Menstruatieklachten: aanstellerij voor de een, helse pijn voor de ander

Voor de meeste mannen blijft het een onbegrijpelijk fenomeen. En zelfs veel vrouwen weten er – gelukkig voor hen – niets van. Menstruatieklachten. En dan heb ik het niet over een krampje, of een lichte hoofdpijn. Maar serieuze menstruatieklachten. Lig jij maandelijks dubbelgevouwen met een kruik in bed? Ben je zo ziek dat je vrij moet nemen? Dan ben je niet de enige. Voor jou, voor mij, en voor vele vrouwen met ons veranderen menstruatieklachten in een menstruatie-hel. En dat klinkt niet meer als een gevalletje aanstelleritus, of wel soms?

Lees ook: Menstruatiepijn? Neem een stoombad

Menstruatieklachten: mag ik even klagen?

De menstruatie, we verfoeien hem allemaal. Jaja, ook de mannen. Menstruatieklachten – voor vrouwen, althans – lopen uiteen van… Nou ja, van top tot teen eigenlijk. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er last van hebben tijdens je menstruatie. Buikpijn, dat ziet zelfs de gemiddelde man natuurlijk nog wel aankomen. Maar ook hoofdpijn, rugpijn, en duizeligheid zijn veel voorkomende klachten. De buikpijn straalt uit, soms zelfs naar je benen.

menstruatieklachten

Afgezien van de fysieke ongemakken levert onze menstruatie ons natuurlijk wel het mooiste op wat de meesten van ons zich kunnen wensen. De vruchtbaarheid. Een typisch gevalletje je moet er wat voor over hebben, net als de bevalling. Gelukkig bevalt de gemiddelde vrouw geen 500 keer. Helaas hebben we gemiddeld wel zo vaak een eisprong, dus reken maar uit hoe vaak je dan ongesteld bent. En hoeveel tampons dat kost, oef!

Lees ook: Femmecup, eindelijk nooit meer maandverband of tampons kopen

Onmenselijkstruatie

Menstruatieklachten hebben we bijna allemaal. Dat hoort er nou eenmaal bij, helaas. Net als het bloedverlies. Nu we toch met gemiddeldes aan het strooien zijn: tijdens de menstruatie verliezen we gemiddeld een halve deciliter bloed. Pak je maatbeker er maar bij (en vul hem met water): dat is best wat. Je hoeft dus niet snel bang te zijn dat je overmatig veel bloed verliest. Toch bang dat er wat aan de hand is? Breng dan een bezoekje aan de huisarts. Een vriendin van me viel regelmatig flauw tijdens haar menstruatie. Sinds ze de pil voorgeschreven kreeg is dat gestopt. Zo zie je, soms zit de oplossing in een klein, eh, doosje.

De huisarts ken ik zelf tegenwoordig bij haar voornaam. In de loop der jaren heb ik namelijk steeds meer last gekregen van menstruatieklachten. Zo erg dat ik soms twee dagen alleen maar met een kruik onder een deken kan liggen. Herken je dat? Mijn prikkelbare darmen maken mijn menstruatie ook prikkelbaar. En tsja, dan word ik het zelf ook wel eens.

Hoezo aanstelleritus?

Als je iedere maand ziek bent van je menstruatieklachten heb je een probleem. Ja, je hebt pijn, heel erg zelfs. Maar je hebt ook verantwoordelijkheden. En waar een sporadisch griepje door je omgeving nog wel geaccepteerd wordt, geldt dat lang niet altijd voor menstruatieklachten. Ziek thuis omdat je ongesteld bent? Dat doen andere vrouwen toch ook niet? Als je ook nog een gezin hebt, is maandelijks een paar dagen helemaal vrij nemen geen optie. Voor de ervaringsdeskundigen onder ons: Hoe ga jij daar mee om?

Lees ook: biologisch maandverband, omdat je geen troep in je lijf wilt!

Alsof die pijn nog niet erg genoeg is, kan dit maandelijks terugkerende issue ook op je werk voor problemen zorgen. Heb jij last van extreme menstruatieklachten, en stuit je regelmatig op onbegrip in je (werk)omgeving? Dan willen we graag jouw verhaal horen. Don’t keep your lips sealed, om maar in vaktermen te blijven 😉 .

Komt een vrouw bij de dokter

Oké, met het boek van Kluun in je achterhoofd is dat geen hoopgevend kopje. Maar naar de dokter gaan is wel heel belangrijk, dames! Wij vrouwen hebben nog wel eens de neiging om onze klachten te bagatelliseren. En we zijn natuurlijk stiekem wel het sterkere geslacht, dat zal ik niet ontkennen, maar soms moeten we ook toegeven aan klachten. En dus gewoon naar de dokter gaan. Zeker als het om ernstige menstruatieklachten gaat.

Lees het verhaal van Anne maar eens, die er na jaren van onderzoeken achter kwam dat haar menstruatieklachten door endometriose kwamen.

Niet huiveren en een afspraak maken dus. Iedere huisartsenpost beschikt wel over een vrouwelijke huisarts, zodat je niet al je vrouwelijke intimiteiten met een McDreamy – of een oude grijze heer – hoeft te bespreken. En laat je tot die tijd maar eens lekker door manlief verwennen!

Lees ook: Have a happy period? Da’s vast door een man bedacht!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven