Je kind sorry laten zeggen is soms niet genoeg; hoe laat je ze het menen?

Iedere ouder kent het. Je zit lekker in de speeltuin, of nog beter: je eigen tuin. En het lijkt weer alsof de derde wereldoorlog is uitgebroken. Ze zijn nog zo klein, maar het drama dat zich voor je ogen voltrekt is groot. En dan wordt er wel eens geduwd of getrokken. En in ieder geval, met 100% zekerheid, gehuild. Dan roep je als ouder de partijen bijeen, en moeten er excuses gemaakt worden. Maar je kind sorry laten zeggen; is dat genoeg? Menig kleuter murmelt dat kleine woordje alleen om er vanaf te komen… En menig volwassen persoon trouwens ook.

Je kinderen leren hun excuses aan te bieden valt al niet mee. Maar hoe dring je écht tot ze door? En zorg je dat het woord “sorry” ook echt betekenis krijgt?

je kind sorry laten zeggen

Lees ook: Omgaan met vloeken bij je kind, dat is *** niet makkelijk!

Je kind sorry laten zeggen: een klein woord met grote betekenis

Sorry; het is nogal wat. Zo’n klein woordje. En toch hebben zoveel mensen er moeite mee. Dat geldt heus niet alleen voor kinderen. Als Nederlandse staat liggen er ook nog wel wat excuses op ons te wachten. Als onze minister president ze al niet zijn strot uit krijgt, hoe ga jij het dan aan je peuter leren?

Je kind sorry laten zeggen is het eerste begin. En hoe je het daarna aanpakt? Dat kan je in dit blog lezen!

Sorry zeggen: maak er een gewoonte van

Je kind sorry laten zeggen, daar kan je al vroeg mee beginnen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze continu hun excuses aanbieden, voor alles. Maar wel dat je ze aanleert dat het op sommige momenten wel op zijn plaats is. En sorry zeggen is een kleine moeite… maar vaak een groot plezier!

Vanaf ongeveer 2 jaar kunnen kinderen meeleven met anderen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze dan ook écht begrijpen wat het betekent om je excuses aan te bieden. Ideaal, want je kind sorry laten zeggen is dan nog gemakkelijker. Zorg ervoor dat ze dat ook doen, als het op zijn plaats is.

Wat betekent ‘sorry’ eigenlijk?

Sorry is een klein woordje. En je kind sorry laten zeggen, is dan ook zo gebeurd. Maar het heeft veel betekenis. Rond het 6e jaar gaat een kind het begrip ‘sorry’ pas volledig gebruiken. Want je biedt niet alleen je excuses aan; eigenlijk geef je ook toe dat jíj iets verkeerd hebt gedaan. Rond die leeftijd kunnen je kinderen dus steeds meer moeite krijgen met sorry zeggen. En veel grote mensen hebben daar nog steeds last van.

Lees ook: Geïrriteerd roep ik dat ze haar mond moet houden…

Hoe zorg je dat de excuses van je kind oprecht zijn?

Je kind sorry laten zeggen is vanaf een bepaalde leeftijd niet meer genoeg. Je wilt natuurlijk ook dat ze het ook écht menen. Dan helpt het niet als ze er met een ongeïnteresseerde pruillip bijstaat. Maar hoe kan je daar als ouder voor zorgen?

Val niet in herhaling

Het trucje dat veel ouders toepassen is doen wat ze altijd deden. Je kind sorry laten zeggen. Lijken ze het niet te menen? Dan zeggen ze het nog maar een keer. Dat heeft helaas weinig effect. Je creëert er hoogstens meer frictie mee. En opstandigheid bij je kind. Beter kan je de situatie uitleggen. Waarom zijn excuses hier op zijn plaats? Laat het gekwetste broertje of vriendinnetje desnoods uitleggen waarom hij of zij zo verdrietig is.

Geef het goede voorbeeld

Ook grote mensen hebben vaak moeite met het aanbieden van excuses. Misschien nog wel meer bij onze kinderen! Wij zijn papa en mama, dus wij hebben gelijk. Toch?

Natuurlijk klopt dat niet helemaal. Ook ik gooi er, in een chagrijnige bui, per ongeluk wel eens wat uit. Zijn excuses richting je kind op zijn plaats? Zet je dan over je trots heen en biedt ze aan. Dat is een goeie les voor je kind én voor jou.

Zoek samen naar een oplossing voor de sorry

Je kan je kind sorry laten zeggen. Maar beter is dus als je kind dat uit zichzelf wil doen. Daarom kan je samen nog ergens aan werken. Is er een probleemsituatie? Is er een kindje boos, of verdrietig? En heeft jou mini-me daar wellicht een aandeel in? Zoek dan altijd samen naar een oplossing. Hoe kunnen we er voor zorgen dat iedereen weer blij is? Je kind zal dan steeds zelfstandiger worden in het oplossen van dit soort situaties. En hopelijk ook beseffen dat ze maar al te vaak beginnen met dat kleine, betekenisvolle woordje: Sorry!

Lees ook: Praten met kinderen; hoe doe je dat?

Shutterstock foto van twee kinderen door VGstockstudio

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven