Meer mannen voor de klas geven de beroepskeuze van onze kinderen zomaar een swing, als ik kijk naar de keuzes van zoonlief. Wat wil jij later worden? Als je het aan mijn dochter vraagt, moet ze het antwoord schuldig blijven. Ze ziet wel hoe het loopt. Zoonlief daarentegen weet het precies. Sinds de kleuterschool wil hij, net als vele andere jongens, piloot worden. Het liefst neemt hij zijn zus en vriendinnen mee als stewardess. Maar sinds hij een leraar heeft zit dat iets anders.
Beroepskeuze voor de kleintjes
Nu hij in groep 4 zit, wil hij dit nog steeds. Standvastig mannetje. Inmiddels kijkt hij ook wat verder. Niets mis mee, kansen spreiden. Vorig jaar wilde hij nog een tijdje astronaut worden. Dat is van de baan maar het vak piloot blijft trekken. Ook het beroep van uitvinder boeit hem enorm. Zo ontwerpt hij een jongenskamer waarvan iedere achtjarige knul zou dromen. Hij bedenkt apparaten die je helpen met aankleden. Onmisbaar vindt hij zelf. Of hij bouwt met Lego een coole machine waarmee je de lekkerste karamelsnoepjes van de hele wereld kunt maken. Dit vind ik dan weer geweldig!
Een leraar voor de klas
Sinds dit schooljaar is er een nieuw beroep zijn top 3 binnengedrongen. Meester! Dit vak staat nu met stip op de 2e plek. Hoe dit komt? Nou, voor het eerst in zijn schoolcarrière staat er een mannelijke leraar voor de klas. En deze meester doet het zo leuk, dat Max erg enthousiast is geworden en wel brood ziet in het beroep leraar. Meester Max komt eraan! Tijd voor meer mannen voor de klas.
Lees ook: Wat wil ik worden later?
De geschiedenis herhaalt zich
Dochterlief krijgt sinds groep 5 les van een leraar. Zij kreeg les van dezelfde man als ik in mijn jonge jaren. Wat ik mooi vind, is dat hij nu nog net zo populair is als circa 35 jaar geleden. Hij is een voorbeeld voor meer mannen voor de klas. Ook vorig jaar vertelde hij net als toen prachtige verhalen, maakte vele grapjes en was pas streng wanneer het nodig was. Inmiddels geniet deze ontzettend lieve meester van een welverdiend pensioen. Dit jaar krijgt mijn dochter wederom les van een man, twee leraren staan er zelfs voor haar klas. Beiden zijn al wat ouder en één van hen, die naast lesgeven ook directeur is van onze basisschool, heeft mij vroeger ook nog onderwezen. Zijn verhaal van cowboy Bil Cactus is na al die jaren nog steeds een grote hit.
Gelukkig investeert de basisschool ook in de toekomst en heeft een aantal jaren geleden een jonge leraar aangetrokken. Op onze basisschool zijn de mannen dus goed vertegenwoordigd. Maar dat is lang niet overal het geval.
Hoe zit dat op de school van jou kinderen?
Meer mannen voor de klas, waar zijn ze?
Mannelijke leerkrachten op een basisschool. Het is tegenwoordig een unicum. Het is vaak alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg. Persoonlijk denk ik dat het goed is als kinderen worden onderwezen door zowel mannelijke als vrouwelijke leerkrachten en ik ben dan ook blij dat mijn kinderen nu een leraar voor de klas hebben staan. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit niet meer zo vanzelfsprekend is.
Nu ben ik wel benieuwd waarom een man voor de klas steeds zeldzamer wordt. Zouden de juffen in spé een veel romantischer beeld over dit beroep hebben dan de toekomstige meesters? Is het de hoogte van het salaris? Is dit te weinig, of zit men te jong aan het plafond? Of is het de opleiding die wellicht minder aantrekkelijk is voor een man? Ik weet het echt niet.
Per 1 augustus 2018 gaat de nieuwe wet Beroep Leraar en lerarenregister in. Deze wet geldt uiteraard voor zowel de vrouwelijke als mannelijke leerkrachten. Hiermee krijgen leerkrachten onder andere meer ruimte en zeggenschap om hun beroep uit te oefenen en in te vullen. Of deze wet voor een toename van mannelijke leerkrachten gaat zorgen durf ik niet te zeggen. Maar ik help het hopen.
Lees ook: later als ik groot ben
Lerarentekort
Het lerarentekort is aanwezig. Helaas. Hier liggen diverse redenen aan ten grondslag, maar feit blijft dat de mannelijke versie helemaal achter blijft.
Als ik naar mijn omgeving kijk, zijn het vooral de vrouwen die de zorg hebben over hun kroost. Misschien zijn de meeste mannen gewoon ook minder goed met jonge kinderen. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Het is ook niet niks, een hele dag ongeveer 30 kinderen in het gareel houden. Zonder snoep of schermpjestijd als chanteermiddel. Engelengeduld moeten ze hebben. En het wordt er niet makkelijker op. Zoveel verschillende kinderen met ieder een eigen wil en andere afkomst. Groot respect heb ik voor de leraren, man of vrouw. Na een kinderfeestje van drie uurtjes met tien van die schatjes kun je mij al opvegen. Laat staan dat je een volledige week de verantwoording draagt voor een hele, vaak erg volle, klas.
Mees Kees
Voor de uitzonderingen, de Mees Kees types (i love him) en alle andere mannen: denk eens serieus na over het vak van leraar. En als de politiek nu flink gaat investeren in goed onderwijs met goede salarissen, dan ligt er vast en zeker een goede toekomst voor alle leerkrachten (en daarmee ook voor de kinderen) in het verschiet. Wie weet stijgt dit beroep dan op het beroepenlijstje van Max naar de nummer één positie!
Wat mij betreft komen er dus snel veel mannelijke leerkrachten bij op de basisscholen. Meer mannen voor de klas lijkt me namelijk niet alleen goed voor het kind. Wedden dat er zich gelijk meer hulpmoeders aanmelden als er zo’n leuke jonge leraar voor de klas staat! Zo wordt het probleem van te weinig fietsouders of luizenpluizers ook meteen opgelost 😉 !
Vind jij meer mannen voor de klas ook belangrijk of juist onzin?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Mooi verhaal. Meestert! ijvert voor meer mannen voor de klas, meesters in het onderwijs.
Dag Erica,
ik ben die meester van jouw Max. Bedankt voor jouw leuke verhaal en ik zie het als een compliment. Gelukkig hebben wij op onze school nog enkele meesters, en de juffen op onze school zijn trouwens ook cool!
Groetjes van meester Wim.
Wat leuk dat je even reageert Wim, mooi compliment voor je 😉
Hey meester Wim,
Max vindt het erg leuk op school en dat hij leaar wil worden komt echt door jou! Dit is dan ook een heus compliment! ?
Wij hebben gewoon een hele coole school!
Groeten van Erika