Een bank in je huiskamer: praktisch iedereen heeft het wel. Want juist hier wil je kunnen relaxen. En genoeg ruimte hebben om met meerdere mensen te kunnen zitten of even lekker languit te kunnen liggen. Tegenwoordig zie ik de meest fantastische moderne banken in de bekende woonprogramma’s op tv en dat inspireerde me voor onderstaande artikel.
Hou jij ook van modern? Dan is een moderne bank misschien ook wel wat voor jou. Lees dan gerust verder want welke soort moderne banken zijn er? En waar let je op bij het kopen van een moderne bank? En uiteraard geven we ook leuke voorbeelden!
Wanneer is een bank modern?
Onder een moderne bank verstaan we een zitbank die is ontworpen om comfortabel te zitten en tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling heeft. Kenmerken voor zijn bankstel zijn:
- De vormgeving is strak (of juist organisch) en vaak heeft de bank een minimalistisch design. Meestal ontbreken veel versieringen of franjes. De belijning is recht en vaak maakt men gebruik van scherpe hoeken. Hoewel ronde vormen dus ook voorkomen tegenwoordig.
- Moderne banken zijn doorgaans gemaakt van leer, kunstleer, microvezelstoffen of stoffen met een moderne structuur, zoals bijvoorbeeld de teddy of bouclé materialen die je tegenwoordig ziet. Metalen elementen passen hier ook bij.
- Veel moderne banken hebben de mogelijkheid om verschillende modules en onderdelen te combineren, waardoor je de opstelling helemaal kunt aanpassen aan jouw wensen én de ruimte waar het in komt te staan.
- Uiteraard zal bij een moderne bank ook gelet worden op het zitcomfort.
- Kleuren en patronen kunnen heel uitéénlopend kunnen zijn. Kleuren die vaak voorkomen bij moderne banken zijn dan toch wel neutrale tinten zoals zwart, wit, beige en grijs. Maar ook juist knalkleuren kunnen een moderne bank tot dé blikvanger van je ruimte maken. Rood, kobaltblauw: het kan zeker ook met een bank in een moderne vormgeving.
Vormen van banken
Bij moderne banken hoef je niet alleen te denken aan de standaard vorm van een rechte bank met twee of drie zitplekken.
Moderne banken houden wel van grotere aantallen zitplaatsen. Maar zeker ook van mooie hoekbanken. Of wat dacht je van banken waarbij er ook aanzetstukken mogelijk zijn om je voeten op kwijt te kunnen?
Eigenlijk is er heel veel mogelijk met de banken van tegenwoordig. Zo veel zelfs, dat je helemaal niet meer ergens anders zitten wil…want die bank zit wel héél lekker!
In de woonprogramma’s zie je tegenwoordig bijvoorbeeld heel vaak de elementenbanken die midden in de kamer gezet worden, gecombineerd met bijzettafels. Ook deze vallen onder het kopje modern natuurlijk.
Waar let je op bij het kopen van een bank?
Er zijn meerdere factoren die bepalen of een bank voor jou de ideale keuze is. Ga je een bank kopen, weet dan voor jezelf antwoord te geven op de volgende vragen:
- Hoeveel ruimte is er voor een bank?
- Ga ik voor 1 bank of voor 2 (bijvoorbeeld een 3- en een 2-zitter)
- Welk zitcomfort is voor mij belangrijk? Dit kan bijvoorbeeld de hoogte van de rugleuning bepalen. Wil je steun voor je hoofd hebben, dan is een hogere bank fijn. Maar let ook in de showroom op hoe de bank werkelijk zit. Is het niet te hard of te zacht?
- Hoe hoog kan het zitgedeelte zijn om wel zelf lekker te kunnen zitten?
- Wil je ook lekker kunnen liggen op de bank? Let daar dan ook op, want banken met duidelijke zitplekken erin zijn minder fijn om op te liggen.
- Hoe komt de bank te staan? Komt hij vrij in de ruimte te staan, dan zal de achterkant ook mooi moeten zijn. Staat hij tegen de muur aan, dan is dat eigenlijk niet belangrijk.
- Wil je een bank met een bijzondere vorm of bijvoorbeeld met een voetendeel? Bedenk dan thuis alvast hoe de bank komt te staan en waar dan dus de hoeken of andere bijzonderheden moeten zitten.
- Hoeveel zitplaatsen wil je hebben?
- En uiteraard last but not least: hoe ziet de bank eruit? Welke uitstraling moet de bank hebben om je woonkamer gezellig te maken zodat het helemaal aan jouw woonwensen voldoet?
Voorbeelden van moderne banken
Een van de meest trendy banken van dit moment is onderstaande model waarbij de bank zelf tot aan de grond loopt en er naden in de zitting en rugleuning lopen. Deze bank is geïnspireerd op de chesterfield bank die je ongetwijfeld van vroeger kent.
Een bank met een strak design
Strakke vormen staan vanzelfsprekend prachtig in een modern interieur. Dit voorbeeld laat zien dat strak en licht helemaal niet saai hoeft te zijn.
Een plaatje van een hoekbank en door het zwarte gedeelte tussen de zitgedeelten in wordt het geheel even onderbroken. Met de kussentjes geef je het zo een heel eigen look die helemaal past bij de stoel of bijvoorbeeld het schilderij.
Ruimte genoeg op de bank
Heb je genoeg ruimte om een bank vrij in de kamer neer te zetten en er dan nog een mooie ruimte omheen te hebben? Ik ben hier helemaal verliefd op.
Dan is een dubbele bank een juweeltje. Veel zitplek, maar ook een heerlijke manier om samen languit te relaxen bijvoorbeeld en toch dichtbij elkaar te ‘zitten’.
Of aan de ene kant ligt er één languit voor de buis, terwijl de kinderen op de andere kant heerlijk met hun boekjes (tablets?) bezig zijn. Gewoon een heerlijke relaxplek dus!
Lang, langer, langst, hoeveel zitplekken wil je?
Hoeveel zitplekken wil je hebben? Heb je een lange muur? Machtig om dit neer te zetten. Maar zoals je ziet kan het ook prima langs een muur met veel raam. Met de vele kussentjes wordt het een gezellige boel en met de kleuren kan je lekker spelen. Zo wordt het helemaal jouw eigen stijl.
Metalen pootjes onder banken ogen strak en passen prima in een modern interieur
Wat je bij modern ook vaak ziet terugkomen zijn de metalen pootjes. Op zich zijn meubelstukken op pootjes allesbehalve modern, want bijvoorbeeld in de jaren zestig waren pootjes onder meubelstukken heel gewoon.
Bij de moderne vormgeving zal het echter om rechte pootjes gaan en vaak zijn ze van metaal. Door die stijl ook mee te nemen naar de salontafel creëer je een mooie eenheid.
Bijzondere vormen banken
Een rechte bank of een hoekbank: die zien we natuurlijk vaak langskomen. Hoe leuk is het om eens iets heel anders te vinden. Neem nu deze bank.
Op zich ook een soort hoekbank, alleen niet in een scherpe hoek. Door het schuine gedeelte heeft deze bank direct een heel andere look. Mooi om het schuine gedeelte dan vrij de ruimte in te laten lopen.
Zet je het toch tegen een hoek aan? Dan is er dus een kleine ruimte achter dat gedeelte. Een grote groene plant of een mooie, moderne staande lamp zou dan een optie kunnen zijn om erachter te plaatsen. Ideaal om zo een hoekje te creëren waar je in de avonduren nog lekker kunt lezen!