Hoe ga je om met je mobiliteit als zzp’er?

Kijk, we snappen het allemaal. Als je een schilder bent van beroep, of tegelzetter of stratenmaker, dan is het logisch dat je een eigen busje hebt omdat je ook altijd materiaal mee moet nemen naar je klanten. Daarnaast werk je waarschijnlijk iedere dag buitenshuis. Maar hoe ga je om met je mobiliteit als zzp’er als je juist vooral van huis uit werkt. En maar zo nu en dan naar een klant moet bijvoorbeeld.

De mogelijkheden van vervoer als je maar zo nu en dan weg moet

Als je maar zo nu en dan buitenshuis werkt of naar een afspraak moet, dan is een auto voor de deur eigenlijk helemaal niet nodig. Gebruik je die auto ook privé, dan is het uiteraard alsnog de moeite waard om deze aan te schaffen. Maar gebruik je de auto alleen zakelijk? Dan is het veel te duur.

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen om je mobiliteit als zzp’er op te krikken.

mobiliteit zzp'er, tips

Pak als zzp’er het openbaar vervoer als je mobiel moet zijn

Een van de opties die je hebt is natuurlijk de trein of de bus. Tenminste, als je gunstig woont ten opzichte van het openbaar vervoer. Woon je als zzp’er midden in een grote stad, dan kan je ongetwijfeld eenvoudig de trein pakken.

En moet je dan nog een stuk overbruggen naar je klant toe? Dan zou je bijvoorbeeld met de bus kunnen gaan. Of je gaat zakelijk een auto huren. Alleen op het moment dat je hem nodig hebt dus. Op veel stations staat bijvoorbeeld een deelauto op je te wachten waar je gebruik van kan maken.

Gebruik die auto om bij je klant te komen en op het einde van je afspraak weer terug te rijden naar het station waarna je weer met de trein naar huis gaat. Ideaal natuurlijk, want je kan ook nog wat werk doen in de trein!

Heb je alleen lokale klanten, kies dan voor je mobiliteit een elektrische fiets als zzp’er

Je moet misschien een beetje aan het idee wennen, maar als zelfstandig ondernemer kan je uitstekend een elektrische fiets gebruiken als je lokaal werkt. Voor je mobiliteit als zzp’er is het een uitkomst, maar ook voor je gezondheid en je portemonnee. En laten we ook het milieu niet vergeten.

Toegegeven, een gewone fiets zou nog beter zijn, maar het mag duidelijk zijn dat als zzp’er je tijd ook kostbaar is. Je wilt het liefste zo snel mogelijk van a naar b, en daarnaast is bezweet aankomen ook niet echt een pretje. Maar zolang de afstand te doen is (maximaal een uur fietsen) dan is een elektrische fiets écht een goede oplossing.

Wat nu als je toch vaker een auto nodig hebt?

Werk je van huis uit, dan is een deelauto wellicht niet praktisch, maar stel nu dat je als zzp’er in een kantoorpand werkt waar meerdere zzp’ers zitten. Dat zie je tegenwoordig steeds vaker. In dat geval kan je zeker wel eens een balletje opgooien om te kijken of dat je gezamenlijk een deelauto kan gebruiken.

Zo kan je alle kosten delen met de andere zzp’ers maar heb je toch een auto voor de kantoordeur staan als je hem nodig hebt. Uiteraard is het wel van belang dat je er een soort gezamenlijke agenda op na houdt zodat duidelijk is wie op welk moment de deelauto nodig heeft.

Heb je je motor rijbewijs? Dan heb je ook je mobiliteit als zzp’er!

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn natuurlijk. Heb jij ook je motorrijbewijs, net als ik? Dan heb je die auto misschien wel helemaal niet nodig. Zo heb ik onze tweede auto de deur uitgedaan. Als de nood aan de man is kan ik altijd nog op de motor stappen om naar mijn klant te rijden toch?

Ook al rijd ik meestal alleen plezier ritjes, sinds dat we een goede motornavigatie hebben vind ik het ook helemaal prima om de motor te pakken. Stuk goedkoper dan een auto en in de files ook nog eens een stuk mobieler 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven