Mijn idool is een bron van inspiratie en een echte powervrouw; wie bewonder jij?

Idolen: we hebben ze allemaal. Het zijn je persoonlijke helden. Mensen naar wie je op kijkt, en die je inspireren. Een van mijn grootste idolen is de jazz-zangeres Ella Fitzgerald (1917 – 1996). Ella werd geroemd om haar muzikale timing, improvisatietalent en haar “scatten”. Scatten is het zingen van geïmproviseerde klanken in plaats van tekst. Ella, mijn idool, vergat wel eens haar tekst. In plaats van daar moeilijk over te doen, benutte ze haar improvisatietalent op haar heel eigen manier: door te “doo-bee-doo-wappen” werd ze binnen de vocale jazzmuziek al gauw geprezen om haar scat-talent.

Het vergeten van teksten, het missen van een noot: Ella deed het ook wel eens. Ze was niet perfect. Het was de manier waarop ze met deze “foutjes” omging die haar uniek maakte. Vanuit haar eigenheid zette ze haar talenten in om hier iets nieuws mee te doen. Maar bovenal genoot zij van het zingen. “The only thing better than singing is more signing”, heeft ze ooit gezegd. En dat bracht haar veel succes: ze won in haar carrière 13 Grammy’s.

Lees ook: Inspiratie en levenswijsheden van echte powervrouwen

Mijn idool: een echte powervrouw

Mijn idool is dus Ella Fitzgerald. Waarom? Ik bewonder Ella omdat ze in alles haar eigenheid bewaarde, haar kernkwaliteiten benutte en deed wat ze het allerleukst vond om te doen. Met haar authentieke optreden deed ze bovendien haar luisteraars een groot plezier. Het was een genot om naar haar te kijken en luisteren.

Luister hier naar een optreden van Ella Fitzgerald uit 1960 (helaas zijn er weinig beelden van die tijd). Ze zong “Mack the Knife” voor het eerst. Halverwege vergeet ze de tekst. Luister naar hoe ze, met zo mogelijk nóg meer plezier, een eigen tekst maakt “Ow, Louie Miller, ow something about the cash”. Fantastisch! Luister hoe ze openlijk toegeeft dat ze een “wreck” maakt van deze hit die voorheen door de mannelijke jazz-zangers groot is gemaakt. Later bracht ze dit nummer vaker zo.

Ella Fitzgerald “Mack the knife”

Ik wil graag afsluiten met een laatste quote van The Lady of Song zelf: “Just don’t give up trying to do what you really want to do. Where there is love and inspiration, I don’t think you can go wrong.”

Wie inspireert jou?

Goed, genoeg over mijn idool… Al zou ik er nog uren over door kunnen gaan 😉 . Wie is jouw idool? Wat bewonder je zo in hem of haar? Ik ben erg benieuwd wie jouw idolen zijn en om welke eigenschap of kwaliteit je hen bewondert. Wat je in een ander bewondert zegt iets over een kwaliteit die in potentie ook in jou aanwezig is. Welke kwaliteit wil jij verder ontwikkelen of inzetten in je werk?

Lees ook: Idolen van een puber; zoonlief verrast me

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven