Mijn Meivakantie met pubers, een wereld van verschil met vroeger

Ik lees veel blogs, en dan hoofdzakelijk mamablogs, en kan echt wegdromen bij alle activiteiten die ze beleven in deze meivakantie. Heel wat anders dan een meivakantie met pubers. Omdat het weer het helaas niet toelaat om buiten iets te ondernemen zie ik veel knutseluren en binnenspelletjes voorbij komen. Aan een bomvolle tafel zitten met kinderen die aan alle kanten kleven en met een, met verf besmeurd, snoetje zwetend proberen iets in elkaar te knutselen. Of een onherkenbare keukentafel die omgetoverd is tot een huisje waarbij alle plaids en lakens uit de kast zijn gehaald. En waar je dan, als je geluk hebt, wordt uitgenodigd om een kopje ’thee’ te komen drinken.

meivakantie met pubers

Een meivakantie met pubers

Mijn meivakantie ziet er tegenwoordig heel anders uit. Mijn pubers zijn inmiddels 14 en 17 en ik zie amper. Ze liggen tot laat in hun nest, douchen rond de middag en zijn na een sneetje brood alweer vertrokken. Soms zelfs zonder iets te zeggen. Dan hoor je ineens geen harde muziek meer, geen voetstappen en is het akelig stil in huis. Een mobiele telefoon is dan een uitkomst om erachter te komen waar ze zijn, met wie en wanneer ze ongeveer denken thuis te komen.

Genieten van de schaarse ‘gezins-momenten’

Ik ben altijd druk en mijn kinderen hebben hun leven al op dezelfde manier ingevuld. Logisch natuurlijk. Altijd wel iets te doen, je tijd nuttig indelen, hoewel ik bij het laatste af en toe mijn bedenkingen heb. Een hele dag lui op bed liggen met een tablet of een mobiele telefoon en een headset met muziek, waardoor ze in hun eigen wereld verkeren, is geen uitzondering. De tijd die we nog in gezinsverband doorbrengen minimaliseert zich tot een doordeweekse avond waarbij niemand hoeft te sporten, te werken, huiswerk heeft of het noodzakelijk vindt om op bed te liggen. Tijdens die zeldzame avonden probeer ik dan mijn beste beentje voor te zetten door het ouderwets gezellig te maken. Zo komt het dus wel eens voor dat we op dinsdagavond in de meivakantie met pubers een tafel vol nootjes en hapjes hebben staan en een leuke film opzetten. Ik kan van deze schaarse momenten intens genieten.

Praten is in de puberfase de belangrijkste bezigheid

Tijdens het avondeten probeer ik wel zoveel mogelijk samen aan tafel te zitten, met uitzondering van een aantal avonden waarop mijn man werkt, om een praatje te maken over ieders belevenissen en zorgen. Ik stimuleer een openhartige communicatie over allerlei onderwerpen en probeer problemen meteen op te lossen. Ik vind het belangrijk ze het gevoel te geven dat ze met ons overal over kunnen praten. En dat dit goed is overgekomen blijkt wel uit de soms zeer openhartige, vaak seksueel getinte, conversaties die er gevoerd worden. Soms worden mijn oren zelfs rood en heb ik het gevoel dat ik de onwetende tiener ben.

Ondanks alles blijft de meivakantie met pubers mooi 

Ondanks de moeilijkheden vind ik het puber-stadium leuker dan de jaren daarvoor. Ik heb het gevoel dat we nu meer naar elkaar toe groeien omdat je ‘anders’ met je kinderen kunt praten naarmate ze ouder worden. De onderwerpen zijn anders, je kunt ze dingen uitleggen en ze begrijpen nu bijvoorbeeld dat geld niet aan een boom groeit, maar dat er voor gewerkt moet worden.

Heb jij pubers en wat vind jij de leukste tijd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven