Met de elektrische auto op vakantie, hoe relaxed is dat nu eigenlijk?

Wanneer je met de elektrische auto op vakantie gaat, vergt dat meer planning dan wanneer je met een auto op benzine of diesel op vakantie gaat. De auto moet natuurlijk opgeladen worden omdat de accu van een elektrische auto geen onbeperkt aantal kilometers kan rijden. In mijn artikel over de overcapaciteit van onze zonnepanelen heb ik al verteld dat we wellicht op termijn overwegen om een elektrische auto aan te schaffen.

Het hele planningsverhaal vind ik echter wel een enorme uitdaging. Of de stress of je het wel gaat halen naar je vakantiebestemming. Sterker nog… de kans dat je in één keer naar je vakantiebestemming rijdt is niet zo heel erg groot. Bij de Tesla gaat dat iets makkelijker dan bij andere elektrische auto’s, maar ook daarmee moet je -afhankelijk van je bestemming- tussendoor nog bijladen.

Op vakantie met een elektrische auto

Iedere lange autoreis vergt planning natuurlijk. Maar wanneer je op vakantie gaat met een elektrische auto, houdt dat in dat je net iets meer moet plannen dan wanneer je met een auto op vakantie gaat die rijdt op benzine of diesel. Dat heeft te maken met het opladen van de elektrische auto. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de accommodatie waar je heen gaat een mogelijkheid heeft om de elektrische auto op te laden.

Wanneer dat niet het geval is, kom je al aan met een (half) lege accu en moet je vanaf daar verder zien te vogelen wat je gaat doen. Bij een Tesla is dat net iets anders. De Amerikaanse autofabriek heeft namelijk een mogelijkheid ontwikkelt waardoor je kunt zien waar de stations zijn en hoe druk het op dat moment is. Maar als je geen Tesla hebt, dan zijn er gelukkig ook al mogelijkheden om te kijken waar je je auto kan opladen, daarover vind je hieronder wat meer informatie.

Oplaadpunten elektrische auto Europa; je auto onderweg opladen

Ook kan het zijn dat je een afstand kiest waarbij je onderweg de auto moet opladen. Je moet dan goed in de gaten houden of er op de weg ook oplaadplekken zijn. Je moet de route dus eigenlijk aanpassen aan de punten waar de elektrische auto opgeladen kan worden.

Ga je met de elektrische auto op vakantie? Dan raadt de ANWB ook aan om niet te ver met de auto te willen rijden. Hoe ver de auto komt is namelijk ook nog eens afhankelijk van het weer en de temperatuur buiten. Bij heel warm weer of heel koud weer kan het zomaar zo zijn dat de accu van je auto anders reageert dan je zou verwachten. Het kan dan zijn dat de accu toch sneller leeg is en dan sta je dus stil. Om dat te voorkomen is het belangrijk om vaak genoeg stops in te plannen. Liever een stop te veel dan een te weinig natuurlijk. Vergeet ook niet om een reguliere stekker mee te nemen die in een regulier stopcontact past.

Wil je weten waar je allemaal oplaadpunten kan vinden, dan kan je terecht op de website Oplaadpalen.nl. Deze website toont je alle oplaadpalen en je kan zelfs filteren op welke palen snel of normaal laden en of ze bezet zijn of niet. Onmisbaar eigenlijk als je op vakantie gaat met de elektrische auto.

Planning reis, reisbenodigdheden en autoverzekering

Of je nou op vakantie gaat met een elektrische auto of met een reguliere auto, je moet altijd een goede autoverzekering hebben uiteraard. Een kijkje op Autoverzekering.nl is dan ook geen overbodige luxe.

Over andere reisbenodigdheden heb ik al eerder eens een blog geschreven. Er zijn namelijk een aantal zaken verplicht om mee te nemen als je met de auto reist, en een aantal artikelen die bijzonder handig zijn om mee te nemen. Ga je op vakantie met je auto, elektrisch of niet, dan is het slim om dit even te checken. Sta je straks niet aan de kant van de weg zonder al dat spul.

Oh ja, en nog even terugkomend op de autoverzekering. Op bovenstaande site vind je informatie, voorlichtingen, maar ook manieren om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Ben je op zoek naar de goedkoopste autoverzekering van Nederland, dan doe je er goed aan om deze website zeker even te checken. Zp bespaar je niet alleen door met je elektrische auto op vakantie te gaan, maar ook op je verzekering!

Conclusie vakantie planning elektrische auto

  • Neem de tijd voor je reis en plan ruim
  • Zorg dat je weet waar je je auto elektrisch kan laden
  • Kies een vakantiebestemming met oplaadmogelijkheid
  • Zorg voor een goede autoverzekering (always)
  • Check wat je onderweg nog meer hebt
  • Geniet en maak de reis onderdeel van je vakantie, dan ben je minder gehaast!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven