20 Tips om jezelf wat beter te voelen!

In deze Corona tijd is het voor veel mensen een uitdaging om zichzelf gezond te blijven voelen. Niet zozeer fysiek, maar eerder mentaal. Je mentale gezondheid onderhouden is uiteraard enorm belangrijk, dus als jij jezelf wat beter wil voelen, check dan onderstaande tips! Heb je aanvullingen? Laat het even weten, we voegen ze graag toe zodat iedereen die hier behoefte aan heeft met deze lijst aan de slag kan om weer happy door het leven te gaan.

Je mentale gezondheid; jezelf beter voelen door kleine veranderingen

Er zijn verschillende manieren waarop je je mentale gezondheid een boost kan geven. Zelfs door de kleinste dingen en een positieve insteek kan jij ervoor zorgen dat je jezelf weer beter gaat voelen. Pak uit onderstaande lijst wat bij jou past, en kom op die manier weer in een positieve vibe!

Consuminderen en minimaliseren

Het helpt! Ervoor zorgen dat je gaat opruimen en bewuster gaat leven zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen. Door te consuminderen, minimaliseren én op te ruimen gaat je mentale gezondheid met sprongen vooruit!

Ontstressen met een hobby

Zoek een hobby waarbij je kan ontstressen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bullet journallen, breien, schilderen, gedichten schrijven en ga zo maar door. Denk niet ‘ik kan dat niet’, maar ga gewoon aan de slag. Alleen op die manier kon je op een gegeven moment in een flow terecht.

Muziek luisteren verbetert je mentale gezondheid

Muziek helpt heel veel mensen. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen smaak, maar door vrolijke muziek op te zetten, of gouwe ouwe waarmee je heel hard aan kan meezingen ga je je vanzelf wat beter voelen

Je glas is halfvol, niet half leeg

Het is misschien een inkopper, maar toch blijft het voor heel veel mensen moeilijk. Velen van ons zijn geneigd om alleen de negatieve dingen te zien of onthouden. We vergeten dat er ook een hoop positiefs is. Als je de nadruk legt op de positieve dingen dan zal je je automatisch beter voelen. Dat waar je aandacht naar uitgaat groeit zeggen ze wel eens. Om je mentale gezondheid te verbeteren zorg je er dus voor dat je andacht geeft aan de goede en fijne dingen. Je glas is immers half vol!

Mentale gezondheid verbeteren? Zorg voor voldoende beweging!

We weten het allemaal, maar lang niet iedereen doet eer iets mee. Beweging is ontzettend belangrijk voor je mentale gesteldheid en uiteraard ook voor je fysieke gezondheid. Start bijvoorbeeld iedere dag met een fijne wandeling. Ik doe dat altijd in de ochtend met de hond en kan daar enorm van genieten. Heb je in de ochtend geen tijd maak er dan in de avond wat tijd voor vrij. Of ga tijdens je lunch een ommetje maken. Natuurlijk kan je ook lekker gaan sporten. Ben je niet zo’n sporter, ga dan samen sporten met een vriend of vriendin!

Op tijd naar bed om jezelf beter te voelen

Slapen is belangrijk! Naarmate je ouder wordt kan je daar misschien wat beter aan toegeven, maar goed slapen is van alle leeftijden. Slaap je regelmatig te kort? Dan gaat ook je mentale gezondheid daar van achteruit. En je valt achter je bureau of tijdens een vergadering in slaap, ook niet handig 😉 . Voor meer informatie lees je mijn blog over bedtijden voor kinderen en volwassenen.

Ga in je tuin aan de slag voor een beter gevoel

Ik ben het met je eens dat tuinieren soms een heel karwei kan zijn, en ja… het heftige snoeiwerk is niet altijd fijn om te doen. Toch is het zo dat tuinieren ontspant. En op die manier ontspannen, daar ga je je zeker beter door voelen. Misschien denk je ‘met Netflix kan ik ook ontspannen’? Dat is waar! Maar iedere avond alleen maar op de bank hangen verbetert niets aan je mentale gezondheid. Wissel dus af met tuinieren of werken in je moestuintje!

Voel jezelf beter door tijd voor elkaar te nemen; onthaast

Als deze Corona tijd ons iets geleerd heeft dan is het wel dat we niet persé vanalles hoeven. Lekker thuis blijven, of met een vriendin gaan wandelen in plaats alle sociale contacten afrennen om overal maar bij te zijn. Neem écht tijd voor elkaar en luister naar elkaar, daar ga je je zeker beter door voelen.

Let op je voedingspatroon als je je mentale gezondheid wilt opkrikken

Niet teveel suikers! Ik weet het, het s lastig. En ja, van een stuk chocolade ga je je misschien even iets beter voelen. Maar toch verbetert je mentale gezondheid veel meer als je een voedingspatroon aanhoudt waar niet teveel suikers mee gemoeid gaan.

Beperk je social media en het kijken van het journaal

Veel leuks is er meestal niet meer op het journaal te zien. Beperk het kijken van het journaal zodat je niet te down raakt. Ook social media is lang niet altijd om vrolijk van te worden. Wil je jezelf beter voelen? Beperk dan je tijd op je telefoon en ga ook nuttige leuke dingen met je handen doen. Wedden dat je opknapt?

Geniet van de kleine dingen

Het zonnetje dat onverwachts schijnt bijvoorbeeld. Of luister eens aandachtig naar de vogels in de ochtend. Daar word je serieus blij van!

Niet denken maar doen

Natuurlijk is het goed om zo nu en dan zaken te overdenken. Maar blijf niet teveel malen over iets wat moet gebeuren. Probeer meer in de doe-stand te komen waardoor je ook echt vooruitgang ziet. Dat kunnen kleine of grote projecten zijn, het maakt niet uit. Zorg er voor dat je door te doen niet alleen die beren op de weg blijft zien, maar ook kleine succesjes kan vieren.

Zorg voor een fijne heldere en frisse slaapkamer

Ik heb gemerkt dat deze tip bij ons heel goed werkt. Nu onze slaapkamer bijna af is merk ik dat ik me een stuk beter voel. De lichte, witte inrichting maakt dat ik iedere ochtend blij wakker word. Daarnaast sla ik mijn dekbed even terug en klop ik mijn kussens op. Zo licht mijn bed er weer lekker en fris bij voor de avond. Het kost je 5 minuten in de ochtend maar maakt dat je in de avond een stuk fijner in bed stapt.

Neem de tijd voor je mentale gezondheid

Dit is er een met een dubbele dekking 😉 . Neem de tijd om je mentale gezondheid te verbeteren. Maar vooral ook… neem de tijd zodat je je beter gaat voelen. Als je je altijd maar moet haasten, dan ga je je vanzelf slechter voelen. Zet de liever de wekker iets eerder, wordt rustig wakker en ga bewust rustig je ochtendritueel in.

Lekker knuffelen met je huisdieren daar ga je jezelf zeker beter van voelen!

Aaien en knuffelen, daar word je blij van. Dat mag met je partner of je kinderen natuurlijk, maar huisdieren zijn hier ook een goed ‘middel’ voor 😉 . En vaak niet alleen jij hier blij van, maar zij ook!

Ga naar een tuincentrum en zet je huis vol met planten

Planten maken gelukkig! Vandaar dat een wandeling in de natuur goed voor je is. Maar je huis van meer planten voorzien werkt ook uitstekend om jezelf beter te voelen. Ga dus naar een tuincentruim, of zelf planten stekken. Ik ben er sinds de cornatijd ook meer mee bezig en kan echt genieten van planten die goed groeien, baby’tjes krijgen en glanzen!

Lekker dansen!

Niet alleen fysiek heel gezond, maar het geeft ook je mentale gezondheid een boost: lekker dansen! Zet jouw favoriete muziekje op en ga even helemaal uit je dak.

Kijk niet teveel naar wat anderen hebben, probeer tevreden te zijn met wat je zelf hebt

Het gras bij de buren lijkt altijd groener, niet? Als je zo kijkt, dan ga je je daar niet beter door voelen. Vergelijk jezelf dus niet met een ander. Als je al wilt vergelijken, ga jdan vergelijkingen trekken tussen hoe je er nu voor staat ten opzichte van bijvoorbeeld een jaar geleden. Door steeds kleine stapjes vooruit te zetten kan jij ook in een jaar veel vooruitgang boeken als je daar behoefte aan hebt.

Vervang moeten door mogen en je mentale gezondheid gaat met sprongen vooruit

We moeten al zoveel. Door te proberen al het ‘moeten’ te vervangen door ‘mogen’, ‘kunnen’ of ‘gaan’ klinkt het in je hoofd al heel anders. Ik ga even boodschappen doen, in plaats van ik moet even boodschappen doen bijvoorbeeld!

Lach eens vriendelijk naar die voorbijganger

Ik ben zo’n idioot die tegen iedereen gedag zegt 😉 . Heb ik geleerd van mijn ouders, en ik vind het fijn. Ik geniet ervan om aardig te zijn tegen een ander door gewoon te glimlachen, te knikken of goedemiddag te zeggen. Vooral ook als je de verandering van die ander in zijn of haar gezicht ziet ga je jezelf hier ook beter door voelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven