Minder vlees eten, #groenemaandag doet zijn entree

Eigenlijk ben ik altijd al een hypocriete vleeseter geweest. Ik eet bijna iedere dag vlees. En ik geniet ervan, dat durf ik ook gewoon toe te geven. Maar ik kan geen koe recht in de ogen kijken zonder schuldgevoel. Laat staan geloven dat dát dus dat stukje vlees op je bord is. Het is ook niet het vlees eten zelf dat me tegenstaat. Maar meer het leven dat dieren hebben voor we ze opeten. Volgens mij hebben meer mensen daar last van. Terwijl de oplossing, denk ik, reuze simpel kan zijn. Helemaal vegetarisch is het andere uiterste, maar waarom zou je niet gewoon minder vlees eten? Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vleesconsumptie van de Nederlanders ook best een onsje minder mag zijn. En dan hoeven we ook minder onsjes te produceren.

Hollanders: echte carnivoren

Ik ben niet de enige die (zij het in het gezelschap van mijn schuldgevoel) graag een stukje vlees naar binnen werkt. We zijn er dol op in Nederland. De gemiddelde vleesconsumptie bedraagt hier 100 gram per dag. Valt mee, kan je denken. Toch raadt het Voedingscentrum slechts 500 gram per week aan. Te veel vlees eten is slecht voor je gezondheid, en voor het milieu. Maar toch is het voor de meeste mensen niet uit een maaltijd weg te denken.

minder vlees eten, groene maandag

Uit een rapport begin dit jaar van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders te veel vlees eten. Bovendien eten we daarnaast juist te weinig groenten en fruit. Herkenbaar? Ook ik heb de neiging om te denken dat ik mijn vitamientjes wel binnen krijg. En dat mijn vleesconsumptie wel meevalt. Maar er ligt stiekem wel een groot pak kipfilet in de koelkast en toevallig is de fruitschaal ook leeg…

Lees ook: De HelloFresh Family Box – ik heb er geen kind meer aan

Ook de spruitjes, lieverd

Vitamimen krijgen we dus te weinig binnen. Terwijl we er bij onze kinderen toch massaal op hameren. Moet jij het er bij je kids ook inpeperen? Dat probleem heb ik dus met manlief. Hoe moet ik mijn kinderen ooit hun bordjes laten leegeten als papa dat ook niet doet? Dat is me een raadsel. Maar gelukkig hebben we dat ‘probleem’ nog niet 😉 . Jij wel? En hoe zorg jij er dan voor dat je kinderen genoeg groente en fruit eten? Eten wat de pot schaft is één ding. Maar wat moet er dan in zo’n vegetarisch potje? Kook jij wel eens vegetarisch?

Ik ben niet de enige die minder vlees eten best ziet zitten, maar niet goed weet hoe je dan vegetarisch kan variëren. En dan zit je nog met de rest van het gezin. Lange gezichten boven groene bordjes is ook niet sfeerverhogend. En mannen blijken op hun beurt wel érg dol op hun stukje vlees. Onderzoek van HelloFresh leert ons dat 78% van de vleesetende mannen liever nooit meer bier drinkt, dan dat ze nooit meer vlees eten. En dát wil wat zeggen 😉 .

Vrouwen geven blijkbaar liever snoep op dan vlees. Toch lijken ze dat geen heel dramatisch dilemma te vinden. Persoonlijk vind ik het nog wel een dingetje. Vrouwen kijken namelijk wel positiever naar minder vlees eten dan mannen. Tweederde van hen gelooft wel dat er lekkere alternatieven zijn voor een vleesmaaltijd. Gelukkig maar, want dat is ook zo!

Lees ook: Lekker, gezond en vegetarisch: kids zijn dol op schol

Alternatieven voor vlees op je bord

Bij een vegetarische maaltijd hoef je écht dat stukje vlees niet te missen. Je kan namelijk een heerlijke maaltijd serveren met wat extra groenten zoals bijvoorbeeld een flinke portie champignons door je pastasaus in plaats van gehakt. Of gewoon een lekker eitje bij de spinazie of asperges, in plaats van dat stukje kipfilet of die plak ham.

Joyce is trouwens jaren vegetariër geweest, wist je dat? Zij is alleen niet zo van de vleesvervangers zoals tofu, alhoewel ze zweert bij een vegetarische hamburger op een broodje. Wat ui, tomaat en mayo erbij… niemand die op een feestje in de gaten heeft dat deze hamburger niet gemaakt is van vlees!

Minder vlees eten met Groene Maandag

Groene maandag; één dag in de week waarop je lekker extra groenten eet in plaats van vlees. Niet eens per jaar (zoals een blue monday of een pink monday), maar liefst gewoon iedere week. Een beetje zoals woensdag-gehaktdag, maar dan juist anders!

Wil jij ook minder vlees eten, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan geeft HelloFresh je met Groene maandag dat vegetarische steuntje in de rug. En dat kan ik dus zelf ook wel gebruiken.

HelloFresh helpt je met een heleboel groene inspiratie door nieuwtjes, tips en recepten te delen via www.hellofresh.nl/groenemaandag. En voor dat extra steuntje in de rug maak je t/m 15 april met de code GROENEMAANDAG2017 gebruik van 20% korting op de (vegetarische) gerechten uit één van de HelloFresh proefboxen. Hello Veggies dus! Doe jij ook mee met Groene Maandag? Deel dan jouw groene gerecht via #groenemaandag. Dan inspireren we elkaar met lekkere vega gerechten én maak je ook nog eens kans op leuke prijzen.

minder vlees eten

Voor HelloFresh mocht ik een proefbox uitproberen. Uiteraard de Veggie proefbox, zonder vlees of vis en met lekkere groene ingrediënten! Waarmee je heel gemakkelijk een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel zet. Ik heb er zin in – nu manlief nog.

Hello Healthy!

En dan is het zover: ons groene maandag pakket wordt bezorgd! Zoals gewoonlijk bij HelloFresh word je keurig op de hoogte gehouden waar je box zich bevindt. En inderdaad staat de bezorger op de afgesproken tijd op de stoep. Met een pakket wat veel weg heeft van een halve groentewinkel…

minder vlees eten, groene maandag

 

In de HelloFresh box zitten 3 maaltijden. En die zijn in dit groene maandag pakket dus geheel vegetarisch. Vlees is vervangen door ingrediënten als scharreleieren en kaas. Ik ben benieuwd wat mijn spruitje daarvan gaat vinden 😉 . Met het oog op de smaak ga ik voor parelcouscous met champignons. Ook mooi meegenomen: in het recept lees ik dat het super simpel is om te maken. Dat moet zelfs mij dus lukken. Bovendien wordt het ook nog eens beschreven als comfort food, en laat zelfs manlief daar dol op zijn.

Het oordeel van mijn carnivoor

Super simpel dat klopte… maar laat de couscous nou ook nog eens super lekker zijn! Doordat parelcouscous groter is dan de gewone variant heeft het gerecht een lekkere bite. En een bite, daar lusten carnivoren meestal wel pap van! Had ik zelf ongetwijfeld niet aan gedacht, maar HelloFresh gelukkig wel. Gelukkig gaat de couscous er goed in – zelfs bij mijn vleeseter. De walnoten en kaas maken het gerecht helemaal af. En dat stukje vlees? Ik heb het geen seconde gemist. Hoewel manlief op een gegeven moment wel over gebakken spekjes begon… maar die krijgt hij wel wel weer op vlees-dinsdag. In ieder geval heeft hij zijn vegetarische bordje helemaal leeg gegeten. En geloof mij beste lezers: dat wil wat zeggen. Deze maaltijd houden we er in! Want minder vlees eten ligt (zelfs met mijn carnivoor) dus wel degelijk binnen handbereik.

Lees ook: Met deze strippenkaart eet je peuter het héle bordje leeg

minder vlees eten

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven