Milieubewust leven en groen opvoeden met deze 9 eenvoudige tips!

30 Graden in september, daar hoor je mij niet over klagen. Maar het zet je wel aan het denken: misschien zit er wel degelijk een kern van waarheid in dat hele ‘opwarming van de aarde’ verhaal. En dan denk ik: in wat voor wereld gaan mijn kinderen opgroeien? Is er straks echt geen vers drinkwater meer? Moet ik niet wat duurzamer en milieubewust gaan leven? Zuinig met het milieu omgaan kan op veel manieren, zoals overschakelen op duurzame energie of afval scheiden. Wat doe jij om bewust met het milieu om te gaan? Wij geven je een aantal tips over milieubewust leven, help je een handje mee?

milieubewust leven

Het weer anno 2017: code rood

Het weer is ons kikkerlandje wederom onderwerp van gesprek. Dat zal wel altijd zo geweest zijn, maar pas de laatste jaren valt het me op. Vermoedelijk werd er hier in de Middeleeuwen al flink gediscussieerd over de buienverwachting. Maar nu de aarde opwarmt en we met steeds extremer weer te maken krijgen, raken we er helemaal niet meer over uitgepraat. “Goh, wat een weer hè”, is natuurlijk een goede openingszin 😉 . Beter wellicht dan “Hé, wat doe jij aan milieubewust leven?” Ook al mag de vraag best gesteld worden!

Met het weer van tegenwoordig kunnen hele nieuwsuitzendingen gevuld worden. Driemaal hoera voor Gerrit Hiemstra, Piet Paulusma en Helga van Leur. Waar het weer vroeger aan het eind van het journaal snel in 2 minuutjes afgeraffeld moest worden komt het nu regelmatig voor dat Het Weer een heel item wordt in het journaal. Hagelschade, hittegolven en hoosbuien: dát is pas nieuws. Of ligt dat aan de komkommertijd?

Zomerse temperaturen

Over zomerse temperaturen in september wordt (in tegenstelling tot over stormschade) maar weinig geklaagd. Toch is ook de hitte van dit moment een teken dat het weer aan het veranderen is, daar ben ik van overtuigd. Misschien wordt het daarom tijd dat ook wij een beetje meer veranderen en nog een stapje extra doen als het gaat om milieubewust leven. In huis, tuin, en de opvoeding.

Milieubewust leven: nu al denken aan je kleinkinderen

Duurzaamheid zou voor iedereen belangrijk moeten zijn. En gelukkig lijken ook steeds meer mensen zich daar bewust van te worden. Op menig Hollands dak prijken zonnepanelen. Die zijn, afgezien van goed voor het milieu, ook goed voor de portemonnee. En dat spreekt de gemiddelde Hollander wel aan 😉 . Maar vergelijk je het met bijvoorbeeld Duitsland, dan hebben we hier wat dat betreft nog wel wat slagen te maken.

9 tips om duurzamer te leven

Afval scheiden

Het ligt voor de hand, maar hoeveel mensen zijn hier inmiddels bewust mee bezig? Laten we vooropstellen dat zo min mogelijk afval het beste uitgangspunt is, maar als je dan tóch afval produceert (en ja, wie doet dat niet), dan liever goed scheiden!

milieubewust leven en afval scheiden

Natuurlijk doe jij daar al aan mee! En wat scheidt je dan zoal? Hier wordt plastic, papier, tuinafval en grof afval apart ingezameld. Blik bijvoorbeeld nog niet. Zonde vind ik dat. Kleine moeite om het te doen, maar dan moet het wel ingezameld worden natuurlijk.

Vraagje: Hoe consequent ben jij met het scheiden van afval? Niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook op vakantie?

Luiers inleveren

Zit jij nog in de kleine kinderen, de poep- en plasluiers, leef je graag duurzaam, maar nu ook weer niet zo duurzaam dat je katoenen luiers zelf thuis wil gaan wassen? Kijk dan eens of dat ze bij jou in de gemeente (of in een van de randgemeentes) luiers apart inzamelen. In onze gemeente gebeurt dat niet, maar in de gemeente Boekel bijvoorbeeld, waar ik heel lang gewerkt heb, daar wel.

Kleine moeite om dan de luiers die gebruikt zijn goed verpakt in de auto mee te nemen en ze in die gemeente te deponeren. Die poeplucht in de auto verdwijnt wel weer en dan daarbij… als je altijd in die lucht zit dan ruik je het toch niet meer 😉 .

Reis duurzaam

Het is natuurlijk niet áltijd een optie… Maar probeer zo duurzaam mogelijk te reizen. Daar zijn stiekem nog best wel wat mogelijkheden voor! Lees ons blog over duurzaam vervoer maar eens door.

De Plastic Challenge

Aan plastic geen gebrek in deze moderne wereld. Helaas geldt dat ook voor onze zeeën en oceanen, die langzaam in een plastic soep veranderen. Ondanks recycling en de ban van plastic tasjes in winkels blijft plastic een modern probleem. Naar schatting worden er wereldwijd íedere minuut een miljoen plastic wegwerpflesjes verkocht. Die kan je dan braaf ‘wegwerpen’ bij ’t plastic afval, maar waarom zou je überhaupt nog voor wegwerp gaan?

Steeds meer mensen doen mee aan de plastic challenge. Of liever gezegd: de no-plastic challenge 😉 . Ik loop zelf ook al een tijdje rond met twijfel om mee te doen. Twijfel? Jazeker: let maar eens op, het verbannen van plastic uit boodschappentas en voorraadkast is een bijna onmogelijke opgave. Toch kan je wel heel gemakkelijk minderen met plastic producten kopen. Ga bijvoorbeeld voor een afwasbare waterfles. Da’s ook meteen een goed voorbeeld voor de kids. Hopelijk bevat hun boodschappenwagentje over een aantal jaar dan nauwelijks nog plastic verpakkingen. Net als de schappen van de supermarkt. Verwen ze eens met houten speelgoed, in plaats van de gebruikelijke plastic exemplaren, dan leren ze spelenderwijs een lesje duurzaamheid!

Isoleren van je huis

Een andere manier om geld te besparen (maar natuurlijk vooral om duurzaam met het milieu om te gaan) is je huis isoleren. Dubbel glas is daar een goed voorbeeld van. Als je dubbel glas laat plaatsen is je huis beter geïsoleerd en dus valt de energierekening lager uit. Je bent dan zelf goedkoper uit, maar draagt ook bij aan het milieu. Door het nemen van dubbel glas wordt je CO2 uitstoot namelijk ook aanzienlijk vermindert (met ongeveer 700 kg per jaar). En daar hebben zelfs jouw achterkleinkinderen ooit nog profijt van. Hoog tijd dat wij ook onze ramen boven van dubbel glas laten voorzien. Ben ik ook gelijk van dat ellendige beslaan van de ramen af. Zo irritant! Vooral richting de winter komt dat veel voor, herken je dat?

Consuminderen

Over een huis vol troep en consuminderen schreef Johanna al eerder een artikel. De moeite waard om te lezen, maar nog meer de moeite waard om ook echt wat mee te doen! Want consuminderen betekent óók milieubewust leven!

Consuminderen, besparen op geld en rommel, hoe pak je dit aan?

Ventileren op een verstandige manier

Ventileren, ik deed dat ‘vroeger’ altijd door de ramen open te zetten. Buiten het feit dat dat niet hetzelfde is, is het ook nog eens niet milieubewust. Wil je ineens een bak frisse lucht binnenhalen? Dan doe je dat door bijvoorbeeld in de ochtend even de ramen en deuren open te zetten, nog voordat je de verwarming gaat branden. Uiteraard! Maar echt ventileren hoor je de hele dag door te doen, dat is een stuk beter voor je gezondheid. De hele dag door je ramen open is echter in de winter niet zo slim. Het wordt er ijskoud van, en je ‘gooit’ nog geld weg ook, omdat je alle warmte naar buiten laat glippen. Goed en bewust ventileren doe je dan ook met ventilatieroosters. Dus zodra wij dubbel glas laten plaatsen boven komen er ook ventilatieroosters in 😉 .

Bewust boodschappen doen en invriezen!

Bewust boodschappen doen is zeker een vorm van duurzaam en groen leven. Wist je dat Nederlanders per jaar gemiddeld 50 kilo aan eten weggooien? Dat is voor ongeveer € 150,00 ! Verschrikkelijk als je erover nadenkt dat er in andere landen voedsel tekorten zijn. Mijn ouders hebben de oorlog allebei meegemaakt, wat er uiteindelijk toe geleidt heeft dat ik ben opgevoed met invriezen 😉 . Restjes verdwijnen bij ons niet in de kliko, maar in de vriezer. Daarnaast pak je je groente en fruit uiteraard in een papieren zakje in, in plaats van in het plastic, toch?

milieubewust leven

tip: Er is altijd wel een dag dat een van de kinderen eerder moet eten bijvoorbeeld, in verband met sporten. Die krijgt dan een vriezerhapje. Eenvoudig, snel klaar, goed voor de portemonnee én milieubewust!

Herbruik artikelen en maak ze écht op!

Lang niet alle artikelen hoeven na gebruik direct de prullenbak in. Wat denk je van rietjes bijvoorbeeld? In het café verdwijnen die automatisch in de kliko, daar kan ik helaas niet veel aan veranderen. Maar thuis spoelen wij ze gewoon af. Dan zijn ze simpel weer opnieuw te gebruiken.

Kleding en schoeisel breng je naar die verzamelcontainers in plaats van dat je ze weg gooit. Óf je brengt ze naar weggeefwinkels zodat andere mensen er ook nog wat aan hebben. Helemaal een held ben je als je zelf ook shopt bij kringloopwinkels. Hier mag ik ook mijn hand in eigen boezem steken… dit is niet mijn sterkste punt 🙁 .

Opmaken doe je zo

Die fles shampoo… die kan zeker nog 2 beurten mee als je er eerst wat water in laat lopen als hij bijna leeg is. Even schudden en weer klaar voor gebruik! En tandpasta is niet op als jij denkt dat hij op is hoor 😉 . Mijn vader maakte vroeger altijd een hele constructie om de tandpasta tube echt leeg te maken. Iets met een knijper geloof ik. Over milieubewust leven gesproken. Zelf knip ik de tube open aan de achterzijde.

Mijn vader was sowieso van de constructies 😉 . Hij bedacht ook een manier om de yoghurt pakken boven een schaaltje uit te laten lekken. Iets met een ijzertje wat hij aan de onderkant van het pak prikte en een touwtje waar hij het geheel aan hing. Zo’n pak yoghurt hing dan nog een kwartiertje te druppen en dan had je tóch een vol schaaltje, in plaats van een halfvol. Fantastisch eigenlijk als je erover nadenkt.

Ik kan zo nog wel even doorgaan met tips heb ik het idee, maar misschien moet ik daar weer eens een ander blogje aan wijden. Duurzaam of groen(er) leven is zo gek nog niet, en al helemaal niet moeilijk. Het is gewoon een kwestie van even nadenken.

Ben jij bewust bezig met het groen opvoeden van je kinderen? Zo ja… heb jij nog aanvullingen voor ons als het gaat over milieubewust leven? En zo nee… dan ben ik eigenlijk wel benieuwd of ik je nu een beetje geprikkeld heb! Let me know!

Artikelen die ook interessant zijn om te lezen:

Gebruikte afbeelding van Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven