Wat je niet moet zeggen tegen een moeder die chronisch moe is

Iedere moeder is vaak moe. Zeker als de kids nog klein zijn. Het hoort er bij en is tegelijk een enorme stressfactor voor velen. Waarom? Omdat moeheid je beperkt in van alles. Minder energie voor dingen die moeten, maar bijvoorbeeld ook minder energie voor leuke dingen. Dat het moederschap zwaar kan zijn, dat weten we allemaal, maar wat als je als moeder chronisch moe bent?

moeder chronisch moe

Als moeder ploeteren we vaak maar door terwijl we eigenlijk maar één ding willen: slapen. Of even rustig zitten op de bank, met of zonder boek. En dit alles zonder gestoord te worden door die schattige minimensjes van ons.

Wat we op die momenten niet willen, zijn goedbedoelde, maar ondoordachte reacties van mensen op onze status van vermoeidheid. Hoe goed bedoeld ook, hier toch een aantal dingen die je beter niet kunt zeggen:

Wat je niet wilt horen als je chronisch moe bent

 1. Slapen ze nou nog niet door? Misschien moet je ze ’s nachts minder verwennen. Ze vinden het gewoon te leuk met jullie.

Wacht even. Verwennen? Ik stel voor dat je een weekje komt meekijken hoe het eraan toe gaat. Ik beloof je met m’n hand op m’n hart dat je deze woorden dan terugneemt.

 1. Kun je niet structureel een dag in de week extra kinderopvang nemen zodat je kunt bijtanken en tijd voor jezelf hebt?

Ja! Dat is een goed idee. Kids nog vaker wegbrengen. Kost ongeveer €150,- per dag voor 2 kids. Kan de rekening naar jou?

 1. Breng ze in het weekend naar opa en oma. Daar zijn ze toch voor? 

Nou nee. Daar zijn ze niet voor. Af en toe logeren bij opa en oma is geen probleem. Maar vaak een weekend? Nee. Opa’s en oma’s hebben zelf ook een leven en wij hebben ook graag een leuk weekend met de kids.

 1. Tja. Dan had je niet aan kinderen moeten beginnen!

Echt, wie deze opmerking ooit bedacht heeft moet kinderloos en hersenloos geweest zijn. Wat een onzin. Alsof je van tevoren weet hoe intensief je kindjes zijn. Iedere situatie en ieder kind is anders. Waar de een er met gemak doorfietst heeft de ander de grootste moeite. De eerste de beste die deze opmerking naar mij maakt solliciteert in ieder geval naar een schop tegen een nog nader te bepalen plaats.

 1. Aaaah, wat vervelend voor je. Ik heb daar gelukkig geen last van!

Nou dat is heel fijn voor je. Zie voor de rest het schrijven bij punt 1, en maak er dan maar een week of twee van, kun je vast hebben nu je zoveel energie hebt! 😉

Dit zijn er vijf. En ik bedenk me dat het niet eens uitmaakt of je nu wel of niet chronisch moe bent. Deze opmerkingen zijn altijd irritant. Er zijn er vast meer aan toe te voegen. Suggesties? Laat ze achter in een reactie!

Andere aanvullingen die onze lezeressen om de oren kregen…

 • Wat zie je er moe uit meisje! (ja, duhuh!)
 • Maar heb je dan niet elke dag een uurtje tijd over om te sporten?
 • Wel aan jezelf denken hoor!
 • Maar iedereen is toch moeder? Waarom ben jij dan zo moe?

 

4 gedachten over “Wat je niet moet zeggen tegen een moeder die chronisch moe is”

 1. Ik heb in 2006 een maagverkleining gehad ruim 50 kilo afgevallen maar sinds 2009 ben ik ook heel erg moe en moet me echt door de dagen heen vechten! Ik heb 2 zoontjes Julian 6 jayden 3 die wonen helaas bij ex wil ze graag bij mij maar omdat ik dus zo moe ben en niet zeker weet hoe het komt weet ik niet of ik dat allemaal red ook heb ik nu een dochtertje van 5 maanden is vaak geprikt bij mij komt alleen uit ijzer en b12 wat laag slik ik pillen voor maar helpt ook niks Iemand nog tips om te proberen meer energie te krijgen?

 2. Op mijn werk hadden ze er totaal geen begrip voor dat ik tien weken na de bevalling nog niet kon werken. “Ik ben ook weleens moe” zei de manager. Zij had twee kinderen en had er nog wel zes gewild, zo makkelijk was haar bevalling vertelde ze. Onder veel druk ben ik uiteindelijk toch gaan werken en na vier maanden lag ik in het ziekenhuis. De vermoeidheid bleek behalve de keizersnee, het herstel en de gebroken nachten, ook nog een lichamelijke oorzaak te hebben. Ik had net een paar dagen eerder afscheid genomen van mijn werk en heb gebeld met mijn leidinggevende om te vertellen hoe ziek ik was. “Beterschap” zei ze en ik heb nooit meer iets gehoord.Het is niet voor te stellen hoe moe je kunt zijn. Het is niet te voorspellen hoe het met je gaat na de bevalling. Hoe je er mentaal op reageert. Je kunt wel aannemen dat iemand echt moe is en zich niet aanstelt. Want vermoeidheid wordt bijna nooit serieus genomen.

 3. Ooo ja heel irritant al die opmerkingen.. wat ik ook altijd vervelend vind is als mensen tegen míj gaan klagen dat ze zo moe zijn… dat hun man vannacht zo snurkte of dat ze wakker zijn geworden van een buurman die ging boren om 9 uur (!) op zaterdagochtend en nu helemaal uit hun ritme zijn.. Dan denk ik echt: hallo ik slaap al zes jáár nauwelijks!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven