Heb jij om wat voor reden dan ook behoefte aan een extra vrije dag per week? Maar vind je het moeilijk om dat bij je werkgever aan te kaarten? Weet dan dat er veel mogelijkheden zijn en dat je werkgever je echt niet zomaar mag weigeren! Wil jij ook minder werken? Dan lees je in dit blog over jouw rechten.
Natuurlijk moet het ook financieel haalbaar zijn. Maar besef je, dat als je minder wilt werken, daar mogelijkheden voor zijn binnen onze arbeidscultuur.
Minder werken? Daar heb je recht op!
De WAA, Wet Aanpassing Arbeidsduur, is speciaal in het leven geroepen om de werknemer te ondersteunen in zijn of haar keuze voor een aanpassing in het aantal arbeidsuren. In deze wetgeving staat onder andere dat een werkgever niet gerechtigd is om bijvoorbeeld een arbeidscontract te beëindigen omdat een werknemer gevraagd heeft zijn arbeidsuren aan te passen. En deze wet wordt door de rechtspraak over het algemeen nauwlettend gevolgd.
Natuurlijk is het voor sommige werkgevers lastig om de arbeidsuren binnen bepaalde functies aan te passen. Dat kan zijn omdat er bijvoorbeeld een bepaald klantcontact vereist is, of omdat iemand een ondersteunende functie vervuld voor een aantal andere werknemers binnen het bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die de planningen verzorgd.
Wanneer kan een werkgever weigeren?
Als je minder wil werken kan alleen in uitzonderlijke gevallen de aangevraagde aanpassing in arbeidsduur geweigerd worden. Bijvoorbeeld als de werkgever met cijfers kan aantonen dat het bedrijfsbelang in gevaar komt. Een werkgever zal dan wel moeten laten zien dat hij pogingen heeft ondernomen om de uren op te laten vullen door een andere werknemer.
Flexibiliteit bij minder werken
Van de werknemer wordt wel verwacht dat hij of zij een bepaalde flexibiliteit toont ten aanzien van de wijze waarop de uren ingedeeld worden in de week. In verband met de efficiency kan de werkgever bijvoorbeeld vragen om de uren dan toch te verdelen over alle dagen in die week, of te verdelen over minimaal 4 dagen. Is dat niet zoals de werknemer het in gedachten had, dan dient de werkgever deze wens wel weer te onderbouwen richting de rechter. Mocht het zover komen natuurlijk.
Maar laten we wel wezen… een goede samenwerking valt en staat uiteraard met de onderlinge verhoudingen. Dus voorop staat dat je allereerst probeert er gezamenlijk uit te komen voordat je eventueel naar de rechter stapt. Maar mocht je in het nauw gedreven worden, zorg er dan voor dat je jezelf goed informeert over je rechten!