Meer vis eten is gezond; ga met Jamie Oliver voor het neusje van de zalm

Nederland is een land van carnivoren. Van oudsher zijn we echte vleeseters. Behalve de Zeeuwen misschien 😉 . Anno 2018 zijn ook de vegetariërs aan een opmars bezig. Niet zo gek: wie een beetje bezig is met de wereld om ons heen weet het al lang. Zo veel vlees eten is niet goed voor het milieu. En ook niet gezond voor jezelf, trouwens. Eten jullie nog wel eens vis? Meer vis eten is hartstikke gezond.

In vis zitten namelijk allerlei voedingsstoffen die we goed kunnen gebruiken. Daarom is chef-kok Jamie Oliver bezig met een soort kruistocht. Doel: mensen moeten meer vis eten. En wat blijkt nou? Dat doen we in Nederland dus veel te weinig.

Lees ook: Pasta Puttanesca met ansjovis; makkelijk én lekker

’n Lekker vissie? Hollanders vissen achter het net

Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederlanders te weinig vis eten. Daar zijn drie redenen voor. We eten weinig vis vanwege de prijs, het schoonmaken en de visgraatjes. Al deze dingen zorgen ervoor dat ruim één derde van de Nederlanders slechts een keer maand of zelfs minder vis op zijn bord heeft liggen. Hoe zit dat bij jullie? Vroeger was vrijdag visdag. Maar staat er bij jullie nog wel eens vis op tafel?

Meer vis eten: lekker en gezond

Hoewel de schijf van vijf al tig keer is aangepast staat vis er nog steeds in. Het is een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon. Of althans, dat zou het moeten zijn. Want blijkbaar hebben we het neusje van de zalm nog steeds niet ontdekt. Heel eerlijk: ik trek mijn eigen neusje ook op bij graten of het idee een vis te moeten fileren. Maar zo moeilijk hoeft meer vis eten dus helemaal niet te zijn. En het is juist heel belangrijk voor je lichaam.

Visvetzuren zijn hartstikke goed voor je. Bij vet krijgen wij vrouwen meestal een beetje kippenvel… Maar vis zit juist boordevol goede vetten. Eén keer per week vis op het menu is dus gewoon heel goed voor je.

Natuurlijk zit er ook een zwart randje aan de visvangst. Overbevissing is net zo goed een probleem voor het milieu als al die megastallen. Een duurzaam visje eten? De keurmerken MSC en ASC, en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis. Ook ligt er tegenwoordig veel gekweekte vis in de schappen. Meer lezen over de voedingswaarde van vis? Kijk dan eens op de website van Het Voedingscentrum.

Een topkok en… diepvriesvis?

Jawel, je leest het goed. Jamie Oliver vindt dat meer vis eten best bovenaan ons prioriteiten-menu mag komen staan. En met diepvriesvis is niks mis! Om Nederlanders te helpen de voordelen van diepvriesvis te ontdekken, creëerde Jamie Oliver een diepvriesvisassortiment met zelf ontwikkelde recepten. De vislijn bestaat onder andere uit MSC gecertificeerde koolvis vissticks en krokante zalm & koolvis viskoekjes. De producten te verkrijgen bij Albert Heijn.

“Vis is heerlijk en goed voor je, maar zoals de meesten van ons weten, moeten we alert zijn op overbevissing. Met mijn assortiment heb ik me gericht op heerlijke, makkelijke producten zoals viskoekjes en vissticks. Daarbij heb ik er ook voor gezorgd dat we gebruik maken van duurzame vis, zodat ook ouders geweldige producten kunnen kopen van hoogwaardige kwaliteit”, aldus Jamie Oliver.

Winnen?

MamsatWork mag drie pakketten met hierin de drie verschillende diepvriesmaaltijden weggeven. Het enige dat wij van jou willen weten is: hoe vaak eet jij eigenlijk vis?

Je kunt meedoen tot 26 december 2012. Let op: deze winactie is afgelopen. De winnaar heeft bericht gehad.

Lees ook: Een visje op de BBQ? Dat doe je met hout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven