Gezin, werken, sporten, sociale contacten. Het leven van werkende moeders èn vaders is superdruk! Moe en futloos ren je achter de feiten aan. Je wordt geleefd en het lijkt wel alsof je continu aan moet staan. Herkenbaar? En wil je weer meer energie krijgen? Dan is het nu tijd voor actie! Doorbreek die negatieve spiraal met deze tips.
Wat kun je doen om minder moe te zijn en meer energie te krijgen?
Om weer helder na te kunnen denken, zul je ervoor moeten zorgen dat je doorgaans minder moe bent. Hoe pak je dat aan? Om te beginnen door de volgende tips op te volgen:
1. Maak goede nachten
Gemiddeld hebben volwassenen 7 tot 9 uur slaap nodig. Natuurlijk komt het weleens voor dat je minder dan 7 uur achtereenvolgens slaapt of dat je een keer een gebroken nacht hebt. Voor een keertje is dat niet erg, maar als dat eerder regel dan uitzondering is wel.
Door chronisch slaaptekort en oververmoeidheid gaat je concentratievermogen sterk achteruit. Je maakt fouten, je bloeddruk stijgt, je wordt prikkelbaar, duizelig en je kunt zelfs gaan hallucineren. Bovendien ben je door een verlaagde weerstand veel vatbaarder voor allerlei ziektes en aandoeningen.
Nu is het misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar een goede nachtrust begint met op tijd naar bed, slapen op een goed matras en op tijd er weer uit.
2. Doe een powernap
Slaap je ’s nachts prima, maar heb je moeite om energiek de dag door te komen? Doe dan een powernap om meer energie te krijgen!
Dit hoeft niet lang te zijn en kan op elk moment van de dag. Het idee is om zo’n 15 tot 20 minuten, plat op je rug op een bed te liggen met je ogen dicht.
Hierdoor rust je uit, laad je op en reset je je lichaam en geest. Je hoeft dus niet echt te slapen. Houd je wel aan die 15 tot 20 minuten voor een goede uitwerking. Minder dan 15 minuten heeft geen effect. Langer dan 20 minuten maakt je juist loom.
3. Rust, ritme en regelmaat
Ja, ook volwassenen hebben hier baat bij, niet alleen kinderen. Als je dagelijks omstreeks dezelfde tijd naar bed gaat, omstreeks dezelfde tijd opstaat en op vaste tijden ontbijt, luncht en dineert, komt dit je energiehuishouding ten goede.
Je zorgt dan voor een juiste balans tussen inspanning en ontspanning en je lichaam en geest wennen hieraan en vinden dit fijn.
4. Een gezonde levensstijl
Drink water en thee, verminder je alcohol- en koffieconsumptie, eet gezond en gevarieerd inclusief groente en fruit en beweeg dagelijks voldoende.
Cliché, maar wel waar. Het werkt echt. Nee, niet na 2 dagen, maar als je het wat langer volhoudt, zul je merken dat je je energieker gaat voelen.
5. Neem minder hooi op je vork
Een lastige voor de control freaks onder ons, maar noodzakelijk om meer energie te krijgen en je energieker te voelen.
Er zitten maar 24 uur in een dag en de boog kan niet altijd gespannen staan. Acceptatie, loslaten en timemanagement kunnen je hierbij helpen.
Maak tijdsblokken voor bijvoorbeeld werk, sport, huishouden, zelfzorg, ontspanning, enzovoort en houd je aan de tijdsblokken. Overloop jezelf niet. Morgen is er weer een nieuwe dag.
Stel je prioriteiten en plan vooruit. Goede planning en voorbereiding zijn het halve werk en zorgen ook voor minder stress, waardoor je je minder opgejaagd voelt. Dat betekent dus een relaxter gevoel, minder moe en meer energie!
Hoe komt het dat ik zo weinig energie heb?
Goed. Tips om minder moe te zijn volg je, maar je hebt nog steeds zo weinig energie. Dat kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie en levensstijl.
De oorzaken kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Sterker nog, als je je fysiek niet goed voelt, kan dat op den duur ook mentale gevolgen hebben en vice versa.
Men beweert ook niet voor niets dat een juiste balans tussen lichaam en geest enorm belangrijk is voor het goed functioneren van de mens.
Veelvoorkomende lichamelijke oorzaken, waardoor mensen zo weinig energie hebben zijn:
- Vitaminetekort
- Bloedarmoede
- Schildklieraandoeningen
- Diabetes
- Nierziekten
- Longziekten
- Fybromyalgie
- Allergieën zoals hooikoorts
- Zwangerschap
- Hormonale schommelingen
- Obesitas
Veel van bovenstaande lichamelijke oorzaken zijn aan te tonen m.b.v. een bloedtest. Anderen zijn zichtbaar, spreken voor zich of komen tot uiting na een doorverwijzing en onderzoek van een specialist.
Veelvoorkomende geestelijke oorzaken, waardoor mensen zo weinig energie hebben zijn:
- Stress
- Depressiviteit
- Overspannenheid
- Burn-out
- Bore-out
- Hoogsensitiviteit (prikkelverwerking)
- Angststoornis
- Dwangstoornis
- Eetstoornis
- ADHD
- PTSS
Hoe krijg ik meer energie?
Om meer energie te krijgen, zul je de oorzaak moeten aanpakken. Met de juiste medicijnen, behandeling en de juiste voeding kom je een heel eind!
Herken je jezelf in één of meer van de veelvoorkomende, lichamelijke en geestelijke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je zo weinig energie hebt? Dan volgen hieronder een aantal voorbeelden hoe je deze aan kunt pakken om zo je energiebalans weer te kunnen herstellen.
Moe door vitaminetekort
9 van de 10 keer is een vitaminetekort goed te verhelpen door vitaminesupplementen, waar nodig een vitamine-boost (voorgeschreven door de huisarts) en door meer voedsel te consumeren dat rijk is aan de betreffende vitamine waar je tekort aan hebt.
Gaat het om een vitamine-D-tekort? Dan zijn regelmatig zonnebanken en een winterzonvakantie ook dikke aanraders! Zonlicht, met name natuurlijk zonlicht, zal je enorm helpen. Dus pak alle zon die je pakken kan!
Bloedarmoede
Heb je bloedarmoede? Dan heb je baat bij ijzerrijk en magnesiumrijk voedsel en drinken, dus consumeer daar vooral meer van.
Wist je dat er bijvoorbeeld ook een limonade bestaat, genaamd Roosvicee Ferro, dat een ijzer bevat dat snel in het bloed wordt opgenomen? Dat soort dingen moet je hebben!
Heb je veel bloedarmoede? Slik dan ook ijzerpillen bij in overleg met je huisarts. Floradix raadt men vaak aan in het ziekenhuis, omdat deze ijzertabletten goed en snel opneembaar in het bloed zijn.
Zwangerschapsmoeheid
Heb je een zware zwangerschap? Bespreek dit dan met je verloskundige en waar nodig ook met je huisarts.
Vraag om meer controles en bespreek openlijk wat er in je omgaat. Verloskundigen weten best veel op dit gebied, kunnen veel verhelpen en kunnen je waar nodig ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut of het ziekenhuis.
Ook kunnen zij je als “medisch” registreren, zodat je in het ziekenhuis moet bevallen en er nog alerter met je wordt omgegaan.
Hormonale schommelingen en meer energie krijgen
De meeste hormonale schommelingen zijn met de juiste medicijnen te verhelpen. Laat je hiervoor goed informeren en onderzoeken door je huisarts.
Meer energie krijgen met allergieën
Een allergie zoals hooikoorts of huisstofmijt kan als “algemeen” gegeven uit een bloedtest komen als je hierop laat prikken.
Wil je meer weten, bijvoorbeeld waar je dan precies allergisch voor bent als je hooikoorts hebt of wil je weten of je nog meer allergieën hebt? Reageer je regelmatig allergisch maar weet je niet precies waarop? Dan kun je dit verder laten onderzoeken bij een zogeheten allergoloog.
Hiervoor kun je een verwijzing aan je huisarts vragen. Over het algemeen worden allergieën behandeld door medicijnen zoals tabletten, drankjes en neussprays. Daarnaast kun je jezelf een handje helpen door uit de buurt te blijven van hetgeen waar je allergisch voor bent.
Maar dat hooikoorts een energieslurper is, dat is een feit. Wil je dus meer energie krijgen dan is het slim je te laten onderzoeken.
Schilklieraandoeningen, nierziekten, diabetes, longziekten, fybromyalgie & obesitas
Deze oorzaken zijn wat complexer en vragen om een goed doordacht en persoonlijk plan van aanpak. Deze kun je in samenwerking met je huisarts en de juiste specialist opstellen.
Vaak gaat het hier om een combinatie van medicijnen, een op de persoon aangepast dieet, een aangepaste levensstijl en een trainingsprogramma.
Ga vooral voor de persoonlijke aanpak in plaats van een algemene aanpak. Misschien kost dat wat meer eigen bijdrage, maar op de lange termijn heb je hier veel meer aan! Gezondheid boven alles toch?!
Stress
Stress? Pak de oorzaak aan! Neem je teveel hooi op je vork? Stel prioriteiten en schuif de rest door naar de volgende dag. Niet alles hoeft direct te gebeuren. Denk aan je ontspanning!
De boog kan niet altijd gespannen staan. Accepteer dat je niet altijd alle ballen hoog kan houden. Volg een online of fysieke training “hoe omgaan met stress” of “mindfulness”, ja die zijn er tegenwoordig en helpen echt!
Stress kan ook voortkomen uit één van de andere psychische oorzaken. Onderschat hierbij vooral de bore-out niet! Tijd voor een carrièreswitch?
Wat betreft de overige geestelijke aandoeningen
Deze zijn redelijk complex en kunnen ook erg heftig en diepgeworteld zijn. Zoek hiervoor hulp. Het eerste adres om heen te gaan is je huisarts. Bespreek eerlijk wat er in je omgaat.
Een verwijzing naar de juiste specialist of psycholoog, waarmee je een persoonlijk plan van aanpak kunt opstellen, kan wonderen doen. Vind je deze stap te groot? Dan zijn er binnen de huisartsenpraktijken tegenwoordig ook vertrouwenspersonen waarmee je een aantal afspraken kunt maken.
Deze personen heten praktijkondersteuners. Zij hebben de kennis van mensen van het GGZ, maar zijn in dienst van je eigen huisarts. Een lagere drempel dus.
Waardoor krijg ik energie?
Bovengenoemde plannen van aanpak kunnen er dus voor zorgen dat je meer energie krijgt. Maar waardoor krijg jij als persoon echt meer energie?
Door te doen wat je leuk vindt en wat bij je past! Waar word jij gelukkig van? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat is je passie? Waarvan licht je op? Doe dat en doe dat vaker!
Probeer ook dingen uit die je leuk lijken. Wat dacht je van dansen of een andere nieuwe sport, het bespelen van een muziekinstrument, zingen, creatieve bezigheden, enzovoort. Doe eens gek. Ga eropuit. Geniet!
Door intens te genieten, goed voor jezelf te zorgen, lief te hebben en naar je hart te luisteren, maak je gelukshormonen aan. Serotonine, endorfine, dopamine, melatonine en oxitocine zijn je beste vrienden.
Zorg dat je er veel van hebt, dan bruis je van de energie en kan je de hele wereld aan! Omring je met positiviteit en mensen die bij je passen. Neem het leven vooral niet te serieus en leef!