8 handige tips voor meer licht in huis

Een donker huis is niet prettig. Het is heerlijk om lekker veel licht in huis te hebben. Het schept ruimte en voor sommige mensen zal het ook het humeur goed doen. Meer licht in huis maakt je huis vaak leefbaarder. En dat willen we toch allemaal?

Al is het naast het fijnere gevoel ook al omdat je zo beter zicht hebt op de dingen die je doet! Met wat handige ‘trucjes’ kan jij ook jouw huis voorzien van meer licht.

meer licht in huis

Een lichter huis creëer je zo

Natuurlijk betekent meer ramen, meer licht in huis. Maar ja, dat kan je nu eenmaal niet toepassen bij de meeste woningen. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden die bijna overal wel – en vaak zelfs simpel – toe te passen zijn. Wij geven je 8 handige tips voor meer licht in huis!

Een loftdeur in huis

Een loftdeur is niet alleen prachtig om te zien, maar doet zeker veel voor de lichtinval. Deze deuren bestaan voornamelijk uit glas, waardoor je twee mooie effecten hebt wat betreft het licht in huis.

Het laat het licht van de andere ruimte ook door naar het volgende vertrek. Maar door het open karakter (je kunt er immers helemaal doorheen kijken) schept het ook een groter ruimtelijk gevoel. En ook dat kan je het gevoel geven dat het lichter is.

Veel spiegels in je woning voor meer licht in huis

Een huis met spiegels. Misschien moet je er niet aan denken… Maar het kan zeker helpen om meer licht in huis te creëren. Spiegels reflecteren namelijk het licht.

Natuurlijk hangt het er wel vanaf waar je de spiegel hangt. Hang je hem op een donkere plek waar al geen of weinig licht is, dan zal het effect natuurlijk er niet of bijna niet zijn. Hang je hem echter zo op dat het licht opvangt van een raam, dan zal de spiegel ervoor zorgen dat het licht extra benut wordt.

Dit kan overigens ook met een lamp. Let wel op dat dit niet hinderlijk is als je bijvoorbeeld op de bank zit. Houd daar dus ook even rekening mee als je een spiegel voor dit doel ophangt.

Lichte kleuren op de muren

Een lichter vertrek zal aanvoelen als een ruimer vertrek dan een even grote oppervlakte, maar dan donkerder. Dit licht kan door ramen komen, maar je kunt ook spelen met de kleuren op onder andere de muur.

Door voor lichte kleuren te kiezen zorg je dat je kamer er ruimer en lichter uitziet. Nu hoef je echt niet meteen aan alles wit te denken, want daar moet je ook maar net van houden.

Andere lichte kleuren zijn ook prima. Kies dus gewoon je eigen lievelingskleur of één die past bij jouw woonstijl, maar dan wel in de lichte variant.

Lees hier meer over de laatste verftrends.

Meer licht in huis met lichte meubels

Een ander idee is om ook je meubels licht te houden. Dus geen donkereiken zware meubels, maar meubels die lichter van kleur zijn. En als je ook nog kiest voor meubels die minder log zijn, kan het voor je gevoel ook al minder ‘zwaar’ zijn.

Lichte vloerkleden en gordijnen

Hetzelfde geldt voor de vloerkleden. En voor de gordijnen. Beide beslaan vaak grote oppervlakten in een ruimte, waardoor ze veel doen met de sfeer in de kamer.

Kies je voor donkere kleuren, dan kan dat heel mooi en warm staan. Maar het kan dus ook zorgen voor een donkerder geheel, waardoor er dus minder licht in huis is.

Extra ramen, een lichtstraat of een dakkoepel

Zoals aangegeven kan je veel meer licht in huis krijgen door meer ramen te plaatsen. Heb je een huurhuis, dan is dit geen optie. Maar bij een eigen woning natuurlijk wel.

Misschien is het nét de oplossing om van die donkere hoek wel een mooi, lichte ruimte te maken. Nu is een extra raam niet overal mogelijk, maar misschien is dan een dakkoepel wel een prachtige oplossing! Zo hoef je geen buitenmuur te hebben, maar uiteraard wel een ‘dak’.

Een andere optie is iets soortgelijks, maar met een heel andere vorm. Namelijk een lichtstraat. Ook dit is een soort dakkoepel, maar dan langgerekt en met meerdere ramen op een rij.

Heb je bijvoorbeeld een gang waar geen bovenverdieping boven zit? Dan zou dit een machtige oplossing kunnen zijn om veel licht binnen te krijgen en het staat nog mooi ook!

Geen raamdecoratie

Een andere optie (en een veel eenvoudigere optie) is het beter benutten van de ramen die je wel hebt! Met andere woorden: zorg dat je alle lichtinval binnenlaat die je ramen je kunnen geven.

Dus geen gordijnen die overdag deels voor je raam hangen of andere raambekleding. Maar zet ook geen grote planten neer die een groot deel van het licht blokkeren. Of andere grote decoraties voor je raam.

Kaal? Misschien wel, maar je kunt ook kiezen voor kleine planten en raambekleding die je raam niet blokkeren doordat ze volledig (of grotendeels) voor je raam weggaan als je ze open doet.

Niet te veel accessoires

Je zult ondertussen al op je klompen aanvoelen dat eigenlijk alles dus om licht en ruimte draait. Je kamer propvol stouwen met mooie accessoires en meubels kan helemaal jouw ding zijn.

Heel gezellig ook, maar als we het over licht in huis hebben, niet handig. Een overvolle kamer oogt kleiner en donkerder dan een minder volle kamer.

Kort samengevat

Meer licht in huis creëer je dus door meer lichtinval toe te laten. Overigens kan je uiteraard ook spelen met kunstlicht, alleen is dit toch anders dan licht wat van ‘nature’ aanwezig is.

Spelen met het daglicht én met een lichte, ruime inrichting van je huis doet veel voor het licht in huis. Zorg er wel voor dat je je huis niet omtovert tot een kil geheel. Maak het dus ook niet té steriel (alles wit bijvoorbeeld) en leeg. Een huis is immers meer dan alleen maar ‘licht’…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven