Meer sfeer met een buitenkleed op je terras

Meer sfeer met een buitenkleed op je terras: dat zal iedereen wel beamen. Want een ‘aangekleed’ terras of natuurlijk een andere plek buiten, straalt meer gezelligheid uit dan een kale plek.

Ben je op zoek naar een heerlijk tuinkleed? Lekker doen! Maar waarom kies je nog meer voor een buitenkleed en welke keuzes zijn er? En hoe kan je de sfeer nog meer verhogen in combinatie met het buitenkleed?

Sfeer met een buitenkleed

Sfeer met een buitenkleed creëren zorgt voor een heerlijke uitstraling op je terras, je veranda, onder je overkapping of zelfs in je buitenkamer. En vergeet ook je balkon niet!

Want een mooi kleed straalt warmte uit, geeft kleur aan zijn omgeving en is ook gewoon lekker aan je blote voeten…

En net als kleden voor binnen, heeft iedereen natuurlijk zo zijn eigen voorkeuren. Door te kiezen voor een tuinkleed dat helemaal past bij jou, heb je meteen een sfeer te pakken waar jijzelf blij van wordt! Binnen no-time maak je een gezellige zitplek in de tuin.

sfeer met een buitenkleed

Een kleed voor buiten: kan dat wel?

Misschien vraag je jezelf nu meteen af of het wel slim is om in je tuin een kleed neer te leggen. Uiteraard zal een gewoon kleed daar niet geschikt voor zijn, omdat deze niet bestand is tegen te veel nattigheid, zoals regen en hagel.

Ook de zon kan ervoor zorgen dat het kleed snel zijn schoonheid verliest. Maar kies je voor een kwalitatief tuinkleed, dan kies je voor een exemplaar wat bestand is tegen weersinvloeden. Dus hoef je niet iedere keer je buitentapijtje naar binnen te halen!

Dat zou ook niet echt praktisch zijn… Dankzij de materialen die voor een buitenkleed gebruikt worden kunnen ze prima tegen een hagel- of plensbui. En ook de zon zal geen enkel probleem zijn.

Waarom kiezen voor meer sfeer met een buitenkleed?

Eigenlijk een rare vraag, maar als we dan toch bezig zijn: er zijn diverse redenen om te kiezen voor een buitenkleed.

 • Een sfeervoller terras of balkon nodigt veel meer uit om lekker buiten te gaan zitten.
 • Het verhoogt onbewust toch de gezelligheid.
 • Met een buitenkleed kan je een bepaalde sfeer oproepen. Niet alleen door zijn kleuren op zich, maar zeker ook omdat de oppervlakte groter is dan enkel een klein kleedje op tafel.
 • Buiten krijgt zo net zo’n huiselijke sfeer als binnen.
 • Met je blote voeten op een kleedje is toch nog altijd fijner dan met je blote voeten op hout of tegels zitten…oké, dat is misschien geen sfeerbepaler, maar is zeker wel waar.
 • Door een kleed te kiezen dat past bij de overige accessoires van je terras of tuin maak je een mooi geheel. En daarmee zal het een lust voor het oog zijn. En daar word je weer gewoon gelukkig van (ik wel tenminste).

Indoor en outdoor hetzelfde kleed

Heb je een terras dat bijvoorbeeld direct grenst aan openslaande deuren vanuit je woonkamer of serre? Of anders gezegd: loopt bij jou binnen eigenlijk gewoon door naar buiten? Dan is het nog mooier als je de sfeer buiten in de tuin laat aansluiten op die van binnen.

Dat kan ook door zowel buiten als binnen hetzelfde kleed neer te leggen. Of in ieder geval kleden die bij elkaar passen qua kleur- en patroongebruik. Tuinkleden zijn zowel voor binnen als buiten geschikt. Dus is dit geen enkel probleem.

Welke sfeer met je buitenkleed creëer jij?

En dan komen we toch uit bij de sfeer zelf die we willen hebben in onze tuin. Je kunt heel bewust kiezen voor een sfeer die zowel binnen als buiten toegepast wordt.

Zeker als het buitenkleed te zien is vanuit huis is het een mooi idee om de sfeer binnen en buiten met elkaar te laten matchen. Ga je voor een bepaalde kleur of kies je bijvoorbeeld voor de sfeer van je favoriete vakantiebestemming?

Welke vorm kies je?

Niet alleen qua kleur of patroon heb je keuze genoeg in tuinkleden. Ook de vorm is een ding om even bij stil te staan.

Een ronde vorm schept toch weer een andere sfeer dan een rechthoekig model. Een lief rond kleed onder je ronde salontafel, bijvoorbeeld, geeft het geheel iets romantisch. Terwijl een groot, rechthoekig model door zijn omvang heel nadrukkelijk aanwezig is en daarmee heel veel invloed heeft op de sfeer.

Onderhoud van een buitenkleed

Leuk, zo’n sfeer met een buitenkleed oproepen, maar hoe onderhoud je dan zo’n tuinkleed? Gelukkig zijn buitenkleden zo gemaakt dat ze wel ergens tegen kunnen. Moet natuurlijk ook wel, anders zouden ze het buiten niet volhouden.

Dus gaat er per ongeluk iets overheen, dan is dat niet meteen een reden tot paniek. Je maakt het kleed schoon met een natte doek en een beetje schoonmaakmiddel. Om het kleed er fris uit te laten zien, kan je af en toe even de stofzuiger er overheen laten gaan. Ook kan je het kleed regelmatig even uitschudden.

Veel meer is niet nodig.

Waar let je op bij het kopen van een buitenkleed

Ga je op zoek naar een mooi tuinkleed voor op je terras, balkon of in je tuinkamer? Let dan even op de volgende punten:

 • Welke vorm wil je?
 • Hoe groot kan het kleed zijn en hoe groot wil je dat het is?
 • Welke kleurstelling of specifieke sfeer wil je? Ga je voor een naturel kleed of juist een kleed met veel kleur? Wil je een Oosters kleed of bijvoorbeeld een kleed met natuurlijke patronen erop?
 • Let op het materiaal waarvan het kleed gemaakt is en dat het echt geschikt is voor buiten.

Wat kan je nog meer doen voor de sfeer?

Kies naast je buitenkleed ook nog voor andere accessoires in dezelfde sfeer of kleurstelling, zoals:

 • Lampjes
 • Tafelkleed
 • Kussens
 • Mooie versiersels aan je schutting of in de boom, bijvoorbeeld vaantjes die je zelf maakt van een bijpassend stofje.
 • Glazen en dergelijke in dezelfde kleuren
 • Een leuke theepot…lekker knus!
 • Mooie bloempotten of plantenbakken in dezelfde kleuren
 • Pas eventueel ook je plantjes aan 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven