf stellen? Meer bewegen, op wat voor manier dan ook. Minder eten misschien, of gewoon gezonder eten? Doe dan mee! We hebben met deze groep dames de Facebookpagina opgezet ‘Vandaag begin ik echt‘. Om elkaar te helpen, te stimuleren en om zo nu en dan even ons ei kwijt te kunnen.

Want samen op dieet is gezelliger dan alleen!

Doe je mee? Zou ik hartstikke tof vinden. Meld je aan bij de groep, dan gaan we met zijn allen van 2018 een knaljaar maken op het gebied van ons eigen lijf! Het gaat mij niet nog eens gebeuren dat de Man hier zegt… ‘dan moet je maar meer bewegen en minder eten‘ … ammehoela!

Ik ben gestart op het gewicht van 71.9 kilo en zat vanochtend op 70.6… het begin is gemaakt!

Laat je het me in een reactie even weten als je mee gaat doen? xxx

2 gedachten over “Tja, dan moet je maar meer bewegen en minder eten zei de Man hier”

  1. Avatar foto
    Miranda de Bruine

    Hoi Joyce
    Ik moest erg lachen om je verhaal maar het is hier precies hetzelfde! Ook ik ben idd weer begonnen met meer sporten minder eten! Dus ik sluit me graag bij jullie groep aan.
    Groetjes Miranda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven