Minder piekeren?

Ik krijg van moeders regelmatig de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze minder piekeren, zich minder zorgen maken en relaxter zijn.

Hoe ga jij om met piekeren, met gedachten die maar terug blijven komen? Vaak helpt het al als je je eigen dachten minder serieus neemt en niet blijft vasthouden aan je eigen verhaal. Hoe vaak komt het voor dat je je eigen gedachten als harde feiten ziet, terwijl je er ook op een andere manier naar kunt kijken?

 

5 Tips om anders met je gedachten om te gaan:

  1. Zie hoe je gedachten komen en ook weer weggaan, zonder het gevoel te hebben dat je ze moet analyseren of volgen.
  2. Klopt het wel wat je denkt, of kan het ook heel anders lopen? Het is verleidelijk om je gedachten als de waarheid te zien. Maar het is steeds aan jou te beslissen of het waar is en hoe je er mee om wilt gaan.
  3. Zet je gedachten op papier. Dit kan je helpen of niet mee te gaan in de emotie die je wellicht bij de gedachte voelt.  Je creëert zo afstand tot de gedachte en je krijgt tijd om stil te staan bij de betekenis ervan.
  4. Stel jezelf vragen zoals; Hoe zou ik er op een ander moment, in een andere stemming over gedacht hebben? Komt de gedachte wel overeen met wat er werkelijk aan de hand is?
  5. Hoe voelt het als je wordt meegenomen in een stroom van gedachten? Vind je dit prettig en wil je het volgen of voelt het onprettig en wil je dat het stopt?

We kunnen en hoeven onze gedachten niet te stoppen. Gedachten zijn een automatisch proces. We kunnen de manier waarop we met de gedachten omgaan wel veranderen. Tussen een gebeurtenis en een bepaald gevoel zit een automatische gedachte/een onbewuste conclusie. Je hiervan bewust worden, maakt al dat je rustiger wordt en milder oordeelt.

Annemieke is balanscoach. Meer lezen van Annemieke?

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven