Mobielvrije vrijdag; om het smartphonegedrag van ouders aan banden te leggen

Kinderen ergeren zich kapot aan het smartphonegedrag van hun ouders en vice versa. Stop de frustratie! Leg die telefoon (na het lezen van dit bericht) weg en ga samen iets leuks doen op mobielvrije vrijdag. Doe je mee?

Waarom een mobielvrije vrijdag eigenlijk pure noodzaak is

Even dat berichtje beantwoorden, even die email checken en voor je het weet, word je helemaal gezogen in de grappige kattenfilmpjes op Facebook. Of checken hoeveel korting je al hebt gespaard met je OK-app. Dit terwijl je eigenlijk quality time met je kind had ingepland. Wie herkent dit niet? Je bent een kei als je de mobielvrije vrijdag niet nodig hebt omdat je toch zo je smartphone weer aan de kant legt. Ik weet wel dat het niet altijd even makkelijk is. Vandaar ook dat wij voor Santa Maria meededen met de challenge om een week geen telefoon aan tafel te hebben. Een mooi vervolg daarop zou de mobielvrije vrijdag zijn, maar ik weet niet of ik ze binnen ons gezin gemotiveerd krijg.

Een onderzoek van Panelwizard wees uit dat 9 op de 10 Nederlanders het asociaal vindt als ouders meer met hun mobiel bezig zijn dan hun kinderen. Toch geven ouders eerlijk toe dat zij zichzelf er weleens op betrappen. En hoe zit dat met hun kinderen? Hoe vaak hebben die de telefoon in hun hand? Vandaar ook dat mobielvrije vrijdag in het leven is geroepen door Ben. Goed idee tegen de tablet nek. Wat je dan op zo’n middag doet? Laat je inspireren door deze To Do’s. 

mobielvrije vrijdag

Wat kan je doen op een mobielvrije vrijdag?

Heb je wat inspiratie nodig om een dagje met je kids door te brengen zonder een telefoon in je hand? Check hieronder. Hier zijn 1 en 3 favoriet.

1. Spelletjesmiddag

Pak wat lekkers te eten en te drinken en trek de spellenkast maar open voor een middagje mens-erger-je-niet! Of keezen. Of welk ander speelgoed van het jaar dan ook! Maak het extra spannend door een prijs te beloven aan de winnaar van het spel of laat de verliezer die avond koken. Wie van jullie is het meest competitief?

2. IJs maken op mobielvrije vrijdag

Of het nu bloedheet is of druilerig op de mobielvrije vrijdag, iedereen wordt blij van ijs. Nee, jullie gaan niet samen naar de supermarkt om ijs te kopen, maar jullie gaan zelf ijs maken. Worden het fruit-ijslolly’s of gaan jullie voor zelfgemaakt roomijs? Geef de regie uit handen en laat je kind, als een echte chefkok, het voortouw nemen in het bedenken van de smaak. Organiseer na afloop een proeverij voor het hele gezin en kies samen jullie favoriete smaak.

3. Thuisbioscoop

Leg kussens op de grond, maak zelf popcorn en start je eigen filmmarathon. Iedereen kiest zijn/haar favoriet en jullie kijken ze allemaal samen. Hier hebben wij zelf geen mobielvrije vrijdag voor nodig moet ik zeggen. We genieten er hier thuis allevier van om samen leuke films te kijken of een serie te volgen. Momenteel kijken we alle afleveringen van Harry Potter. Genieten!

4. Muziekquiz

Ook door muziek kom je veel te weten over iemand. Dit spel kan je met z’n tweeën doen of in teams (ouders tegen de kinderen). Maak allebei een playlist met ‘jouw’ muziek, minstens 20 nummers. Het moet muziek zijn waar jij graag naar luistert of waar je goede herinneringen aan hebt. Om de beurt laten jullie een nummer aan elkaar horen en de ander moet raden welk nummer/artiest het is. 

Hier doe ik niet aan mee, zélfs niet op mobielvrije vrijdag. Op zich niet zo vreemd, want ik delf echt gigantisch het onderspit met dit spelletje. Met 3 enorme muziekliefhebbers in huis lijkt het hier wel de Deezer family, mij niet gezien dus. Maar ik heb nog wel heel veel tips voor als je je verveelt, dus daar kan zo’n middagje zonder mobiel ook prima mee vullen.

5. Watergevecht

Emmers, waterpistolen en waterballonnen: de perfecte ingrediënten voor een verkoelende zomermiddag. Trommel het hele gezin op voor deze speelse activiteit. Kinderen krijgen de mogelijkheid om lekker te rennen en hun ouders eens goed te grazen te nemen. Succes gegarandeerd! Wil je iets specifieks doen, lees dan ons blog over de waterspelletjes eens, wie weet zit daar nog iets leuks voor jullie tussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven