Moederschapsverlof delen met je partner, wat vind jij daar van?

Het is momenteel een hot topic in ons buurland België, het moederschapsverlof delen. Gwendolyn Rutten, voorzitster van de Vlaamse liberale partij pleit hiervoor. Volgens Rutten zou het veel beter zijn als de overheid zich niet zou bemoeien met de manier waarop een moederschapsverlof verdeelt wordt over de partners. Laat dat de ouders zelf beslissen.

moederschapsverlof delen

Veel vrouwenorganisaties in België verwerpen dit idee, maar ik kan me er eerlijk gezegd best in vinden. Waarom zou alleen de vrouw ‘moederschapsverlof’ mogen ontvangen? Nou ja, misschien omdat het anders geen moederschapsverlof zou heten, maar afgezien daarvan. Een kind krijg je samen toch?

Zo lang moederschapsverlof is niet nodig

En puur fysiek gezien (uiteraard uitzonderingen daargelaten) zijn die 15 weken moederschapsverlof die ze in België krijgen niet voor iedere moeder echt nodig, laat staan de 16 weken die wij in Nederland hebben. Ik kan me van mezelf nog herinneren dat ik het heel fijn vond dat ik weer kon beginnen met werken toen het verlof bij onze oudste voorbij was en dat terwijl we toch een hectische periode achter de rug hadden vanwege de bevalling bij 33 weken zwangerschap. En na de geboorte van onze dochter heb ik zelf de keuze genomen om al weer eerder te starten met werk, maar dan van huis uit.

Afgezien van het naar mezelf kijken vind ik het een mooi idee dat je het moederschapsverlof zou kunnen delen met je partner. Fijn toch als hij (of zij) ook de ruimte en tijd krijgt om een band op te bouwen door gelijk van het begin af aan een deel van de verzorging op zich te nemen? Het enige lastige punt is wel de borstvoeding. Geef je borstvoeding, dan zal je dus al eerder moeten starten met kolven om je kleine wel te blijven voorzien van eten als je zelf aan het werk bent en je partner de zorgen thuis overneemt. Een bijkomend voordeel kan ook zomaar zijn dat gelijk van het begin af aan de zorgen voor de kinderen hierdoor verdeeld worden over beide partners, en dat dat ‘systeem’ zich doortrekt naar de toekomst. Het resultaat; een betere verdeling van de zorgtaken tussen beide partners.

Hoe sta jij hierin? Zou je het fijn vinden als je het verlof zou kunnen delen of is er bij jou geen sprake van en zou je je moederschapsverlof niet willen splitsen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven