Officieel heb ik dit jaar mijn eerste moederdag en je raadt nooit wat ik wens!

Dit jaar is de eerste moederdag dat ik daadwerkelijk mama ben. Vorig jaar was ik al een beetje mama; ik was voor het eerst stiefmama en ik was voor het eerst zwanger. Maar dit jaar ben ik echt mama met moederdag.

We hebben veel namen: mama, moeder, moeders, mam, mams, ma, moeke, moe (hoe toepasselijk), mammie, moesje, mammaatje. De meesten zeggen vaak eerst mama en wanneer je ouder wordt, kies je een naam die beter bij je past om te zeggen.

Officieel ben je natuurlijk pas mama wanneer je een kind gebaard hebt. Toch voelt het niet helemaal zo zwart-wit. En ik ben gaan nadenken over wat mama zijn nu voor mij inhoud. Ik vind dat je mama bent wanneer je de verantwoordelijkheid en zorg draagt voor een kind; je geeft een kind veel liefde, een paar regels en zorgt voor ze (soms zelfs ten koste van jezelf). Stiefmama’s, pleegmama’s, voogden, enz…het zijn allemaal evengoed mama’s natuurlijk en we beleven allemaal onze eerste moederdag een keer.

mijn eerste moederdag

Mijn eerste moederdag en de eerste moederdag ooit

Wat is de oorsprong van moederdag? De oorsprong ligt niet bij de winkeliers, zoals velen denken. In 1907 werd het idee geopperd om op moederdag je moeder te eren. Een jaar later was er een mevrouw die er meer betekenis aan gaf en haar moeder -die in de burgeroorlog moeders hielp- te eren. Ze promootte dit goed en kreeg al snel veel steun. In 1914 was er een president die besloot dat deze dag maar moest plaatsvinden op de tweede zondag van mei. Uiteindelijk is de traditie pas naar ons landje overgewaaid in 1925. Voor het hele verhaal kun je Wikipedia er op naslaan 😉 .

Lees ook: 8 gênante momenten als moeder van jonge kinderen

Wat betekent moederdag eigenlijk voor mij? Voor mij is moederdag de dag dat je dankbaar bent dat je moeder zo veel voor je heeft gedaan. Dat ze zichzelf af en toe heeft weggecijferd om voor jou te zorgen, dat ze je al die tijd zo veel liefde heeft gegeven. Die dankbaarheid uit je even extra op die dag. Hoe je dat doet, is natuurlijk geheel aan jezelf. Ik vind dat het bij je moet passen. Sommige mensen geven een gekocht of zelfgemaakt cadeautje, anderen geven bloemen. En weer anderen gaan iets gezelligs doen. En er zijn natuurlijk nog veel meer manieren.

Dit doe ik voor mijn moeder

Ikzelf maak graag wat lekkers voor haar. Het ene jaar is dat een speciale taart en de andere keer een bijzondere lunch, en een high tea heb ik ook al eens gedaan. Super gezellig is dat, want dan komen we met z’n allen bij mijn moeder en genieten we van het lekkers terwijl we ondertussen gezellig bijkleppen.

Lees ook: in welk type moeder herken jij jezelf het meest?

Mijn eigen moederdagwens

En dan nog mijn moederdagwens. Wat wil ik het allerliefste op mijn eerste moederdag? Gewoon voor mezelf, als ik gewoon dus even helemaal egoïstisch mag zijn. Ik kan eigenlijk maar een ding bedenken: SLAAP! Na bijna een jaar niet fatsoenlijk te hebben geslapen doordat onze kleine meid niet zo van het slapen is, kan ik wel wat slaap gebruiken 😉 . Maar ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Oh, en een lekkere lange badsessie…en dan zonder kloppen op de deur of gekrijs op de achtergrond, dat is natuurlijk ook niet verkeerd.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat een echt rustmoment op mijn eerste moederdag zeer welkom is… en dames, die hebben we ook verdiend. We hebben ons stinkende best gedaan om constant voor onze kind(eren) te zorgen.

Lees ook: een moederdag zonder moeder

We hebben er ontzettend veel voor opgegeven: rustig ongestoord op de wc zitten, je goed kunnen douchen en afdrogen, je opmaken, met gestreken kleding de deur uit, spuugvrij zijn, gezellig een avondje samen uit, een borreltje tijdens een verjaardag, medicijnen die goed tegen hooikoorts werken, eten waar je die dag zin in hebt, je eigen schema volgen, etcetera. Maar al die dingen geven we moeiteloos en zonder mopperen op… omdat we grenzeloos veel van ze houden en dat is veel meer waard dan al die kleine dingetjes die we voor hen opgeven.

Wat wens jij voor moederdag?

Heb jij je eerste moederdag al achter de rug, dan gaat het misschien met de hoeveelheid slaap die je ’s nachts krijgt alweer wat beter 😉 en kan je je gezin een hint geven voor een ander leuk moederdag cadeau. Natuurlijk is een verfhandje of een mooie tekening altijd leuk om te krijgen, maar een heerlijke kop koffie in de ochtend om de laatste restjes slaap te verdrijven is ook nooit weg. Deze hieronder is mijn favoriet 😉 . En voor de middag wens ik dan graag nog mooi weer en een vrolijk strandlaken om een klein tukkie te doen!

Heel veel meer inspiratie vind je overigend bij RadBag, waar ik ook bovenstaande items spotte.

Kan jij je jouw eerste moederdag nog herinnneren?

Gebruikte afbeelding via shutterstock

2 gedachten over “Officieel heb ik dit jaar mijn eerste moederdag en je raadt nooit wat ik wens!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven