Moeders fulltime werken maakt hen gezonder, althans, volgens onderzoek

Als moeders fulltime werken, is dat dan beter voor het gezin, of niet? Wat denk jij? Ik vind, maar dat ik mijn bescheiden mening… Dat quality time met het gezin voorop blijft staan. Natuurlijk moet je rekeningen betalen. En natuurlijk wil je in een fijn huis wonen. En lekker op vakantie. Alles kost geld. Maar quality time met je gezin, dat kan je nooit meer inhalen. En fulltime werkende papa’s en mama’s, hoeveel tijd houden die over voor hun kinderen? Maar goed, daar lijkt de wetenschap nu dus anders over te denken.

Lees ook: Onderzoek toont aan dat huismoeder zijn hartstikke zwaar is

“Als moeders fulltime werken is dat gezonder”

Een onderzoek van Adrianne Frech en Sarah Damaske van Pennsylvania State University suggereert dat moeders met een fulltime-baan gezonder zijn dan moeders die thuis blijven. Voor dit onderzoek werden de gegevens van 2540 vrouwen onderzocht die tussen 1978 en 1995 moeder zijn geworden.

Vrouwen die kort na de bevalling weer fulltime aan het werk gingen bleken een betere mentale en fysieke gezondheid te hebben. Als moeders fulltime werken hadden ze meer energie. Maar ook minder depressiviteit en een grotere mobiliteit bleken een positief gevolg te zijn van het fulltime werken. De keuze die vrouwen maken aan het begin van hun professionele carrière blijken de gezondheid op een latere leeftijd te kunnen beïnvloeden. Moeders die fulltime werken zijn volgens de onderzoekers gezonder dan degenen die thuis blijven, parttime werken of onlangs werkloos zijn geworden.

Werken is goed voor je gezondheid

‘Werken is goed voor je gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, aldus Adrianne Frech. Werkende moeders voelen zich nuttig en gewaardeerd en halen ze veel energie uit hun werk. Bovendien vergoot werken het vermogen en de overtuiging om adequaat en efficiënt te handelen in een gegeven situatie. Moeders die thuis blijven kunnen daarentegen geconfronteerd worden met financiële afhankelijkheid en een sociaal isolement.

Het advies aan jonge vrouwen luidt dan ook om een opleiding te volgen en een werkhistorie op te bouwen voordat je een eerste kind krijgt.

Wat vind jij?

Bij ieder wetenschappelijk onderzoek dat verschijnt moet je je één ding afvragen… Wat vind jij zelf eigenlijk? En die vraag stellen we jou dus ook. Als moeders fulltime werken, is dat dan echt gezonder voor ze dan thuis voor het gezin zorgen of parttime werken? Natuurlijk geeft werk voldoening. En eigenwaarde. Sociale contacten met collega’s. Maar dat hoeft toch niet per se fulltime? Of vind jij juist van wel?

Wat vind jij van de uitspraak: “Als moeders fulltime werken is dat gezonder voor ze”? Geef jouw mening in een reactie onder dit blog!

Lees ook: Thuiswerkende moeder; de voor- en nadelen op een rij

2 gedachten over “Moeders fulltime werken maakt hen gezonder, althans, volgens onderzoek”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven