Middelbare school tassen; hoe kies je de juiste rugzak voor je kind?

Nou jongens, het is zover! Onze oudste zit op de middelbare school en is een echte brugpieper. Zo noemde wij dat vroeger in ieder geval, maar als ik nu informeer bij Luc dan lijken ze geen ‘naam’ te hebben. Dat komt misschien wel door het feit dat de brugklassers nog redelijk afgeschermd worden hier op de middelbare school. Waar ze niet in beschermd worden is de hoeveelheid vakken en boeken. BAM! Zo klonk het toen hij na de eerste dag met al zijn boeken thuis kwam. Of ik ze ‘even’ wilde kaften. En zo braaf als ik ben… deed ik dat. Om dit gerei allemaal te vervoeren heb ik me al een breuk gezocht tussen alle middelbare school tassen.

Zijn groep-8-rugzak was namelijk écht niet bestand tegen het middelbare school geweld. Dat wist ik van te voren al.

Voor jezelf een nieuwe handtas scoren, dat is geen verkeerd huiswerk. Geen moeilijke opgave ook! Maar hoe zoek je nu een goede rugzak uit voor als je kind naar de middelbare school gaat?

Hier lees je waar je op moet letten.

De wereld van de middelbare school tassen

Heb je eindelijk die middelbare school gekozen… Maar dan begint het pas! En dan neus je dus plots op allerlei internetsites met onder andere New Rebels schooltassen rond op zoek naar de beste rugzak tussen alle middelbare school tassen.

In de hoop dat je er een gaat vinden (tussen die berg) die: leuk is. Die goed is. Die liefst niet te duur is. Die stevig is. Die genoeg vakken heeft. En die gewaardeerd wordt door diegene die hem moet gebruiken. Zéér belangrijk. Eenvoudig van kleur, dat moest hij ook nog zijn.

Afijn. Niet alle hierboven genoemde eigenschappen vind je in de filters van een website terug, dus er moest nogal wat rondgesnuffeld worden voor een goed eindresultaat. En waar zoek je dan verder nog op?

middelbare school tassen

Hoe kies je de juiste rugzak uit?

Waar je in ieder geval op moet letten is dat je een rugzak uitkiest die past bij wat je kind gaat doen. En die past bij hoe je kind in elkaar zit.

Luc is niet groot van stuk (met 33 weken zwanger was hij er al) , maar toch relatief sterk (hij zit dan ook al jaren op Krav Maga). De hoeveelheid boeken die hij nu heeft -en het gewicht ervan- die hebben me overigens wel verrast. Een voorwaarde in ons geval is dus dat er veel boeken in passen.

Een ’tablet’ rugzak als middelbare schooltas

Krijgt jouw kind veel op de laptop/ipad les, dan kan je met een kleinere rugzak toe dan dat ze ‘gewone’ lessen hebben en veel boeken mee naar school moeten nemen. Een rugzak tot zo’n 20 liter inhoud moet dan wel voldoende zijn.

Let dan dus wel op een speciaal tablet / laptopvak wat (het liefst) ook nog gewatteerd is voor extra bescherming van de tablet of laptop.

In deze categorie middelbare school tassen zijn er voldoende beschikbaar die ook nog voorzien zijn van allerlei handige vakjes voor agenda/rekenmachine et cetera.

Een rugzak voor drukke scholieren

Helaas, bij ons op school dus geen tabletlessen, maar zware middelbare school tassen voor heel veel boeken. Een beetje à la… hé tas waar ga je met dat jongetje naartoe?’

Normaal gesproken zou je met een rugzak van tegen de 30 liter wel uit de voeten moeten kunnen als je kind schooldagen heeft van 08.30 tot 16.00. Lange schooldagen, veel verschillende vakken én dus aardig wat boeken die mee moeten.

tip: Als je de mogelijkheid hebt om op school een kluisje te huren voor je kind, doe dat dan zeker. Wij betalen er per jaar € 25,00 voor (waarvan € 10,00 borg).

Voor dat geld hoop ik dat mijn zoon geen last van rugpijn krijgt van de zware boekentas omdat hij voor- en na de grote pauze al zijn boeken kan omwisselen. Zo heeft hij op school zelf, tussen de lessen in, steeds maar de helft van het gewicht mee te sjouwen!

middelbare school tassen rugzak

De rugzak waar ik op uit ben gekomen

Tóch heb ik een rugzak gezocht die nog net wat meer inhoud had. Waarom? Omdat ik Luc ken 😉 . En die gaat dus écht niet met 2 tassen naar school! Wat betekent dat hij maar blijft proppen. Alles moet erin. Ook als hij zijn gymspullen mee moet nemen.

Want ja… dat was ik even vergeten, maar ook op de middelbare school gymmen ze nog. Op 2 dagen zelfs! Het enige verschil is dat het LO (lichamelijk opvoeding) genoemd wordt.

Herken jij dit euvel? Kijk dan zeker even verder, want in een rugzak met inhoud van 30 liter kan Luc zijn gymspullen niet meer kwijt, daar ben ik zeker van. Wij zijn dan ook uitgekomen op de Eastpak Tutor Black.

Stevige middelbare school tassen noodzaak hier in huis

Daarnaast heb ik gekeken naar de stevigheid van de tas. Heb je een meisje? Dan denk ik dat je er stiekem vanuit kan gaan dat ze van nature iets voorzichtiger is met haar spullen.

Ik garandeer je… jongens zijn dat niet! Ik ben ze in ieder geval nog niet tegen gekomen! Vandaar ook dat ik er eentje heb gezocht met een verstevigde onderkant. Beter voor de boeken lijkt me.

middelbare school tassen binnenzijde

Dat je de rugzak verder helemaal open kan ritsen is wel zo prettig. Maakt het wat makkelijker om alles ‘eenvoudig’ terug te vinden. En uiteraard zijn de schouderbanden gewatteerd, zodat dat minder ‘schuurt’.

Waar ik niet echt op gelet heb bij het uitzoeken van de middelbare school tassen

Waar ik zelf niet echt op gelet heb, en wat ik je toch nog even mee wil geven, is dat je bij de aanschaf moet opletten dat de rugzak niet te groot is. Hiermee doel ik niet specifiek op de inhoud, maar júist ook op de lengte van de schouderbanden.

Nu is Luc niet groot van stuk, én ook nog eens pas 11 jaar. De schouderbanden zijn voor hem dus wat aan de lange kant, waardoor de rugzak iets naar beneden hangt.

Dit is niet bevorderlijk voor zijn rug, want hij wordt hierdoor iets naar achteren getrokken. Het feit dat de door ons uitgekozen rugtas een borstband heeft, dat doet niet terzake, want ‘Dat is niet cool mam’ …

Nu hoeft hij gelukkig maar 2 minuten naar school te fietsen, de aanslag op zijn lijf is dus niet echt groot, maar een volgende keer zou ik daar zelf beter op letten. Zelf is hij overigens ‘dik tevreden’ met zijn middelbare school tas en daar ben ik persoonlijk al heel blij om. Nu nog op zoek naar een nieuwe fiets!

Andere interessante artikelen over schoolgaan vind je hier:

2 gedachten over “Middelbare school tassen; hoe kies je de juiste rugzak voor je kind?”

  1. Ik moest toch wel even lachen om het stukje “Heb je een meisje? Dan denk ik dat je er stiekem vanuit kan gaan dat ze van nature iets voorzichtiger is met haar spullen.” Dat is niet automatisch zo hoor, weet ik uit ervaring 😉

    Hier trouwens ook een Eastpak rugzak. Ideaal zijn ze!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven