Einde schooljaar moeheid en vijf tips om het toch gezellig te houden

“Ik wil niet naar school.” Jongste dochter ligt in haar pyjama op de bank. Broer en zus hangen er uitgeblust 11427717_893483140718950_5372181611820792260_nnaast. De moeheid straalt er vanaf. Het is duidelijk, mijn kroost is aan vakantie toe. Zelfs de hond doet mee aan de lamlendigheid en negeert mijn geroep. Ze kruipt zelfs onder de bank. “Jongens, pak die hond eens voor me, ze moet even mee.” Geen reactie. Blikken onafgebroken op de tv gericht. Ik doe het zelf wel even, en gun ze nog even rust.

Herken je die moeheid ?

Drie bleke bekkies op de achterbank. “Hebben jullie zin in vandaag?” Alleen oudste dochter geeft antwoord. “Ja hoor.” Als ze alle drie op school zijn heb ik even tijd om een actieplan te maken. We hebben namelijk nog 4 weken tot we op vakantie gaan. En die wil ik wel een beetje gezellig houden, zonder dat de moeheid roet in het eten gooit. Ik zet ze even op een rijtje. Misschien heb jij ook kinderen die last hebben van einde schooljaars moeheid en heb je er wat aan.

moeheid

1. Begrip

De laatste weken zijn zwaar voor je kinderen. Denk maar aan de avondvierdaagse, juffendag, schoolreisje en tel daar de nodige CITO- en andere toetsen bij op. Moeheid is dan niet vreemd. Mijn kids hebben ook nog uitvoeringen van ballet en hip hop en als je kind sport zijn er vast wedstrijden en toernooien. De pap is op en het helpt als je daar begrip voor toont. Tenminste dat is mijn ervaring. Dus niet: ‘kom op, stel je niet zo aan, je moet gewoon naar school.’ Erken hun gevoelens. Als jongste moppert dat ze niet naar school wil, snap ik dat. “Je bent ook wel erg moe hè meis? Zullen we nog even extra lang knuffelen?” Dan is het drama als ze erachter komt dat ze toch echt naar school moet (hoewel een baaldag soms ook een goed idee kan zijn) stukken minder groot.

2. Slapen

Lijkt logisch, maar kijk even kritisch naar het aantal uren slaap. Zo kwam ik erachter dat het ongemerkt steeds later werd voor jongste dochter. We hebben een reuze gezellig avondritueel, maar ik moet wel een beetje doorwerken want moeheid ligt op de loer. Of een kwartiertje eerder naar boven gaan, kleine aanpassing, groot verschil. En heb je een druk weekend waardoor ze laat op bed liggen? Zondagavond extreem vroeg naar bed gaan om de boel weer recht te trekken.

3. Eten

Zonder brandstof draait de motor niet. Zo simpel is het. Wat snoep betreft komen ze niks tekort, denk maar aan de snoepvierdaagse en het schoolreisje, maar suikerdips liggen daardoor juist extra op de loer. Probeer zoveel mogelijk gezond voer naar binnen te krijgen. Mijn zoon komt vaak bozig uit school. Hij heeft dan gewoon dorst, maar het duurde even voor ik dat door had. Dus zet ik alvast drinken klaar, of schenk meteen iets in zodra we thuis zijn. Een flesje water mee als je de kids ophaalt kan soms ook een groot verschil maken. Verder probeer ik zoveel mogelijk fruit en groenten erin te krijgen. Door zelf ijsjes te maken, en bietjes in mijn cupcakes te verstoppen bijvoorbeeld 🙂

4. Beperk de activiteiten

Twee keer een speelafspraak in de week vind ik genoeg. Vooral jonge kinderen gaan anders maar door en door, waardoor ze in het weekend, als jij net zin hebt in qualitytime, niet te genieten zijn. Wij houden van op pad gaan in het weekend, maar tegen het einde van het schooljaar schroeven we het tempo iets omlaag. Niet twee dagen uitstapjes ondernemen maar ook een rustdag inlassen om de ergste moeheid tegen te gaan.

5. Vitamine D

Lekker uitrusten kan ook goed in de tuin. Ligbedje, wat boekjes. Of ga knutselen aan de tuintafel. Even geen schermpjes. Mijn kinderen worden soms zo hangerig van tv kijken of gamen. Dan gaat alles uit en gaan we naar buiten. Dat kan een rondje in de buurt met de hond zijn, of een flinke wandeling in het bos. Van de gezonde buitenlucht krijgen ze vaak weer energie.

Heb jij nog tips om die laatste weken door te komen?

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven