Meisjesspeelgoed: drukt speelgoed meisjes in een stereotype?

Het lijkt zo’n vrolijk onderwerp: meisjesspeelgoed. Toch is zelfs daar nu een discussie over gaande. Meisjesspeelgoed zou namelijk té meisjesachtig zijn. Het zou meiden in een rollenpatroon drukken wat ouderwets en achterhaald is. Wat vind jij? Mag speelgoed voor meiden best wat stoerder? Of vind jij het allemaal wel best zo?

Lees ook: Constructiespeelgoed voor meiden, lekker technisch!

Let’s play

Het aftellen is begonnen. Onze oudste dochter heeft nu al slapeloze nachten, nog 4 dagen en dan wordt ze vijf. Een fantastische leeftijd. Vanaf vrijdag is ze ook leerplichtig tot haar 18e, maar dat zal haar niet bezighouden. Nee, wat haar nu bezig houd is van wie krijg ik welke cadeautjes. Boven aan de lijst staan een step en rolschaatsen. Heerlijk als het mooi weer is, maar met alleen rolschaatsen en een step zijn we er niet. Wat geef je aan een meisje van vijf? Ze komt al om in de My Little Pony’s en Zoobles vind ze wel leuk, maar verder zijn we niet zo gecharmeerd van alle poppen en dieren die de reclames aanprijzen. Ze speelt er misschien drie dagen mee en dan wordt het aan de kant geschoven. Playmobil heeft haar ook niet kunnen bekoren, Brio-treinen hebben we meer dan genoeg en voor Duplo is ze nu echt te groot. Een lastige puzzel.

Lego speciaal voor meisjes

Gelukkig kwam Lego begin dit jaar met de oplossing. Meisjesspeelgoed. Een nieuwe lijn speelgoed voor meisjes, genaamd Lego Friends. Wij waren helemaal enthousiast en hebben dochterlief ook een beetje gestuurd in haar keuze dit jaar. Gister het grote moment, voor de hele familie werd haar verjaardag gevierd. Van ons kreeg ze het grote huis en van de familie en kennissen allemaal aanvullende dozen. Het was een groot succes, voor het eerst ging ze zelf druk de onderdelen bouwen volgens het boekje en nog heeft ze drie dozen over voor vandaag.

Meisjesspeelgoed

De vraag rees gister echter of we het speelgoed niet te stereotype vonden en niet erg meisjesachtig. Dit was toch geen echte Lego en … nou ja, nee eigenlijk. Op internet zag ik dat er heftig actie wordt gevoerd door feministische groepen die het speelgoed slecht vinden voor meisjes en hun in een rollenpatroon willen drukken. Persoonlijk vind ik dat complete onzin. De keus voor speelgoed in deze leeftijdscategorie is, Barbie, BabyBorn, My Little Pony, Zoobles, Philly’s, Disney Prinsessen, Little Petshop, Playmobil of Lego. Persoonlijk vind ik de laatste twee nog het minst stereotype.

Ondertussen is mijn dochter helemaal blij met haar Lego Friends en haar rolschaatsen. Het was een geslaagde verjaardag en ik hoop dat Sinterklaas in december de verzameling Friends nog een stuk uit kan breiden, want ik heb al hele mooie dozen gezien die in september uitkomen. Ik laat de feministen hun gang gaan. En mijn mini-me bouwt vrolijk verder 🙂 .

Lees ook: Samen spelen wat nou delen; over vriendjes maken en je zusje pesten

1 gedachte over “Meisjesspeelgoed: drukt speelgoed meisjes in een stereotype?”

  1. Avatar foto
    Jeanne van Dijk

    Hallo Nienke,

    Ik vind die Lego Friends ook heel erg leuk. Ik heb laatst een doos gekocht voor mijn nichtje van 7. Eindelijk ook een Lego echt voor meisjes! Ik moest het vroeger doen met de auto’s en treinen. Ook leuk hoor en ik was er super blij mee, maar dit is toch net iets leuker.
    Veel speelplezier voor je dochter.

    Groetjes,
    Jeanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven