Mind designer robot; een educatieve robot om spelenderwijs te leren coderen

Jullie weten dat ik blij word van technische snufjes en daarnaast ook fervent voorstander ben van vroegtijdig kennis maken met coderen en programmeren. Ik schrijf niet voor niets met regelmaat over uitjes die gaan over techniek en over boeken op dit vlak. Het is enorm belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen op een manier die bij onze toekomst past. En met name voor meisjes hecht ik er waarde aan dat ze gestimuleerd worden om plezier te hebben in bijvoorbeeld het leren programmeren, of techniek in de breedste zin van het woord. En wat past beter dan het spelenderwijs kennis maken met dit alles? Daarom vertel ik je graag meer over Mind Designer Robot van Clementoni.

Mind Designer Robot
Mind Designer Robot van Clementoni

Mind Designer Robot; spelenderwijs leren coderen met Clementoni

Clementoni heeft een drietal producten ontwikkeld voor kinderen waarmee ze spelenderwijs meer ontdekken in de wereld van de techniek en robotisering. Ik vertel je onderaan het artikel nog wat over de andere twee producten maar eerst ga ik dieper in op de Mind Designer Robot van Clementoni die we hier in huis hebben om uit te proberen.

Wat is de Mind Designer Robot?

Mind is een interactieve robot waarmee je spelenderwijs en creatief bezig kan zijn met coderen en programmeren. Het helpt sterk in het ontwikkelen van het logisch denkvermogen van kinderen. Niet voor niets is Mind Designer Robot genomineerd voor Speelgoed van het jaar.

Waar koop je Mind?

Wij hebben De Mind Designer Robot van Clementoni ontvangen om te reviewen, maar uiteraard kan je deze in de speelgoedwinkel kopen, of online bij verschillende webshops. Al vanaf € 39,99 is hij te verkrijgen.

Tip: Wil je na aankoop van de Mind Designer Robot direct aan de slag? Zorg er dan voor dat je AA batterijen in huis hebt. Je hebt er 4 stuks van nodig, deze worden niet in de doos meegeleverd.

Mind Designer Robot bestellen ⇒

Mind Designer Robot review

De Mind doos bevat uiteraard de Mind robot zelf. Daarnaast zit er een speelbord in (van papier) wat aan twee kanten te gebruiken is. Het is een beetje jammer dat het speelbord gevouwen is, want hierdoor zitten er dus diepe vouwen in het papier waar de robot overheen moet. In principe kan dit wel, maar mooier was het geweest als ze het speelbord hadden opgerold.

Verder tref je 3 stiften aan in de doos, rood, zwart en blauw warmee je Mind Designer Robot kan laten tekenen en een heel aantal A3 formaat vellen wit papier.

Tekenen met Mind Designer Robot
Tekenen met Mind Designer Robot

Tekenen met de Mind Designer Robot

De stift breng je eenvoudig aan in de robot. Verder is het slim als je het papier even vastplakt, zodat het niet kan verschuiven. Hou er daarnaast rekening mee dat de ondergrond vlak is, anders kan er niet goed getekend worden.

Je kan in een FREE modus werken, of via de bijbehorende app die je gratis kan downloaden.

Meetkundige figuren en tekeningen

Op de robot zitten twee toetsen die voor het tekenen gebruikt kunnen worden. Een voor meetkundige figuren en een voor tekeningen. Door meerdere keren op zo’n toets te drukken krijg je verschillende keuze’s van figuren en tekeningen.

Naast dat je met deze twee toetsen werkt kan je ook via spraak je opdracht geven. Je moet dan de microfoon aanzetten en (uiteraard) exact de woorden/zinnen gebruiken die de robot herkent om een opdracht uit te voeren. Er zit een heel arsenaal aan opdrachten in de uitgebreide handleiding, dus je kan precies zien wat je moet zeggen en wat het te verwachten resultaat gaat zijn. Leuk om uit te proberen.

Ben je een echte pro in het tekenen? Dan kan je verschillende vormen laten tekenen die aan elkaar vast zitten. Op die manier ontwikkel je echt een eigen tekening. Dit vergt echter wel wat precisie, want op het moment dat de robot gaat tekenen zie je niet precies waar de punt van de stift op het vel staat. Het blijft dus altijd even spannend of je op de juiste plek zit met de punt (als je bijvoorbeeld twee figuren aan elkaar wilt tekenen) en wat er uit gaat komen.

mind designer robot spraak
Spraakopdrachten doorgeven aan Mind Designer Robot

Leren coderen met Mind

Het tekenen is geinig, maar het leren coderen vind ik zelf veel leuker. Je kan tot 40 opdrachten ingeven in de Mind Designer Robot die hij dan vervolgens achter elkaar uitvoert. De opdrachten die je aangeeft hebben te maken met de stappen die de robot gaat zetten. Je kan stappen vooruit, achteruit en opzij laten zetten. Maar je kan ook de robot laten draaien waarna je hem weer vooruit laat stappen.

Op het blauwe bord kan je opdrachten uitvoeren met de Mind Designer Robot. Je krijgt bijvoorbeeld een opdracht waarmee je van de ene plek op het bord naar een andere plek op het bord moet komen, zonder dat je over bepaalde ‘lasers’ heen mag met je robot. Dat betekent dus echt vooruit denken.

Je kind moet logisch nadenken en kunnen onthouden om de opdrachten achter elkaar uit te laten voeren. Gaat het mis dan mag je van Mind opnieuw proberen om de opdracht goed uit te voeren. Check in de video maar eens hoe Lotte zich de opdrachten ‘eigen’ maakt en hoe ze vanuit het perspectief van de robot denkt. Geinig om te zien.

Tip: Is het voor jouw kind nog lastig om deze opdrachten achter elkaar te bedenken en uit te voeren? Dan is de app modus misschien slimmer om te gebruiken. Met de app modus kan je namelijk zien welke opdrachten je hebt gegeven aan de robot. Hiermee hoef je niet alles achter elkaar te onthouden.

mind designer robot app
Mind Designer Robot app

Leren rekenen met Mind Designer

Ook leuk is het gele bord wat Clementoni ontwikkelt heeft. De Mind Designer Robot werkt op dit bord met drie niveaus (eenvoudig, gemiddeld en moeilijk). Je kind kan tijdens het spelen rekenvragen oplossen en door met de robot naar het juiste vakje te lopen het antwoord geven. Uiteraard gebeurt dat naar het juiste vakje lopen door alle opdrachten die je hebt ingegeven. Niet alleen oefenen van rekenen dus, maar ook logisch nadenken over de plek waar je de robot wilt hebben en hoe dit uitgevoerd moet worden.

Voor welke leeftijd is deze interactieve robot geschikt?

De Mind robot is genomineerd voor kinderen in de leeftijdscategorie van 6-7 jaar. Op de doos van Clementoni staat 7+.

Eindoordeel Mind Designer Robot van Clementoni

Lotte is inmiddels 9 en ik vroeg me dan ook even af of dat dit voor haar nog wel een interessant spel zou zijn en of er voldoende uitdaging zit in de manier van denken. Al spelende viel me op dat vooral het creatieve teken deel van de robot niet zo lang interessant voor haar bleef. Het rekenen en logisch leren denken en plannen met het speelbord echter wel.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ze nog lang niet alles heeft uitgeprobeerd dus als ze me weer eens vraagt wat ze kan doen als ze zich verveelt ? Dan weet ik het antwoord wel 😉 .

De andere artikelen van de Clementoni coding lab collectie

Zoals gezegd zijn er nog twee andere ‘spellen’ verkrijgbaar binnen de coding lab collectie van Clementoni. Dit zijn Clementoni Doc en Robomaker.

Clementoni Doc

Deze sprekende, educatieve robot van Clementoni leert kinderen spelenderwijs programmeren en brengt ze zo in aanraking met de moderne robotica. Je kan de robot op drie verschillende manieren programmeren. De robot kan geprogrammeerd worden om vrij rond te dolen of voorgeprogrammeerde routes op de speelkaarten te volgen en opdrachten te vervullen. Dit educatieve spel was overigens genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2017 en je speelt dit spel met 1-4 spelers. Voor kinderen van 5 jaar en ouder.

Robomaker

Ontdek de wereld van robots met deze geweldige technologieset. Meer dan 250 accessoires, waaronder 1 cybernetisch centrum, 3 elektromotoren, 2 IR-sensoren, 1 luidspreker en nog veel meer. Met de set kunnen 5 robots worden samengesteld, die handmatig of per app kunnen worden geprogrammeerd. De infraroodsensoren stellen de robots in staat objecten in hun omgeving te detecteren, ze op te pakken met de sensors van de sensoren en deze ergens anders te vervoeren. Voor kinderen van 10 jaar en ouder.

Beide varianten vind je online bijvoorbeeld bij Bol.com

Winactie

Maar nog leuker… ik mag van beide bovenstaande spellen 1 exemplaar weggeven in een winactie. De Mind Designer Robot zit daar helaas niet bij. Wil je die graag hebben, dan zal je die zelf moeten kopen. Maar wil je op een van de andere twee kans maken? Laat mij dan weten hoe vaak Lotte de robot opnieuw heeft moeten programmeren om de opdracht goed af te ronden! Uiteraard kan je dat antwoord in het filmpje over de Mind Designer Robot vinden 😉 .

De winactie duurt tot 31 oktober 2018.

66 gedachten over “Mind designer robot; een educatieve robot om spelenderwijs te leren coderen”

 1. Vier keer was scheepsrecht! Ik doe graag mee met de actie voor onze zoon, die zou zich hier uuuuuren mee kunnen vermaken

 2. De 4de poging lukt het! Wat een super leuk ding, ik ga hem opschrijven als tip voor de oudste. Voor de jongste doe ik graag mee aan de winactie en dan gaan we voor Clementoni Doc!

 3. Bij de vierde keer, echt grappig die blik bij de derde keer.
  Ik ga voor de robomaker voor Morris. Er staat een programmeerbare robot op zijn verlanglijst, dus dat zou echt reuzemazzel zijn.

 4. Avatar foto
  Tamara de Koning

  Het lukte Lotte in 4 pogingen.

  Ik zou dit zo graag voor mijn 6 jarige zoontje willen winnen! Hij houdt van alles wat met robots te maken heeft, van bouwen en is heel leergierig. Dit zou een geweldig cadeau voor hem zijn voor pakjesavond! Mijn minimale budget laat het helaas niet toe om zelf zo’n geweldig cadeau te kopen dus ik hoop echt heel graag dat ik het mag winnen voor mijn kleine kanjer!

 5. Haha, dat gezicht van haar bij de 3e poging. Ze dacht echt dat ze het goed had!!!! Hou ervan. Hij doet me een beetje denken aan de de bee bot die we gebruiken in de onderbouw op school.
  Ik doe graag mee voor mijn dochter Eliza. Ze vindt het heel interessant technisch speelgoed. Het wordt ook echt steeds mooier deze robots.

 6. Het antwoord is 4!
  Ik zou voor mijn zoontje graag kans maken op robot DOC, lijkt me een leuke kennismaking met programmeren voor een bijna kleuter!

 7. Lotte moet vier keer programmeren.
  Ik doe graag mee voor mijn zoons – eerste voorkeur is de RoboMaker, maar ook de Doc zou ze heel erg blij maken!

 8. Lotte heeft vier keer moeten programmeren.
  Ik doe heel graag mee voor mijn zoons – de RoboMaker is eerste keus, maar ook de Doc zou ze heel blij maken!

 9. Haha dat verontwaardigde gezicht van Lotte de keren dat het niet lukte ?

  De 4e poging is het gelukt!
  Knap hoor!
  Super leuk om te zien hoe snel kinderen dit oppikken. Ben benieuwd of mijn zoon vn 7 dit ook zo snel zou oppikken ?

 10. Avatar foto
  Marlies Koppert

  4 pogingen heeft Lotte nodig !
  Heel erg leuk, zeker omdat ze op school op net bezig zijn met dit soort dingen, wij doen dus graag mee voor deze te gekke prijs!

 11. Avatar foto
  Nicola Hermans

  Lotte deed 4 pogingen.
  Wat zou mijn 6-jarige dit leuk vinden! Hij heeft net zoiets op LegoWorld geprobeerd en vond het super leuk.

 12. Haha, de uitdrukking op haar gezicht bij de mislukte pogingen vind ik stiekem om te gieren ? Maar, de aanhouder wint; bij de 4e poging is het haar toch maar mooi gelukt!

 13. Avatar foto
  Patricia Lubbertje

  Het antwoord is 4 x.
  Wat een geweldige prijs zeg.
  Deze dingen staan hoog op de verlanglijstjes van onze zoon en dochter. Mede door hun ASS helemaal gek op alles dat te maken heeft met robors
  Hier kunnen ze zeker uren mee zoet zijn.
  Veel beter dan steeds maar beeldschermen voor die neusjes vind ik.
  Ik maak graag kans

 14. Avatar foto
  Simone Wiersma

  Wat leuk zeg! Ik maak graag kans op de clementoni doc. Lotte had 4 x nodig! ( grappig onze dochter heet ook Lotte)

 15. Wat leuk zeg, dat programmeren! Ik vind het ook idd een goed iets om techniek te stimuleren bij kinderen. Hier hebben ze later zoveel profijt van! Lotte heeft vier pogingen nodig gehad om de robot opnieuw te programmeren, wat een geduld!? Ik waag graag een kansje voor de Robomaker, dat lijkt me nou echt iets voor dochter Elisa (10) met haar technische inzicht. En ik denk dat papa het vast niet vervelend zal vinden om haar hierbij te assisteren!?

 16. Lotte heeft 4x pogingen gedaan.
  Het zou echt helemaal super zijn als ik mijn dochter met een robot cadeau kan verrassen.

 17. Het antwoord is 4 pogingen. Ik wil graag meeloten voor mijn zoons van 7 en 10 die dol zijn op gadgets. Hier kunnen ze flink wat uurtjes zoet mee zijn denk ik!

 18. het lukte Lotte bij de 4e keer!! heel goed gedaan lotte?
  deze mama doet graag mee voor haar stoere man Yoeri, techniek boeit hem al van kleins af aan en robots blijven favoriet, hij zou gaan voor de robomaker, goed voor heel wat uren speelplezier!! ??

 19. wat is deze toch leuk he! Lotte moest 4 pogingen doen. Beau wil ook graag een robot en de DOC zou dan ook tof zijn voor hem!

 20. het antwoord is 4.

  en wat een supercoole prijs zeg; leuk en educatief en heel wat uurtjes plezier voor de kids en papa 😉

 21. Ohhh wat gaaf! Bij de 4e poging was het raak, en het gezicht van Lotte als het mis gaat haha je zit soms wat frustratie. Goed te snappen hoor ;-)! Ik weet 100% zeker dat onze kanjer super blij zal zijn met een robot waarmee hij zijn eigen gang kan gaan. Ik heb al eens eerder een review van de robomaker gezien, zo “vet cool” (de woorden van onze zoon). Een perfect decembercadeau! Hij kan absoluut wat uitdaging gebruiken en is ook nog eens in de drukste maand van het jaar jarig. Hij is trouwens ook iemand die alle kanten mee opdraait om het werkend te krijgen en opgeven komt niet in het woordenboek voor!

 22. WOW wat een gave winactie! Ons zoontje van 8 jaar wilt zo graag een echte robot maken met zijn vader.
  Vanaf dat hij 6 is is hem gezegd dat ze dit een keertje gaan doen,maar vaak zijn ze zo lastig. Denk dat deze super goed aansluit op zijn leeftijd;) doen super graag mee voor de robomaker.

  Bij de 4e poging van lotte is het haar gelukt, well done;)

 23. Avatar foto
  Linda Zwijnenburg

  Wát een leuke winactie, daar doe ik graag aan mee. Mijn zoontjes zijn hiervoor nog te klein, maar de 26 kinderen in mijn klas hebben de perfecte leeftijd hiervoor. Leuk dat de robot ook met drie verschillende niveaus werkt. Hier zullen de kinderen blij mee zijn, als de juf zo’n gave robot wint.

  Lotte heeft 4 pogingen nodig gehad.

 24. Wauw wat een toffe actie.. het antwoord is 4x! Knap hoor! Enne ik maak graag kans op de doc. Superleuk dit! Fijne avond!

 25. Ik doe dolgraag mee voor mijn eigen meiden en voor mijn kleuters in de plusklas. Ik weet zeker dat dit spellen zijn waar ze enthousiast mee aan de slag gaan. Zou het ze lukken, net als Lotte, het in 4x voor elkaar te hebben?

 26. Avatar foto
  Heidie van der Steeg

  Ik maak graag kans op het DOC spel, dat zal voor mijn meid van 6 jaar vast leuk en leerzaam zijn. Het was genomineerd voor speelgoed van het jaar in 2017 lees ik, dus het zal dan zeker ook goed zijn.

  De Mind designer robot, daar zou ik zelf nog wel wat van kunnen leren, ik ben niet zo technisch…
  Ik zou vast meer dan de 4 pogingen van Lotte, nodig hebben gehad. Ieder zijn eigen talenten, denk ik maar.

 27. Avatar foto
  Fiona Schoonbrood

  Mijn zoontje zou dit echt te gek vinden‼️Op school doet hij niks anders dan bezig zijn met bijvoorbeeld de BeeBot, i-pad enz Hij is nu 6 jaar dus zou goed aansluiten qua ontwikkeling. # Lotte had 4 pogingen nodig ? groetjes Fiona (mama) en Joël

 28. En ja hoor ben ik weer in actie . Vergeet ik te melden dat Lotte 4 keer een poging heeft gedaan om Lotte opnieuw te programmeren. Sorry ik hoop dat dit nog kan worden meegenomen bij mijn vorige inzending.
  groetjes

 29. Wat een mooie speel/leer robot . Leuk om te zien en geweldig om iets mee te doen. Een echt opstekertje .
  We willen vaak samen iets doen , wat is er dan leuker dan aan tafel zitten en samen knutselen of spellen te doen. Zeker met dit exemplaar.

 30. Avatar foto
  Claudia Diependaal

  Hoi hoi,

  Lotte deed het GE-WEL-DIG! En wat is nu 4 keer als je het nog nooit gedaan hebt. Knap hoor! Ik denk dat de DOC bij onze kleinzoon en opa zeer in de smaak zal vallen!

  Groetjes Claudia!

 31. Avatar foto
  Melissa Westermolen

  Wat ontzettend leuk zeg! De Robomaker zal erg in de smaak vallen van mijn zoon!
  En om op je vraag terug te komen; lotte moest de robot 4 programmeren, daarna lukte het!

 32. Avatar foto
  Marita Cuypers

  Een 4 pogingen zijn er nodig, maar het ziet er echt wel onwijs gaaf uit! Ik zou graag voor mijn kleinzoon een kans maken om ook een leuke robot te winnen, waarmee hij leert programmeren. (Robomaker zou te gek zijn)

 33. Avatar foto
  Puckvandenbos

  Hoi, ik ben Puck en ik ben 11 jaar. Ik vind dat Lotte het heel goed kan. 4x had ze nodig.
  Ik wil dit ook heel graag kunnen, want meisjes kunnen dat dus ook heel goed. Niet alleen jongens.

  Groetjes van Puck

 34. Lotte had vier pogingen nodig, en wij doen heeeeeeel graag mee voor de RoboMaker, voor onze twee hoogbegaafde kiddo’s, die snakken naar verrijking en verdieping, op het ‘normale’ speelgoed.
  Super tof als ze hier de komende druilerige maanden mee aan de slag zouden kunnen!

 35. Wat een geweldig leuke winactie.
  Graag doe ik mee voor mijn pientere kleindochter en volg op Bloglovin.
  Mijn antwoord is: Lotte had 4 pogingen nodig om de opdracht uit te voeren.
  ( Trouwens wat is dat een fantastisch leuk spel.)

 36. Avatar foto
  Sonja Hubregtse

  4 keer ! Wat een ontzettend leuk filmpje..Dat hij zoveel kan tekenen vind ik ook grappig. Voor onze zoon zou ik graag de Robomaker winnen. Hij wordt eind november 10 jaar en die is helemaal weg van robots. Filmpjes van Youtube kijkt hij regelmatig. Wall-E kijkt hij overigens ook blauw ? Zou geweldig zijn om z’n eigen Wall-E te kunnen bouwen…

 37. Wat ziet dat er cool uit! Haha arme Lotte, je ziet zo de frustratie als het niet lukt, maar toch leuk om te zien dat ze blij is als het lukt bij de vierde keer! Ik doe graag mee voor de robot voor de kleinsten.

 38. Het goede antwoord is 4 pogingen!
  Supergaaf speelgoed, deze serie! Op school zijn we nu helemaal bezig om een technieklab te maken, en ook programmeren komt daar natuurlijk bij kijken.
  Als ik zou winnen zou ik het dus samen met mijn meiden gaan uitpuzzelen en daarna kunnen we er op school mee aan de slag!

 39. Avatar foto
  Marianne van den Blink

  Wat een grappige uitdaging! Leuk.
  Gisteren heeft m’n zoon al bij LegoWorld geprogrammeerd en hij was zo enthousiast, denk dat de doos van 10+ wel wat voor hem zal zijn!

  Bij Lotte lukte het de 4e keer zagen we in het filmpje! Grappig om te zien met zichzelf omdraaien hoe ze dat verwerken.

 40. Mijn zoontje is helemaal weg van de Robomaker. Dus we wagen heel graag een kans. Zou geweldig zijn voor zijn 10de verjaardag….

  Lotte heeft 4 pogingen nodig gehad voor de opdracht

 41. Ik doe graag mee! Onze middelste zoon wil deze graag en onze oudste zoon de robomaker vanaf 10 jaar.
  Lotte heeft vier pogingen nodig.

 42. Avatar foto
  Marange Krouwel

  Ahhh helemaal leuk. Lotte heeft 4x pogingen gedaan. En toen was het bingoooo. Heel cool dit. Mijn zoontje zou dit ook helemaal geweldig vinden

 43. Lotte haar 4de poging was raak:) Mijn oudste zoontje Derek is 10 jaar dus doe heel graag mee voor de Robomaker. Hier kan hij wel wat uurtjes zoet mee zijn:) Wonen nu voor iets minder dan een jaar tijdelijk behoorlijk afgezonderd en is het wat moeilijker om met vriendjes af te spreken, dus zou super gaaf zijn!!

 44. Avatar foto
  elisabeth maria martina

  wat een geweldig gebaar, verras mijn slimme kleindochter maar met dat mooie robomaker exemplaar #duimenmaar

  lotte doet 4 pogingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven