Middelbare schoolspullen kopen; 10x de leukste items

Heb je kinderen die naar de middelbare school gaan, dan weet jij -net als ik- dat het een heel ding is, die middelbare schoolspullen kopen.

Zodra de vakantie er aan komt worden de schappen alvast gevuld met de meest praktische én mooie spullen om het volgend schooljaar weer helemaal tip top op school te kunnen verschijnen. Ik hou ervan. En mijn meisje ook 😉 .

Een van de leukste dingen naast het vakantie hebben en op vakantie gaan is toch wel het bij elkaar shoppen van nieuwe back tot school artikelen, nietwaar?

Maar los van de back to school artikelen die je overal ziet zijn er een aantal andere middelbare schoolspullen die je niet standaard op de lijst tegen komt maar die wél heel belangrijk zijn. Als ervaren middelbare scholier moeder geef ik je graag onderstaande tips mee.

middelbare schoolspullen lijst met tips voor alles dat onmisbaar is voor brugklas en andere middelbare schooljaren

Middelbare schoolspullen aanschaffen; de checklist én wat je niet mag vergeten

Waar mijn dochter me bij de overgang van groep 8 naar de brugklas nog overal in betrok heb ik tegenwoordig trouwens het nakijken. Ze gaat met vriendinnen op pad om haar middelbare schoolspullen te kopen.

En ik mag alleen maar ‘oh’ en ‘ah’ roepen als ze thuis komt met schriften, klappers, pennen, een nieuw etui, een agenda en nog veel meer van dat spul. Oja, en ik mag haar boeken kaften en het eerste item van deze lijst voor haar aanschaffen als verjaardagscadeau. Dat dan weer wel.

le pliage original tas van Longchamp

1. De hit van dit moment: le Pliage schoudertas, original

Deze schoudertas is blijkbaar ’the bomb’ onder studenten en middelbare scholieren. Voor Lotte staat deze dan ook op nummer 1 als het gaat om middelbare schoolspullen voor het aankomende jaar.

Ze heeft de afgelopen twee jaar gebruik gemaakt van een hele goede schooltas voor de middelbare school, maar ze wil nu ook qua looks een tas hebben die bij haar past. En dat blijkt dus deze hippe tas te zijn (met dank aan TikTok denk ik zo).

Normaal gesproken geef ik niet zo snel toe als het om gehypte producten gaat, maar voor haar verjaardag mag ze natuurlijk vragen wat ze wil. En aangezien ik blij ben dat er dit keer geen make up producten op het lijstje staan geef ik toe.

Je vindt deze tassen in Nederland bij de Bijenkorf of eventueel bij de webshop van het Franse merk Longchamp zelf.

2. De ‘gewone’ middelbare schoolspullen die je altijd nodig hebt

Los van leuke items die je op de middelbare schoolspullen lijst kan zetten is er natuurlijk een checklist van schoolspullen die je (bijna) altijd nodig hebt.

Die lijst soms ik hieronder even snel op, want het gaat om kleine spullen en dingen die noodzakelijk zijn om je werk te kunnen doen op de middelbare school. Misschien heb je een deel ervan al in huis, maar als je van de basisschool naar de middelbare school gaat dan heb je deze spullen nodig.

Niets bijzonders, tenzij je er zelf wat bijzonders van maakt!

 • Agenda (check eerst of school geen eigen agenda heeft zoals bij ons, anders koop je deze voor niets)
 • Schriften
 • Etui
 • Potloden
 • Markeerstiften
 • Puntenslijper
 • Gum
 • Geodriehoek / koershoekmeter
 • Liniaal
 • Passer
 • Schaar
 • Lijm
 • Correctietape
 • Ringbandmappen
 • Tabbladen
 • Insteekhoezen
 • Kaftpapier of rekbare boekenkaften
 • Etiketten
 • USB stick
 • Woordenboeken
 • Rekenmachine (de meeste scholen geven aan welk type rekenmachine noodzakelijk is, hou daar rekening mee)

Tip: zodra je weet wat voor rekenmachine school vereist, dan is het slim die meteen te bestellen. Het gebeurt regelmatig dat ze -als je later bent- niet meer op voorraad zijn.

Eigenlijk zijn alle bovenstaande middelbare schoolspullen goed te vinden bij de Action, HEMA of de Bruna. Behalve de koershoekmeter, die vind je hier.

bijhouden hoe de burgklas je bevalt
Bron: Bol.com

3. Wat moet je kopen voor de middelbare school; cadeau voor de brugklasser!

Ga je het aankomende schooljaar naar de brugklas toe? Of gaat jouw zoon of dochter naar de brugklas? Dan is dit boek een hele leuke aanvulling op de lijst met standaard middelbare schoolspullen die aangeschaft moeten worden.

Zie het als een klein cadeautje voor jouw kanjer die zo lang zijn best heeft gedaan. In dit boek kunnen herinneringen vastgelegd worden van een memorabel jaar. De overgang naar de brugklas is tenslotte écht wat bijzonders en verdient wat extra aandacht.

Je koopt het boek hier

survivalgids als voorbereiding op de middelbare school
Bron: Bol.com

4. Hoe kind voorbereiden op middelbare school? met de Survivalgids

En als je dan toch bezig bent, dan is dit boek misschien ook wel de moeite waard. Tenminste, als ik de reviews zo lees dan blijkt het een schot in de roos te zijn.

Geschreven door jongerencoach Caja Cazemier, over alle onderwerpen waar de brugklasser mee te maken krijgt. Van schoolkeuze tot huiswerk plannen, en van het omgaan met leraren en klasgenoten tot de eerste stappen op weg naar volwassenheid

Je vindt het boek hier

5. Middelbare schoolspullen: een extra tas naast de standaard rugzak voor de boeken

Hier is de afgelopen jaren wel gebleken dat het heel prettig is om voor de sportspullen een extra tas te hebben naast de rugzak of schoudertas die voor de boeken gebruikt wordt.

Deze sporttas kunnen de kids dan standaard in zijn geheel meenemen naar de sporthal en de rugzak kan in zijn geheel in het kluisje.

Zo lopen ze niet te rommelen met losse sportspullen.

flitskaartjes om het leren op de middelbare school makkelijker te maken
Bron: Bol.com
flitskaartjes bij de middelbare schoolspullen
Bron: HEMA

6. Slimmer leren met deze middelbare schoolspullen; flitskaartjes

Net naar de brugklas, of al jaren een middelbare scholier… in alle gevallen kan je aan de lijst met middelbare schoolspullen dit toevoegen: flitskaartjes

Op geen enkele standaard schoolspullen lijst zie je ze staan, maar ze zijn tijdens de middelbare schoolperiode echte lifesavers.

Want leren leren is iets dat veel middelbare scholieren nog niet kennen. Ze moeten leren plannen en organiseren en geholpen worden met hoe ze dit het beste kunnen doen.

Zeker de jongens kunnen dit uit zichzelf meestal niet. Maar ook al zijn meisjes hier doorgaans wat beter in, ook zij hebben hierbij nog slimme materialen nodig die het leren, het plannen én het organiseren makkelijker maken.

Je koopt ze bijvoorbeeld bij Bol.com of HEMA

Meer dan de standaard schoolspullen voor de middelbare school

Zoals je ziet hebben wij een aantal tips voor je waarmee je de standaard middelbare schoolspullen checklist kan aanvullen. Die checklist vind je ook hierboven natuurlijk, maar het zijn vooral de extra items die de overgang naar de middelbare school makkelijker (en leuker) maken.

Heb jij nog tips? Laat het me vooral weten!

Van een van onze lezers kreeg ik de tip dat als er geen geld is voor de aanschaf van noodzakelijke schoolspullen voor de middelbare school je een aanvraag kan indienen bij een Leergeld stichting in de buurt.

2 gedachten over “Middelbare schoolspullen kopen; 10x de leukste items”

 1. woordenboeken zijn echt totaal overbodig, (zei de school zelfs) daar hebben ze tegenwoordig google voor. scheelt weer een hoop geld, evenals de atlas, die hier in al die jaren hooguit 2x gebruikt is, kan dus ook even geleend worden op school. En die tas is leuk, maar mijn kinderen, die op verschillende middelbare scholen zitten, gebruiken een laptop en moeten dus een stevige rugtas met laptopvak hebben om deze iedere dag mee te nemen.

  1. Hi Francina, bedankt voor je toevoeging. Dat zal dan inderdaad per school verschillen, bij ons zijn woordeboeken én atlas wel verplicht. De atlas wordt bijvoorbeeld ook in toetsen gebruikt. Zo’n laptopvak kan inderdaad heel handig zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven