Met 6 moeders en 12 kids naar Landgoed De Mosbeek in Mander, Twente

Landgoed De Mosbeek: een super accommodatie voor groepen met kinderen

De eerste week van onze zomervakantie gingen wij met 6 moeders en 12 kinderen naar Landgoed De Mosbeek in Mander in Twente. We hadden geluk met het weer, want het beloofde een warme week te worden.  Rond 11.00 uur vertrokken we uit Rotterdam en kwamen ruim 2 uur later aan bij pannenkoekenrestaurant Watermolen Bels, een tip van de eigenaresse van Landgoed De Mosbeek, waar we hadden afgesproken om te gaan lunchen. Wat een prachtige plek! Een ruim terras met houten speeltuin waar de kinderen zich even konden uitleven na een paar uur in de auto te hebben gezeten…

Na de lunch kwamen we aan bij Landgoed De Mosbeek, op een steenworp afstand van Watermolen Bels. Toen we op de ruime parkeerplaats aan kwamen rijden, kwam eigenaresse Henriët al aanlopen om ons te verwelkomen en  het huis (geschikt voor 8-24 personen) te laten zien. We kwamen binnen in een prachtige, sfeervol ingerichte ruimte; een ruime keuken met alles erop en eraan en een groot kookeiland, grote eettafels en gezellige zithoek. Persoonlijk vind ik het altijd een kunst om dergelijke grote ruimtes toch gezellig te maken, maar Henriët is daar duidelijk bedreven in! Met haar personal touch maakt zij net het verschil. Zo had zij op het kookeiland een welkomstverrassing klaargelegd: een mooi ingepakteTwentse krentewegge met spekjes voor de kids en stond er al een kan limonade in de koelkast klaar. Ook stonden er overal gezellige potten en vazen met bloemen en waxinelichthouders.

Buiten was het al even sfeervol als binnen; een groot overkapt terras met mooie buitenlampen en aangrenzend de enorme tuin met voetbalgoals en een grote trampoline. Op het terrein stond ook nog een schuur met o.a. een tafeltennistafel, darts en een sjoelbak en ander buitenspeelgoed. Genoeg te doen voor de kinderen dus.

Op de begane grond bevonden zich 3 slaapkamers (1 voor 4 personen), 2 toiletten en 1 badkamer en op de eerste etage nog eens 8 tweepersoons slaapkamers, allemaal met een eigen badkamer/toilet. Beneden werden 2 kamers omgedoopt tot “meidenkamer”. Alleen de (2) jongens en de jongste meisjes sliepen met de moeders op de eerste etage. De eerste nacht moest er beneden nog een soort van pikorde worden bepaald, maar dat werd allengs beter…

Na een homemade pizza gingen we naar Cosmos Sterrenwacht in Lattrop op ongeveer een kwartier rijden afstand. Daar kregen we eerst een film te zien over het heelal en vertelde onze persoonlijke rondleider ons allerlei interessante wetenswaardigheden. In het planetarium konden we, half op onze stoelen liggend, onder een koepel naar de sterrenhemel kijken. Geen echte, maar een geprojecteerde sterrenhemel. Ook daar werd van alles verteld over de sterrenhemel, sterrenbeelden, de maan en planeten. De kinderen vonden het reuze boeiend, want ze stelden ontzettend veel vragen. Ook indrukwekkend was het beeld van een meteoriet die op ons af leek te komen… Ten slotte mochten we in het observatorium door de grote telescoop kijken, maar omdat het niet helder was, konden we niet zo veel zien. Jammer, maar het was toch een superleuk uitje en bovendien een reden om nog eens terug te komen!

De tweede dag was het zo ontzettend warm, dat we besloten te gaan zwemmen. Henriët had al verteld dat de natuurlijke plassen geen optie waren door blauwalg, maar net over de grens, in Duitsland, was een openluchtzwembad. Toen we daar aankwamen, wilden we eigenlijk het liefst weer rechtsomkeert maken, maar dat konden we de kinderen niet aandoen. Wat was het druk! Maar na een tijdje konden we de koelte van het water toch wel waarderen.

Thuisgekomen was het nog steeds bloedheet en op het terrein van Landgoed De Mosbeek was er niets met water…  Het beekje “De Mosbeek” was overwoekerd door brandnetels, dus dat was nu even geen optie. Toen kwam een van de moeders op het lumineuze idee om een waterglijbaan te kopen. Van de boer kregen we een tuinslang met grondwateraansluiting en zo kon de waterpret toch beginnen!  ’s Avonds gingen we barbecueën met een gehuurde BBQ en vlees van de slager uit het nabijgelegen Vasse (die overigens gewoon in de lokale PLUS zat).

De derde dag was Isa, mijn dochter, jarig. De avond van tevoren hadden we natuurlijk al slingers opgehangen en een paar moeders hadden mini tompouce-en geregeld met Isa’s foto. Als “verjaardagsfeestje” gingen we klimmen bij AvaTarZ Nature Park bij Oldenzaal. Vanaf 9 jaar mocht je daar het hoge parcours doen, onder begeleiding van een ouder, maar omdat de meeste kinderen jonger waren, had ik voor alle kinderen vanaf 6 jaar het Kidz parcours geboekt. Voor de kleinste dametjes (3 en 4 jaar) was er een natuurbelevingsroute die ze met hun moeder konden lopen. Het klimparcours was een groot succes! Extra leuk was, dat er een TV-ploeg was van TV Oost, dus de kids konden zichzelf ’s avonds meteen terugzien op de lokale TV-zender. Aan het eind van de dag kwamen de 4 kinderen en man van Henriët met een tractor versierd met ballonnen de kinderen ophalen voor een verjaardagsritje, maar het werd ineens zulk slecht weer, dat er besloten werd het ritje de volgende ochtend te doen.

De laatste dag kregen de kinderen hun beloofde ritje op de tractor en dat was natuurlijk super. Zelf kreeg ik nog een rondleiding van Henriët op het terrein van De Schure, het andere huis dat wordt verhuurd. De Schure ligt aan de andere kant van het woonhuis en heeft ook de beschikking over een enorme tuin met picknickbank en trampoline en een schuur met speelmogelijkheden. Je mag hier ook bij de kalfjes kijken. Het huis zelf is sfeervol en geschikt voor 4-11 personen. Ook een absolute aanrader!

Nadat we het huis hadden opgeruimd zijn we nog naar de siepelmarkt in het pittoreske Ootmarsum gegaan. Een leuke afsluiting van een leuk, maar intensief weekje…

Landgoed De Mosbeek is een absolute aanrader voor een groep vrienden of familie. De keuken, eet- en woonkamer en het terras zijn zo groot, dat je nooit op elkaars lip zit en bovendien kun je je altijd terugtrekken in je eigen kamer als je dat wilt. En natuurlijk is het fijn om over een eigen toilet en douche te beschikken. Voor kinderen is er genoeg te doen en ook in de omgeving zijn er volop mogelijkheden. Henriët kan allerlei tips geven voor leuke uitstapjes en restaurants in de omgeving en het is zelfs mogelijk om een kok aan huis te laten komen!

Nadat we het huis hadden opgeruimd zijn we nog naar de siepelmarkt in het pittoreske Ootmarsum gegaan. Een leuke afsluiting van een leuk, maar intensief weekje…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven