Mini ecosysteem; trendy en ontzettend makkelijk!

Er zijn genoeg mensen die gek zijn op planten maar nu eenmaal geen groene vingers hebben. Of mensen die makkelijke kamerplanten in huis willen omdat ze niet veel tijd hebben voor de verzorging ervan. Daar heeft Stekkie nu een mega trendy oplossing voor in de vorm van dit toffe mini ecosysteem. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker, maar blikvangers zoals deze prachtige ecosystemen van Bart ben ik nog niet eerder tegengekomen. En dan heeft hij er ook nog eens een tof verhaal bij!

Op bezoek bij Stekkie in Breda om de mini ecosystemen te bekijken

Ik ‘ontmoette’ Bart digitaal op Instagram en na een telefoongesprek werd ik zo enthousiast van zijn verhaal dat ik graag een keer een kijkje wilde nemen naar de mini ecosystemen die hij zelf maakt in zijn Greenhouse in Breda. Zo gezegd, zo gedaan en twee weken geleden was het zover. Lotte en ik trokken naar de oude gevangenis in Breda waar Bart gevestigd is met zijn bedrijf. Op zoek naar wat groene energie.

Want wat kan een mens toch blij worden van groen in huis, niet? Ik wel in ieder geval. Bart zijn Greenhouse in Breda is dan ook een heerlijk plekje om te vertoeven. Temidden van alle groene ecosystemen voel je de energie bruisen. En Bart doet daar met zijn enthousiasme nog een schepje bovenop 😉 . Lotte en ik worden dan ook hartelijk ontvangen en hij vertelt ons alles over het ontstaan van Stekkie, hoe zo’n mini ecosysteem nu eigenlijk werkt en hoe zij ze maken.

Mini ecosysteem maken

Het verhaal achter Stekkie is alleen al super leuk om te horen. Zo’n tweemaal per jaar reist Bart zelf naar Italië af met zijn bus om daar oude wijnflessen op te halen. Deze krijgen een tweede leven als houder van een mini ecosysteem. Met een volle bus tuft hij weer terug naar Nederland. Het zijn geen gewone wijnflessen overigens, maar prachtige ‘kruikvormige’ flessen in allerlei maten. Zo kan je bij Stekkie dan ook een ecosysteem krijgen in formaat S, M, L en XL. Makkelijkere woonkamerplanten vind je niet!

En dan begint bij Stekkie.shop het proces waarbij duurzaamheid een belangrijk aspect is. Dat zie je terug door het gebruik van de tweedehands flessen, maar ook vanwege het feit dat de gebruikte planten rechtstreeks van de kweker komen. De ecosystemen lijken misschien wel wat prijzig, maar als je ziet hoeveel werk er gaat zitten in het maken van zo’n mini ecosysteem piep je wel anders. Ik wel in ieder geval.

mini ecosysteem maken
zelf mini ecosysteem maken

Iedere fles moet uiteraard eerst helemaal schoongemaakt worden en dat is al een proces op zich. Daarna werken ze met zorg aan het vullen van de fles en het ontstaan van het ecosysteem. Buiten het feit dat het vullen al geen eitje is met die smalle hals, staat de fles ook eerst nog een aantal weken in het Greenhouse om te acclimatiseren en om dagelijks te checken of de inhoud van het mini ecosysteem er nog goed bijstaat. Blijkt in die drie weken dat een plantje het niet goed doet, of dat er nog wat aarde ergens in de fles zit waar het niet hoort, dan wordt dit vakkundig verwijderd en opgelost. Sterker nog… het lijkt wel of er een soort ‘operatie’ uitgevoerd wordt door werkneemster Ruth die de ecosystemen allemaal door haar handen laat gaan.

mini ecosysteem kopen bij Stekkieshop

Alle ecosystemen op een rijtje (mét en zonder lamp)

Ik vind het een prachtig gezicht, al die rijen met ecosystemen boven elkaar van mini tot maxi uitvoering. Wil je weten hoe zo’n ecosysteem met plant eigenlijk precies werkt? Dan kan je ook op de website van Stekkie terecht. Je vindt daar alle uitleg over de ecosystemen, ook wel biotopen genoemd.

Naast de ‘gewone’ ecosystemen waar Bart mee begonnen is, heeft hij inmiddels meer creatieve uitvoeringen bedacht. Onder andere een mini ecosysteem mét lamp erin. Hoe gaaf zijn die! De lamp geeft een zacht warm licht af waardoor de plantjes in je mini ecosysteem in de avond ook goed opvallen. Dit licht kan voor de lampen geen kwaad dus is puur ter decoratie bedoeld.

Mini ecosysteem kopen

Je kan dus voor allerlei variaties van een ecosysteem bij Stekkie terecht. Om het assortiment helemaal compleet te maken heeft hij ook een diy mini planten terrarium bedacht. Dit terrarium is niet helemaal afgesloten waardoor je soms nog een beetje water moet geven. Verder heeft het wel veel weg van een mini ecosysteem en met de diy handleiding kan je lekker zelf aan de slag. Ook leuk!

diy ecosysteem

Welke plantjes zitten er in een mini ecosysteem in glas?

In de mini ecosystemen van Stekkie zitten een aantal verschillende soorten plantjes. Bart heeft me uitvoerig verteld welke, maar met het schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik ze niet allemaal meer weet! Het koffieplantje herkende ik wel meteen, maar dat komt natuurlijk omdat ik die zelf ook in huis heb. Wel weet ik dat er mos in zit en een beetje schors naast de tropische plantjes die ze gebruiken. Logisch ook, want zo’n mini ecosysteem is eigenlijk een beetje te vergelijken met een tropisch regenwoud.

Het grote verschil is dat je ecosysteem thuis niet bedreigd wordt en dat het volledige onderhoudsloos is.

mini ecosysteem met teveel zonlicht
Zet je je mini ecosysteem in direct zonlicht dan ziet hij er na een aantal jaren zo uit 😉 ; het allereerste exemplaar dat Stekkie.shop ooit maakte!

Lang genieten van je ecosysteem doe je zo

Of je nu een mini ecosysteem met lamp hebt, of je kiest er eentje zonder lamp, onderhoudsvrij zijn ze beiden. Je hoeft geen water te geven, niet te schoffelen, en je hebt geen last van al die nare rouwvliegjes die je in de gewone kamerplanten terugvindt. Om er heel lang van te kunnen genieten zijn er een paar belangrijke tips die je even in je achterhoofd dient te houden:

  • Zet je mini ecosysteem in het daglicht, maar liefst niet rechtstreeks in de zon
  • Draai eenmaal per maand de fles 180° zodat je plantjes recht blijven groeien (deze trekken namelijk naar het licht)
  • Zorg voor een constante kamertemperatuur tussen de 15° en 25°
mini ecosysteem kopen

Mijn eigen mini ecosysteem

Inmiddels staat er sinds twee weken ook zo’n prachtig mini ecosysteem op onze salontafel te pronken en genieten we er dagelijks van. Je kan hem natuurlijk op allerlei plekken in huis kwijt, maar één ding is zeker. Deze eye catchers hebben recht op een bijzonder plekje in je huis en het zijn uitstekende planten als je katten hebt 😉 .

mini ecosysteem
mini ecosysteem in glas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven