Meet my mentor; iedereen heeft iemand nodig om te brainstormen en sparren

Ook ik. En het leek me wel eens leuk om jullie daar meer over te vertellen. Brainstormen en sparren is onmisbaar. Zeker als ondernemer (zzp-er) moet je oppassen dat je niet met oogkleppen op aan de slag gaat. Hoe is mij dat de afgelopen jaren vergaan? Waar ligt mijn drive, wie inspireert en motiveert me? Want wat mij betreft is het heel simpel. Je kan het allemaal niet alleen. We hebben allemaal iemand (of meerdere iemanden) nodig om onszelf te ontwikkelen. Als ondernemer, als werknemer, maar ook gewoon in onze privésituatie!

Heb jij ook een mentor, inspirator of coach? Laat een reactie achter onder dit artikel, ik ben benieuwd!

De mensen in mijn leven die me inspireren

Mijn hele leven door heb ik wel mensen gehad die me hebben geïnspireerd en gemotiveerd. In verschillende fases in je leven kunnen die mensen veranderen. Niet alleen omdat je andere mensen leert kennen, maar ook gewoon omdat je behoeftes anders liggen. Brainstormen en sparren deed ik dus ook steeds met anderen.

Toen ik nog jong was

Als jong kind liep ik al weg met mijn jongste broer die 10 jaar ouder is dan ik. En ik vind hem nog steeds leuk 😛 . Alles wat hij zei nam ik voor waar aan. Ook als hij -als mijn ouders eens weg waren- onder de trap een weerwolf nadeed om mij op stang te jagen 😉 . Pfff. Hij was al vroeg met bijbanen bezig -en met de beurs- en stimuleerde mij hier ook in.

meet my mentor

Ik deed dan ook van alles om wat bij te verdienen. Van folders rondbrengen tot aardbeien plukken en van auto’s wassen tot potjes met badzout en badschuim vullen. Het willen werken zat er dus al vroeg in. Naast mijn broer was ook mijn vader trouwens een grote motivator. Als straaljagerpiloot heeft hij de nodige ruggegraat en daar heeft hij het een en ander van doorgegeven geloof ik. Mijn moeder was altijd de zorgzame in ons huis. Zij zat klaar met een kop thee klaar als ik thuis kwam van school. Samen namen we de dag door zodat ik daarna weer fris verder kon; ook dat is héél belangrijk geweest.

Als jong volwassene

Het ondernemerschap zit niet in mijn bloed. Of laat ik het anders zeggen: ik heb het van huis uit niet meegekregen. Ook heb ik eigenlijk niemand in mijn directe omgeving gehad waar ik dingen van kon afkijken. Toch wist ik al vroeg dat ik eigenlijk eigen baas wilde worden. Het heeft alleen even geduurd voordat ik zover was. Ambitieus ben ik wel altijd geweest, ook in mijn banen en juist tijdens een van die banen trof ik iemand die me destijds al inspireerde. Mijn baas, waarmee ik overigens een soort haat-liefde verhouding had. Geen verhouding, niet verkeerd lezen hè 😉 .

Gesprekken met hem zorgden altijd voor een enorme boost. Hij zette me altijd enorm op scherp en inspireerde met zijn eenvoudige metaforen en beeldspraak die hij gebruikt in zijn gesprekken. Brainstormen en sparren? Daar draait hij zijn hand niet voor om. Ik heb hem altijd als een soort mentor gezien. Iemand die zich niet te veel mengt in alles, maar vanaf de zijlijn zo nu en dan port en kneed. Ik spreek hem trouwens nog jaarlijks, want ik heb destijds namelijk Frank leren kennen en die werkt daar nog steeds.

Als ondernemer

Als ondernemer heb ik weer heel andere mensen waardoor ik me laat inspireren. Er zijn bijvoorbeeld een aantal zakenvrouwen waar ik een diep respect voor heb. Als zij zich in een talkshow laten zien dan zit ik aan de tv gekluisterd. Voorbeelden daarvan zijn Annemarie van Gaal en Olcay Gulsen. Totaal verschillende type’s maar beiden zeer inspirerend.

Daarnaast ben ik ontzettend blij met de groep inspirerende fulltime bloggers waar ik veel contact mee heb. We zitten allemaal in hetzelfde vak en hebben ook nog eens een soortgelijke doelgroep. Ik kan me niets beters bedenken dan met deze vrouwen sparren als ik ergens mee zit. En dat doen we dan ook volop. Ook een soort mentor-principe natuurlijk.

Last but not least… mijn beste mentor ooit. Ik denk niet dat hij weet dat ik hem zo zie, maar toch is het zo. Frank is voor mij de beste sparringpartner die ik me kan wensen. Zolang het niet op persoonlijk vlak is en we het over spirituele dingen hebben wil ik alles van hem aannemen 😛 . Het onderwerp hierboven is echter onbespreekbaar, zoveel verschillen we van mening, haha.

brainstormen en sparren, meet my mentor

Brainstormen en sparren met je partner

Ik voel me eigenlijk best gezegend dat ik een partner heb waarmee dat sparren zo goed kan. Zonder dat hij zich bemoeit met van alles, want dat doet hij juíst niet. Ondanks het feit dat hij geen ondernemer is -of misschien wel dankzij- komt hij met hele goede ideeën. Financieel gezien, maar ook over de weg die ik wil inslaan en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Daarnaast is het ook wel eens lekker om mijn gestuiter vanuit een ander oogpunt te zien. En daarnaast het is voor hem de uitgelezen mogelijkheid om toch bij mijn bedrijf betrokken te blijven.

Ons beste moment is ons maandelijkse kroeguitje. Samen eten en bijkletsen, niet over de kinderen, maar verplicht over het werk 😉 . Heerlijk, ik kan daar altijd naar uitkijken!

Mocht je nu geen partner hebben die je als mentor kan inzetten, dan is het handig om eens verder in je netwerk te kijken. Zoals ik dat ook doe met die fulltime bloggers bijvoorbeeld. Via Linkedin kan je het makkelijkste je hele netwerk in kaart brengen, maar dat weet je vast wel. Wedden dat daar wel iemand tussen zit die eens met je mee wil denken? Zo heb ik ooit eerder bijvoorbeeld contact gekregen met een online marketeer hier uit de buurt. Onder het mom van ‘lunchen moeten we toch’ hebben we toen een keer out of the blue afgesproken. Spannend, ik geef het toe, maar heel verfrissend en tot op de dag van vandaag is ook zij nog een waardevolle mentor.

Wie is jouw voorbeeld inspirator of coach? En herken jij die behoefte aan sparren of heb je dat helemaal niet?

Lees ook: hulp vragen bij een postnatale depressie? Zeker doen!

Tips zoektocht mentor, sparringpartner, inspirator

Mocht je niet helemaal weten hoe je de zoektocht naar een sparringpartner aan kan pakken, dan heb ik hier nog een aantal tips voor je die je bijvoorbeeld in je Linkedin netwerk kan gebruiken. Zo creëer je voor jezelf ook de mogelijkheid om te brainstormen en sparren.

  1. Weet wat je zoekt in een mentor

Uiteraard zal je eerst bij jezelf na moeten gaan wat je zoekt in een mentor. Waar heb jij behoefte aan? En waar moet jouw ideale mentor aan voldoen? Zoek je bijvoorbeeld een luisterend oor, iemand die jou nieuwe vaardigheden bij kan brengen of een persoon die jou helpt knopen door te hakken? De antwoorden hierop maken dat je gerichter op zoek gaan naar jouw mentor. 

  1. Zoek gericht en #durftevragen

Nu je weet wat je zoekt, is het alleen nog een kwestie van de juiste persoon vinden. Maar waar begin je? Denk eens aan wie jou inspireert op het werk. In eerste instantie in je vriendenkring of familie bijvoorbeeld, nets als ik doe. Het hoeft niet altijd iemand te zijn die ver van je af staat. Alhoewel je er dan dus wel voor open moet staan om dingen van een bekende aan te nemen.

Heb je al iemand voor ogen maar weet je niet zo goed hoe je hem of haar moet benaderen? Toon je interesse in die persoon door hem of haar een compliment te geven, een vraag te stellen of een interessant artikel te delen. En om het nog makkelijker te maken: LinkedIn laat belangrijke gebeurtenissen zien van jouw connecties. Een verjaardag, promotie, nieuwe baan: er is altijd wel een aanleiding voor een gesprek!

  1. Laat jezelf zien!

Zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Als je eigen online identiteit op orde is zullen mensen eerder geneigd zijn om met je te connecten of je te helpen. Zo kan je mentor jouw ook vinden 😉 . Begin met simpele stappen die je online zichtbaarheid vergroten. Lees je voor je werk bijvoorbeeld een interessant artikel of blog? Deel deze direct met je netwerk via LinkedIn, Twitter en/of Facebook.

  1. Haal inspiratie naar je toe

Haal carrière inspiratie naar je toe door bijvoorbeeld interessante personen te volgen op LinkedIn. 500 van de meest invloedrijke thought leaders ter wereld behoren tot de INfluencers, van Richard Branson tot Oprah Winfrey. Heel leuk om die te volgen.

Zoek je het liever iets dichter bij huis? Je hebt de mogelijkheid om iedereen te volgen, zonder dat je met ze hoeft te connecten. Volg dus gerust die CEO van dat toffe bedrijf waar je wilt werken. Kan je ook nog reageren op zijn of haar artikelen als je wilt.

  1. Give back

Je hebt er misschien niet eerder aan gedacht, maar ook jij kunt voor anderen een mentor of inspirator zijn. Deel daarom ook vooral jouw kennis, tips, mooie projecten waar je aan hebt gewerkt of artikelen die je interessant vindt. Zo kan je brainstormen en sparren met een ander voor die persoon, maar er zelf ook van leren.

Investeer in je relaties en geef anderen complimenten als zij interessante informatie delen. Op deze manier bouw je een sterk netwerk. Dat netwerk kan je weer gebruiken als je advies nodig hebt, om aanbevelingen te vragen of een introductie bij een bedrijf dat je interessant lijkt. Begin je pas met geven op het moment dat je de mensen uit je netwerk écht nodig hebt, dan ben je te laat.

Wie is jouw sparringpartner op dit moment? Deel dit met #NetwerkZomer #TheWayIn

Lees ook: wat houdt jou tegen om je ambities waar te maken?

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven