Mijn kind speelt niet in een groepje

Je baby lacht voor de eerste keer naar je, daar reageer je natuurlijk heel positief op door terug te lachen en gekke bekken te trekken. Hierdoor zal je baby gestimuleerd worden om vaker te lachen. Je kind leert contact te maken met de mensen om zich heen, de basis voor de eerste sociale vaardigheden. De meeste kinderen weten rond de vier/vijf jaar goed contact te maken met de mensen om zich heen. Maar natuurlijk is niet ieder kind hetzelfde. Het ene kind speelt niet graag in een groepje, de ander juist weer wel. Moet je je zorgen maken als je kind liever één op één speelt en er moeite mee heeft zodra er meer kinderen bijkomen?

Lees ook: mijn kind kan niet alleen spelen

Mijn kind speelt niet graag in een groepje

Marloes heeft één kind, een dochter van 5 en het is een leuke en gezellige meid. Ze heeft veel vriendinnetjes die ook graag bij haar komen spelen en andersom. Eén op één spelen gaat prima, maar zodra er iemand bijkomt, kruipt ze in haar schulp. Moet Marloes zich zorgen maken om de ontwikkeling van haar dochter of komt het omdat ze enig kind is?

Haar dochter veel vriendinnetjes en het één op één spelen gaat prima, maar met het spelen in een groep heeft ze moeite. Dat heeft niet direct iets te maken met het enig kind zijn. Een spel met een groep kinderen vereist best veel spelinzicht en spelvaardigheden, iets waar kleuters nog niet zo goed in zijn. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het eerlijk verdelen van wie wanneer aan de beurt is en met het volgen van een plan van iemand anders. Bovendien krijgen kleuters gemakkelijk ruzie als het spel niet eerlijk, volgens de regels op de doos, gespeeld wordt. Kleuters begrijpen niet dat hetzelfde spelletje door een vriendinnetje heel anders gespeeld wordt dan thuis. Ze worden boos of haken af, omdat het in hun ogen vals gespeeld wordt.

Het spelen in groepjes stimuleren

Misschien speelt het karakter ook een rol. Sommige kinderen houden graag controle over het spel en verliezen die zodra er meer kinderen zich met het spel gaan bemoeien? Als je je kind wilt stimuleren om met een groepje te spelen, bespreek dit dan eerst. Zeg zonder te kritiseren of te adviseren, dat je ziet dat ze zich liever terugtrekken zodra er iemand bij komt met spelen. En vraag of het spel dan verandert? Hebben de kinderen een ander plan of wordt het spel dan misschien te druk?

Lees ook: als je kind op school buitengesloten wordt

Zorg ervoor dat samen spelen gezellig wordt?

Weet je eenmaal de reden dan begrijp je ook beter, waarom ze zich uit het spel terugtrekken. Vraag wat ze graag zou willen doen? Misschien willen ze best met meer kinderen spelen, maar hebben ze wat hulp nodig. Laat ze een voorkeurslijstje van spelletjes opstellen, waarbij meer kinderen nodig zijn. Vraag welke klasgenoten dat soort spelletjes ook leuk vinden? Kijk of ze er al aan toe zijn om die vriendjes of vriendinnetjes thuis uit te nodigen. Blijf de eerste keer wat in de buurt om te zorgen dat het samen spelen ook gezellig wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven