Mes in kinderopvang

Er worden forse bezuinigingen doorgevoerd in de kinderopvang. De kosten zijn de afgelopen jaren zo uit de hand gelopen dat deze maatregelen niet meer te stoppen zijn.

‘We moeten terug naar het uitgangspunt dat de overheid, werkgevers èn ouders elk éénderde van de kosten voor de kinderopvang betalen’, aldus Kamp, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er wordt een verplichte eigen bijdrage ingesteld en de inkomensafhankelijke eigen bijdrage van ouders gaat met ruim zestien procent omhoog. Hierbij worden de gezinnen met een lager inkomen meer ontzien dan die met een hoger inkomen.

Bezuinigingen op de kinderopvang

 • Er wordt een eigen bijdrage van 15 euro per maand ingesteld
 • De maximale uurprijs gaat niet omhoog (geen inflatiecorrectie)
 • Koppeling kinderopvangtoelage aan gewerkte uren (met een bepaald aantal gewerkte uren mag je ook maar een bepaald aantal uren kinderopvang vergoeding krijgen)
 • De bijdrage van een tweede en volgende kind gaat omlaag voor gezinnen met hogere inkomens
 • Ouders met een jaarlijks inkomen hoger dan 130.000 euro krijgen geen bijdrage voor een eerste kind

Bovenstaande is onontkoombaar en zal aardig wat besparingen opleveren volgens minister Kamp. Maar wat gaat het doen met (vooral) de werkende moeders ? Hoe gaan zij zich opstellen en hoeveel vrouwen zullen beslissen om alsnog thuis te blijven bij de kinderen in plaats van te gaan werken ?

Wij zijn erg benieuwd naar jullie mening in deze! Ben je bang voor het effect wat het op jou, of jullie gezin gaat hebben? Of maak je je geen zorgen? Zet je je carrière op een zijspoor? Laat het ons weten door een reactie hieronder te plaatsen!


Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Over de auteur

7 gedachten over “Mes in kinderopvang”

 1. Het is ongelofelijk dat dit kan! Terwijl ze ook bezig zijn te promoten zoveel mogelijk vrouwen (terug) aan het werk te krijgen. Het liefst fulltime! Hoe is dit dan met elkaar te rijmen. Niet te begrijpen!

  Daarom is het zo belangrijk om initiatieven als ‘Voor werkende moeders’ van Marjet Winsemius te steunen. Vul haar enquete in op http://www.voorwerkendemoeders.nl zodat zij sterker staat in haar strijd naar de politiek! Of volg @goedgeregeldvwo op Twitter. 2 super initiatieven die strijden voor onze belangen als werkende ouders!

 2. Waar helaas steeds aan voorbij gegaan wordt zijn de kinderen. Mijn dochters vinden het fantastisch op het KDV/BSO die kunnen straks niet meer met hun vriendjes spelen maar zitten bij opa of oma in het bejaardenhuis hun uurtjes te slijten ipv lekker met andere kinderen te kunnen spelen.

  Mijn werkgever zal voor volgend jaar een lijstje krijgen op welke uren ik kan werken en dat zullen er gewoon veel minder zijn dat dit jaar. Lukt het hem niet om mij strak in te roosteren dan zit er denk ik niets anders op dan deeltijdontslag aan te vragen. Ik zal het dus hard spelen zodat ik zo min mogelijk uren werk buiten de schooltijden van mijn oudste dochter. Eerst gaan we ook het ouderschapsverlof van mijn man aanspreken (aangezien in hoofdkostwinner ben, met ouderschapsverlof)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven