Modderdag: met al je vriendjes spelen met én leren over modder

Hoe vies worden kinderen anno tegenwoordig nog? Eerlijk is eerlijk: misschien proberen we ze íets te vaak te behoeden voor vieze handjes en broeken. Jammer, want een ModderDag blijkt een heerlijk moment te zijn om je eens goed uit te leven.

Oké, het is ook wel aan óns om die vlekken weer kwijt te raken. Maar als kinderen nooit eens lekker vies mogen worden, levert dat ook een vlek op. Een vlek op hun plezier welteverstaan. En daarom is het donderdag 29 juni (zet hem vast in de agenda!) weer ModderDag. Nee nee, Moederdag is natuurlijk al geweest… ModderDag. De dag waarop kinderen in het zonnetje staan. Of in de drek, liever gezegd.

Modderdag

Heerlijk genieten van ModderDag;

Zand, da’s leuk in de zandbak, toch? Maar zand en modder zijn niet alléén leuk om mee te spelen. In feite is het de reden dat we allemaal te eten hebben. En dat leren kinderen ook tijdens ModderDag.

Zo krijgen ze meer waardering voor de natuur en hoe wonderbaarlijk die in elkaar steekt. Want er zijn een heleboel Nederlandse kinderen die eigenlijk niet al te vaak met de natuur in aanraking komen. Vandaar ook dit initiatief.

Sinds 2009 is het ieder jaar eind juni International Mud Day, internationale ModderDag dus. Een leuke én leerzame dag! Want na al dat leren wordt het natuurlijk tijd voor het állerleukste gedeelte… Lekker de modder in!

Wil jij dat ook wel eens meemaken, zo’n echte ModderDag? Kom dan in actie! Modderdag organiseer je namelijk zelf. Hieronder lees je hoe je dat aanpakt.

Nog meer genieten van modder? Bezoek dan eens een van deze buiten- en natuurspeeltuinen!

Je eigen ModderDag organiseren

Heb jij ook wel zin in een dagje vies worden? Waar je nog wat van op steekt ook? Iedere school, gastouder, sportclub, kinderdagverblijf, BSO of bezoekerscentrum kan een eigen modderdag organiseren.

ModderDag is een initatief van IVN Natuureducatie. Op de website kan je jullie groep, locatie en activiteit aanmelden. Die komt dan op de website van IVN te staan, zodat er zoveel mogelijk kinderen kunnen komen genieten van jullie modder festijn. En daarna wordt het pas echt leuk…

29 juni: samen vies en wijzer worden in de modder

Als je je via de website van IVN hebt aangemeld, krijg je een link naar de vernieuwde ModderDag materialen. Zoals de poster en een flyer, die je in de buurt kan verspreiden en ophangen.

Ook zitten er handige checklists en draaiboeken in je aanmeldingspakket. Daarin staat niet alleen achtergrondinformatie, maar ook een heleboel suggesties voor activiteiten voor de verschillende leeftijdsgroepen.

Goed, je zal nog even wat modder moeten regelen… Maar dan zijn er ook meer dan genoeg leuke spelletjes en wedstrijden te beleven. En denk er om: let ook een beetje op tijdens alle lessen die je gaat leren over modder. Want eigenlijk is het het zwarte goud – zeker als je je kids er zó veel plezier in ziet hebben.

Modderdag van oorsprong

Dat waren om precies te zijn Gillian McAuliffe uit Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal op een evenement van het World Forum Foundation in 2009.

Het doel van deze stichting is het bespreken van ideeën en ontwikkelingen ten behoeve en bevordering van het welzijn van kinderen wereldwijd.

International Mud Day werd een feit en Marc Veekamp van Veldwerk Nederland introduceerde het in 2013 in Nederland. In 2015 deden ruim 100.000 kinderen mee rond 29 juni aan allerlei activiteiten mee die gericht zijn op het ontdekken van de natuur.

Ook in onze regio wordt ModderDag gevierd. Misschien trek ik wel op survival met mijn meiden. Gewapend met regenlaarzen, handdoeken, snoetepoets en reservekleding..
Aangezien zoontjelief vandaag de stoepkrijt, rozenblaadjes, gras en God weet wat in de tuin heeft verorberd, sla ik deze ronde voor hem nog even over.

De activiteiten die je op ModderDag kan doen

We geven je vast een voorzetje van leuke activiteiten die je in de modder kan doen:

  • Loop een blotevoetenpad, of maak er zelf eentje
  • Organiseer een MudRun, mijn dochter doet dit jaarlijks en die vindt het fantastisch!
  • Ga lekker met modder spelen in een heerlijke buitenspeelkeuken
  • Hou een beuaty momentje en smeer jezelf volledig in met modder
  • Hou een moddergevecht met alle vriendjes en vriendinnetjes
  • Maak een echt modderbad door een klein zwembadje te vullen met modder, speelplezier voor álle kinderen
  • Bak heerlijke moddertaarten
  • Maak een complete modderspeeltuin met allerlei wateractiviteiten
  • Maak een modderglijbaan met bijvoorbeeld allerlei vuilniszakken die je aan elkaar maakt en een hoop modder erop
  • Wat dacht je van schilderen met modder? Pak een groot canvas doek of eventueel een wit laken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven