Hulpkreet van een moeder

“Mijn dochter Danique (13) zit in de brugklas van de middelbare school. Sinds ze in de brugklas zit is ze niet meer happy, niet meer het vrolijke meisje dat ze altijd was. Ze is verdrietig en voelt zich ongelukkig en als moeder doet dat pijn als je dat ziet.” Mijn dochter is stevig voor haar leeftijd (overgewicht bij kinderen komt vaker voor dan gedacht..) Maar het zit in de genen, heel de familie heeft er namelijk last van.

Danique durft niet meer naar gymles en ook haar zelfvertrouwen krimpt steeds verder in. Ze wordt als laatste gekozen met de gym, gepest en merkt dat haar klasgenoten nauwelijks contact met haar maken. De vrolijke meid die ze was, is nu een stil en teruggetrokken meisje. Als kindercoach komt dit verhaal natuurlijk hard binnen, maar wil je er ontzettend graag voor gaan zorgen dat Danique weer zichzelf is; het vrolijke en spontane meisje.

Overgewicht of niet?

Door hulp te vragen maak je al een stap in de goede richting. Herkennen dat er een probleem is, maar nog veel belangrijker is het erkennen dat er een probleem is. Want voor veel moeders blijkt uit onderzoek dat het herkennen van overgewicht bij hun eigen kinderen heel moeilijk is. Zes van de tien ouders heeft niet in de gaten dat hun kind te dik is en negen van de tien moeders schatten het gewicht van hun kind te laag in. Vaak wordt er ook gezegd “het valt wel mee en als ze dadelijk in de groei is, komt het wel weer goed” of net als de moeder van Danique aangeeft “ik ben zelf ook te zwaar en overgewicht zit in de familie”, met andere woorden: Je kunt er niets aan doen… Natuurlijk speelt aanleg een rol maar dat mag geen reden zijn om er niets aan te doen. Het is de makkelijkste weg oftewel “je kop in het zand steken” want erkennen van het probleem betekent tevens dat je in actie gaat komen.

Kies de juiste aanpak

Het feit dat Danique te zwaar is voor haar leeftijd moet worden aangepakt. Overgewicht bij kinderen heeft schadelijke gevolgen op de langere termijn als ze volwassen zijn. Ze hebben een verhoogde kans op diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, dementie en gewrichtsproblemen. Al met al geen rijtje om vrolijk van te worden maar des te meer redenen om het aan te pakken. Dan hebben we het nog niet gehad over de emotionele schade die een kind op kan lopen, ook dat moet je niet onderschatten. Kinderen krijgen vaak een negatief zelfbeeld wat niet ten goede komt aan het zelfvertrouwen. Ze kruipen in hun schulp en een sociaal isolement ligt dan op de loer. Met als gevolg dat sommige kinderen nog meer gaan eten en snoepen, en zo in een vicieuze cirkel terecht komen. Gelukkig heeft de moeder van Danique goed gehandeld en hulp gezocht. Ze heeft het voor individuele traject  van Switch gekozen waarbij zowel het gezin wordt begeleid als Danique individueel.

Nog een aantal tips

  • Wil je weten of jouw kind overgewicht heeft? Kijk dan eens op de site van www.zuivelonline.nl hierop vind je een speciale kinder BMI –berekenaar
  • Vind je het moeilijk om iedere dag een gezonde en voedzame maaltijd op tafel te zetten? Kijk dan eens op www.voedingscentrum.nl  hier staan ook veel tips en weetjes op.
  • Op www.kids-n-fun.nl staan lekkere recepten voor en door kinderen, want samen met je kind kokkerellen is hartstikke leuk. Zo willen ze vaker iets proeven wat ze nog niet kennen.

 Meer lezen van Anne-Christien? Kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven