Volop respect voor moeders met vier kinderen; ik doe het ze niet na!

Vier kinderen. Ik riep vroeger niet anders tegen mijn ouders. ‘Mam’, als ik later groot ben, dan wil ik ook vier kinderen. ‘Jaja’, zei mama dan. ‘Kijk eerst maar hoe het loopt meisje’. Toen ik Frank tegen het lijf liep riep ik het nog steeds. ‘Ik wil graag vier kinderen’. Hij schrok zich kapot!

Ik was een soort van tikkende tijdbom. Mijn biologische klok ratelde al lang voordat Frank in de gaten had dat hij ook een wekkertje in zich had wat rumoer kon maken. Toen hij ‘eindelijk’ ook zover was dat hij aan kinderen kon denken dacht hij er nog steeds heel anders over dan ik. Vier kinderen? Dat nooit! Eentje, dat zou hij fijn vinden.

moeder van vier kinderen

Waarom ik graag vier kinderen wilde

Grappig hoe dat ontstaat. Ik wilde graag vier kinderen omdat ik zelf uit een gezin van vier kom. Veel gezelligheid op verjaardagen vond ik altijd. In huis heb ik het echter nooit meegemaakt met vier kinderen. Ik ben namelijk een nakomertje en mijn jongste broer is ruim 10 jaar ouder dan ik. Mijn zus en oudste broer heb ik in huis eigenlijk niet meegemaakt. Op het moment dat ik me er bewust van was waren zij het huis al uit voor studie. Maar toch bleef dat hangen ‘vier kinderen is gezellig’.

Frank daarentegen is enigst kind. En hij vond dat altijd prima. Veel vriendjes en vriendinnetjes over de vloer, vaak uit logeren. Hij had helemaal niet het idee ‘alleen’ te zijn. Zijn interpretatie van een gezin lag dus heel anders dan die van mij. En hij moest er dan ook écht niet aan denken, vier kinderen.

Hoera, zwanger van de eerste!

Ik was allang blij dat zijn wekker uiteindelijk ook begon te tikken dus ik had het nergens meer over. Eerst maar eens kijken of het ons gegund was om überhaupt zwanger te raken. Dat was gelukkig geen probleem. Binnen no-time was ik zwanger, zelfs zo snel dat ik achteraf in het ziekenhuis -vlak na de bevalling- te horen kreeg dat de zusters daar dachten dat ik niet goed gerekend had. Waarom? Onze kleine man werd geboren met 33 weken zwangerschap maar was toch ruim 5 pond. Dat zagen ze niet vaak.

Lees ook: 33 weken zwangerschap en toen kwam jij al

De eerste maanden waren uiteraard spannend. Dat is het altijd wel met een eerste baby denk ik en Luc zijn vroeggeboorte deed daar met alle bijbehorende issues nog een schepje bovenop. Maar wij waren dolgelukkig. En mijn idee over een groot gezin was nog lang niet verdwenen. Ik had nog steeds zo’n ideaalbeeld.

Hoera, zwanger van de tweede

Geheel volgens planning hebben wij een hele periode gewacht voordat ik weer zwanger raakte. Niet omdat het niet wilde lukken, maar gewoon omdat ik ook te graag wilde werken en nu eenmaal erg ambitieus ben. Alles rustig aan dus.

Mijn tweede zwangerschap leek erg veel op mijn eerste. Ik was een olifant. Maar verder had ik niet veel klachten gelukkig, wat last van bekkeninstabiliteit, maar zeker geen zware zwangerschapsmisselijkheid zoals Lisanne laatst vertelde.

Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid, 9 maanden aaneen kotsen

Na een keizersnede en de normale herstelperiode was ik dan ook weer ‘up and running’. Maar ook ineens genezen van het gevoel dat ik vier kinderen als het ideale gezin zag.

Waarom geen vier kinderen?

De hoeveelheid snot, spuug, slapeloze nachten en ook al het babygekwijl. Ik was het na de babytijd van onze meid meer dan spuugzat. Opeens was dat beeld van mijn ideale gezin als sneeuw voor de zon verdwenen. En nu?

Als ik alleen al denk aan de was die mijn twee kinderen nu opleveren word ik al moe. Laat staan dat vier van die mokkels mijn wasmanden overvullen met stinkende sportsokken!

Hoe doen ze dat toch?

Hoe doen die moeders dat met al hun kroost? Je moet een pan eten maken die zo groot is als grootmoeders-pannen-van-vroeger en dan nóg kan je je afvragen of je voldoende hebt. Ja, als ze klein zijn dan gaat dat wel lukken, maar met puberhonger is al dat eten niet aan te dragen. Extra maken zodat je de dag erop de restjes kan eten? Vergeet het maar, de bodem van de pan is allang kaal geschraapt met vier schransapen.

En hoe ga je in godsnaam naar het sporten van allevier je kinderen? Daar waar ik (en vele andere moeders met mij) de woensdag altijd bestempel tot taxidag voor mijn kinderen heeft een moeder van vier aan de woensdag alleen niet genoeg.

Verre van praktisch

Je auto? Die kan per direct de deur uit. Iedere gewone gezinsauto is te klein voor een gezin met vier koters. En je huis? Bij elkaar slapen of verhuizen; dat zijn de enige scenario’s die je bij een gezin van vier tegemoet kan zien. Of je moet zo ruim wonen dat je kamers kan splitsen, maar de meeste woningen tellen geen vijf slaapkamers volgens mij.

Boodschappen doen? Neem maar 2 karren mee, of ga iedere dag weer opnieuw die supermarkt door om je winkelwagen vol te laden. Helpen met huiswerk? Uhhh, wanneer? ’s Nachts?

Nee, een dubbele hoeveelheid kinderen levert een dubbele hoeveelheid werk 😉 , daar kom je bijna niet onderuit.

Nu klinkt dit alles wellicht wat negatief, uiteraard is dat niet de bedoeling. Maar ik snap gewoon niet hoe die moeders dan doen? Ik heb voor mijn gevoel mijn handen écht vol aan twee. En dat terwijl ze al redelijk zelfstandig zijn. Niets dan respect dus voor de moeders van vier kinderen die dagelijks weer voor de uitdaging staan om hun huishouden te runnen en de kinderen op te voeden.

Ben jij zo’n moeder van vier? Ik ben benieuwd naar je verhaal!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

15 gedachten over “Volop respect voor moeders met vier kinderen; ik doe het ze niet na!”

 1. Avatar foto
  Josine Vogelaar

  Hoi!
  Hier een jonge mama (31jr) van 4 kindjes
  Joab (8)
  Lize (6)
  Seth (3)
  Evie (7maanden)
  Wat je echt niet moet vergeten denk ik… je krijgt ze niet allemaal tegelijkertijd.. klinkt cliche, hopelijk is het ook cliche :), maar dat scheelt dag en nacht natuurlijk. Mijn oudste zoon van 8 jaar is dol met zijn zusje van 7 maanden. 1 Auto: gewoon een 5 zitter met evt 2 extra stoelen in de achterbak.
  Als de oudsten op school zijn, lees ik, zie ik een vriendin of doe ik een wasje en maak ik schoon als de jongsten slapen. Sporten gaat tot nu toe prima. Mijn dochter danst en rijdt paard en mijn zoon voetbalt 4x. Snel wordt er voor sport al met ouders van vriendjes een haal en breng rooster gemaakt. Prima! Boodschappen doe ik 1x in de week of laat ik bezorgen door de Appie. Heus… aan 1 kar heb ik genoeg hoor haha! Vriendjes genoeg over de vloer. Niemand komt iets te kort.. :). Geregeld doen we een meisjesdag of een mannendag. Ook gaan we 2x per jaar samen een weekend weg. Gewoon een eengezinswoning en een modaal inkomen…

  Gek eigenlijk dat er vaak zoveel vanuit ‘problemen/uitdagingen’ wordt gedacht tov een gezinssamenstelling.. Natuurlijk als er iets is met je kind geloof ik dat dat veel drukker is en veel meer zorgen met zich meebrengt.. En… 4 kinderen is voor mij ook genoeg hoor. Hopelijk heb je het gezinnetje dat bij je past. Maar het is echt niet zo ingewikkeld hoor!

 2. Leuk hoe je het schrijft 🙂
  Wij hebben er 4 de oudste is 8 bijna 9
  De middelste is net 7 . En de derde is 1 jaar en 5 maanden
  En de vierde is 8 weken oud.
  Wij hebben er dus pas een vierde bij 🙂
  Nu is het altijd al een droom van mij geweest net als hoe jij het omschrijft . Maar mijn man niet hij vond 2 wel meer dan zat . Toch over weten te halen haha
  Tja druk is het zeker zal ik niet ontkennen
  Maar het scheelt hier dat mijn man idere avond kookt
  En dat mijn man ook een hoop doet van de verzorging vam de kinderen . Hij haalt altijd de boodschappen .dat doet hij altijd op maandag en zaterdag .
  De twee oudste van 8 bijna 9
  En die van 7 helpen mee met de twee jongste
  Niet altijd natuurlijk hebben ze niet altijd zin in haha
  Ik vind het naast de drukte heerlijk .alleen soms valt het zwaar
  maar het is een hoop accsepteren en dan gewoon door gaan 🙂

 3. Ik heb er ook ‘maar’ 2, maar in m’n eentje is dat druk zat. Ik heb geen auto en fiets me dus een ongeluk. Ik zou niet wéten hoe ik het met 4 moest redden allemaal. En die afwas, en de was inderdaad (zonder droger), ik moet er niet aan denken, dat vind ik nu al zo veel, ha ha.

 4. Ik heb een zoon van 8, dochter van 6 en een meisjes tweeling van 5. Ja, ik had 4 kinderen in 3 jaar tijd. Het leuke stuk die je hebt geschreven is helemaal waar. Maar waar een wil is…. Na de 2e waren wij ook ‘klaar’. Het was leuk zo. Dus toen ik zwanger bleek, en ook nog van een tweeling, gingen de alarmbellen hier ook wel even af! De net (voor ons) nieuwe aangeschafte auto kon de deur weer uit en het was wel even behelpen met z’n 6en in een veel te klein huis.
  Sinds een jaar zijn we verhuisd naar een groter huis, maar als het aan de kinderen ligt, logeren ze bij elkaar op de kamer. De tweeling heeft ieder een eigen bed. Maar als het aan hun ligt, slapen ze bij elkaar in bed.
  Oké ik ben ook net een taxibedrijf. Maar met een beetje plan en organisatie talent kom je een heel eind! En met het werk hebben we het zo geregeld dat er (bijna) altijd één van ons thuis is. En o ja, van de was heb ik maar mijn hobby gemaakt. Want die kan ik vaak genoeg uitoefenen en tijd voor een andere heb ik toch niet ?

 5. Haha, wat leuk om te lezen. Ik ben zelf een moeder van vier en ik moet heel eerlijk zeggen; Als de financiën het zouden toelaten zou ik er nog wel vier bij willen mogen krijgen <3

 6. Haha leuk artikel. Heel herkenbaar de dingen die je schetst. Ik ben inderdaad samen met mijn man 6 dagen per week naast onze banen een taxibedrijf voor alle clubjes van onze 4 koters van 6,8,9 en 10. Maar….ik prijs me gelukkig met het feit dat we hen clubjes kunnen bieden. Mijn man (jawel) kookt elke dag een steeds toenemende hoeveelheid avondeten. Maar ze eten goed en we hebben voldoende te eten. Met name het brood is idd soms niet aan te slepen en regelmatig is iets eerder op dan gedacht. Met twee van de vier die net wat anders zijn dan gemiddeld (als er al een gemiddelde is) hebben we soms onze handen meer dan vol. Toch zou ik ze voor geen goud willen en kunnen missen. En heel cliché misschien maar alles went. Nou ja…..vaak dan 😉

 7. Hier ook 4 kinderen.
  Een zoon van 7
  Een dochter van 5
  En een tweeling j/m van 3.
  Ja het is soms druk, maar je krijgt er zoveel voor terug.
  Problemen die jij omschrijft qua auto, huis etc.
  Geloof me, relax! Het komt goed ?

 8. ons vierde spruitje is geheel onverwachts onderweg. ik weet het pas sinds kort en ben in juni al uitgerekend. ik vraag mij ook weleens af hoe ik dat straks ga doen, maar ach het komt vast goed…

 9. Mijn wens was ook altijd vier kinderen. In 2012 een zoon gekregen en begin vorig jaar ouders geworden van een drieling! Mijn wens is uitgekomen heerlijk die drukte om me heen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven