Moeders moeten alles kunnen: een moderne mythe ontkracht

Emancipatie, daar zijn we natuurlijk ten alle tijde voor te porren. Maar intussen heeft de moderne vrouw wel heel wat hooi op haar vork genomen. Werk, het gezin, het huishouden… En ondertussen doen we nog een poging om er een sociaal leven en hobby’s op na te houden. Kortom: heel wat ballen om in de lucht te houden. Vrouwen, of eigenlijk, moeders moeten alles kunnen. Heb jij dat gevoel ook wel eens? Dan ben je in ieder geval niet de enige. Zo ontvingen wij er laatst een lezersvraag over.

Lezersvraag: hoe ga je om met álles?

Vanuit een lezeres ontvingen we de volgende vraag:
Moeders moeten alles (aan) kunnen! Hoe ga ik daar het beste mee om?

En inderdaad, veel mama’s ervaren druk. Heel veel druk. En dat leidt natuurlijk niet tot blije mama’s. Gestresste mama’s, dat leidt dan weer niet tot een blij gezin… Kortom: “moeders moeten alles kunnen”, dat is een klassieke moedermythe.

Lees ook: Geniet jij genoeg van je kind?

Advies van de Opvoeddesk

Bij de Opvoeddesk zijn ze, zoals de naam al doet vermoeden, specialist in alles wat met opvoeding te maken heeft. Zo ook met moedermythes. En ‘moeders moeten alles kunnen’, dat is toch inderdaad niks meer dan een mythe?

De Opvoeddesk weet wel raad met het moderne motto ‘Moeders moeten alles kunnen’. Hieronder lees je wat voor tips en adviezen ze hebben voor drukke mama’s. Of eigenlijk: mama’s die onder druk staan.

Moeders moeten alles kunnen? Wat een mythe!

Veel van ons doen en laten wordt bepaald door gedachten die we er meestal onbewust op na houden. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga voor mijn carrière, maar mijn gezin mag daar niet onder lijden’ of ‘kinderen opvoeden is toch iets wat je gewoon moet kunnen!’ Moeders van nu vergen veel van zichzelf, soms zelfs teveel. Vergeet niet dat we nog maar een korte historie hebben, dat vrouwen buitenshuis werken. Tot 1956 werden we zelfs voor handelingsonbekwaam aangezien! Gehuwde vrouwen konden geen hypotheek afsluiten en vrouwelijke ambtenaren waren zelfs wettelijk verplicht hun baan op te zeggen zodra ze in het huwelijksbootje stapten. Zo zijn de meesten van ons opgegroeid met een ‘moeder hoort thuis’ beeld.

Laat je niet gek maken!

Laat je niet gek maken in deze drukke tijden. Boodschappen doen? Bestel via internet, als dat je tijd scheelt. Maar sla je gezellige middag shoppen met die vriendin vooral niet over. Moeders moeten alles kunnen, maar ze hebben dan ook de tijd nodig om af en toe eens op te laten. En vergeet niet: gezelligheid is belangrijker dan een schoon huis.

Maak een lijst van wat er allemaal moet gebeuren. Leg de lijst op tafel zónder de taken uit te delen! Vraag liever of een ieder zijn/haar naam achter een bepaalde ‘To DO’ wil invullen. Je zult zien dat kinderen uit zichzelf gaan meehelpen en blij worden met het resultaat.

Praat met anderen over de valkuilen bij de combinatie werk en gezin, kaart het bijvoorbeeld aan op je werk als je in de problemen komt. Mocht je er nog steeds niet uitkomen dat is wellicht een workshop via workingparentsprogram een goed idee.

Lees ook: Vrouwen ervaren vrije tijd heel anders dan mannen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven