Mijn kind is verslaafd: wat kan je doen als ouder?

Een verslaving is voor iedereen in de omgeving van de verslaafde een probleem en niet alleen voor de verslaafde zelf. Mijn kind is verslaafd… je hoort het een ouder niet zo snel zeggen. Want zeker als ouder is het een grote uitdaging om hiermee om te gaan. Je wilt er zijn voor je kind, maar je wilt de verslaving ook niet in de hand werken. Verder schaam je je misschien wel voor je omgeving. Hoe ga je met de verslaving van je kind om als ouder en wat kun je doen om te helpen?

mijn kind is verslaafd, tips

Mijn kind is verslaafd; dit kan je doen

Allereerst is het goed om te beseffen dat jullie als gezin die verslaving waarschijnlijk niet zelfstandig op kunnen lossen. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort verslaving waarmee je te maken hebt, en uiteraard komt het voor dat kinderen zelf van hun verslaving afkomen. Maar vaak is er hulp van anderen nodig.

Gaat het om verslavingen als roken, gameverslaving of een eetverslaving dan kan er wellicht nog samen gewerkt worden aan een oplossing. Maar is je kind verslaafd aan drugs of gokken dan wordt mijn verhaal des te belangrijker.

Sta open voor je verslaafde kind

Ouder zijn van een kind dat verslaafd is, heeft een enorme impact op je leven. Je maakt je zorgen, je wilt helpen en het komt vaak voor dat je kind op een bepaalde manier beslag op je legt. Het is belangrijk dat wanneer je kind te maken heeft met bijvoorbeeld een drugsverslaving, je open blijft. Maar het is ook zeker van belang je eigen grenzen te bewaken.

Zo heb ik in mijn tienerjaren een vriendin gehad wiens zus drugsverslaafd was. Dat heeft enorm veel indruk op mij gemaakt. Niet alleen haar verslaving, maar alle verhalen er omheen. Voordat haar moeder kon zeggen ‘mijn kind is verslaafd’ was de scheiding van de ouders al een feit. En had haar kind op alle mogelijke manieren misbruik gemaakt van haar moeder.

Natuurlijk is het ontzettend pijnlijk en moeilijk om je kind als verslaafde te zien. Je wilt helpen en zorgen dat je kind weer gelukkig en gezond wordt. Zorg er daarom ook voor dat je kind weet dat je er bent, maar niet om in zijn of haar verslaving te voorzien. Ga dus ook geen problemen oplossen voor je kind. Geld lenen of schulden afbetalen, is goed bedoeld, maar het gaat je kind niet verder helpen. Blijf beschikbaar voor een open gesprek en wanneer je kind open staat voor hulp, dan kun je dat geven door adviezen en ideeën.

Motiveer je kind om te werken aan zijn verslaving en vraag hulp bij ernstige vormen van verslaving

Natuurlijk ligt het aan de ernst van de verslaving, maar probeer je kind altijd aan te moedigen om naar een afkickkliniek te gaan. Het ene kind zal dit uit zichzelf willen, maar het gebeurt maar al te vaak dat een kind zelf het probleem niet ziet of niet wilt zien. Je kunt je kind blijven motiveren om naar een afkickkliniek te gaan, maar als hij of zij echt niet wil, is dat een moeilijke kwestie.

Wat je dan kunt doen, is om te proberen je kind in te laten zien dat hij of zij een probleem heeft. Dit gaat natuurlijk ook niet van de één op andere dag. Hier zal veel herhaling voor nodig zijn. Vaak komen er ook andere problemen bij kijken wanneer je kind verslaafd is. Denk bijvoorbeeld aan communicatieproblemen onderling in het gezin. Hij of zij vindt jouw mening waarschijnlijk helemaal niet belangrijk meer. Maar denk maar zo, als mijn kind verslaafd is, dan is een afkickkliniek de beste plek om hem of haar daarbij te helpen. Daar komt nog eens bij dat jij dan weer de rol van ouder kan pakken. In plaats van dat jij je kind in je eentje probeert van de verslaving af te helpen.

Bewaak je eigen grenzen

Hoe moeilijk het ook is als ouder, het is ontzettend belangrijk om je grenzen te blijven aangeven. Accepteer niet dat er misbruik van je gemaakt wordt. Diefstal en liegen zijn een ‘no go’. Doordat je graag wilt helpen, loop je namelijk ook het risico dat je dat gaat doen op de verkeerde manier. En ongewild houd je dan de verslaving in stand. Blijf er zijn voor je kind, maar geef ook aan wanneer het genoeg is. En krijg jij jouw kind niet zover om toe te geven dat hij of zij verslaafd is? Ga dan in ieder geval hulp zoeken voor jezelf. Hulp om jouw kind op de juiste manier te kunnen begeleiden.

1 gedachte over “Mijn kind is verslaafd: wat kan je doen als ouder?”

  1. Tegenwoordig lijkt het iets makkelijker om over zaken als verslaving te praten, al is er nog wel een lange weg te gaan. Net als bij andere takken van geestelijke gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven