Hoe voer ik een moeilijk gesprek met de oppas?

Het zoeken naar de juiste oppas vergt veel tijd en energie. Je bent dan ook blij als je denkt een goede gevonden te hebben. Je nodigt haar daarom uit op gesprek en er lijkt een goede klik met de kinderen te zijn. Dat is fijn uiteraard en de eerste keren dat ze komt oppassen ben je vol verwachting. En jij niet alleen, maar je kinderen ook 😉 . Maar dan blijkt het toch niet te gaan zoals je verwacht had. Veel ouders vinden het moeilijk om hierover in gesprek te gaan met de oppas. Dat is begrijpelijk. Je wilt dat de relatie goed blijft. Toch is het van belang om bepaalde problemen aan te stippen. Maar hoe ga je zo’n moeilijk gesprek met de oppas aan? We delen 8 tips voor het voeren van een moeilijk gesprek met de kinderoppas.

moeilijk gesprek met de oppas

8 Tips voor aanpak moeilijk gesprek met de oppas

1. Stop je ergernis niet weg

Geen gesprek met de oppas is geen optie. Een openhartig gesprek zal de relatie met de oppas alleen maar verbeteren. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat de match er simpelweg niet is. Als je het gesprek niet aan gaat dan blijf je die gevoelens opkroppen, zal er niets veranderen en krijgt de oppas niet de kans om zich te verbeteren. Met als gevolg dat de oppas echt wel merkt dat er iets aan de hand is en misschien nog onzekerder wordt. Daarnaast heb je als drukke moeder al genoeg aan je hoofd. Piekeren over de oppas neemt alleen maar extra tijd in beslag.

Begrijp ook dat je oppas niet aan je verwachtingen kan voldoen als je die niet uitspreekt. Ze kan immers geen gedachten lezen.

Lees ook: de voordelen van kinderoppas aan huis en kinderdagverblijf op een rij

2. Onder 4 ogen een gesprek met de oppas

Zo’n gesprek met de oppas zou je liever met je partner aan je zijde willen voeren. Echter zal de oppas zich hierdoor in een hoekje gedreven voelen. Voer het gesprek daarom 1 op 1. Dit geeft haar de kans om haar zegje te doen. Uiteraard kun je het gesprek met de oppas wel met je partner voorbereiden. Ga jij je oppas delen met een ander gezin, dan betrek je hen er natuurlijk ook bij.

Kondig het gesprek aan en neem er de tijd voor. Laat haar weten dat dit belangrijk voor je is. Zorg er dus voor dat je niet het gesprek aangaat met een kind op je arm of terwijl je druk aan het koken bent. Een vooraankondiging naar de oppas toe is ook wel zo fair. Zo kan hij of zij zich ook een beetje voorbereiden.

3. Focus op het probleem

Iedereen kent die bekende druppel die de emmer doet overlopen. Het is vaak een opeenstapeling van gebeurtenissen. Die zou je het liefst allemaal willen benoemen. Probeer toch om niet op alle slakken zout te leggen, dit verbetert de relatie niet. Focus op het grote probleem, zoals het minder TV-kijken, aan tafel eten of het teveel snoepen.

Vind je het moeilijk om bij de essentie te blijven? Noteer de punten en noem één duidelijk voorbeeld. Wijk niet teveel af, het gesprek moet geen potje vingerwijzen worden.

4. Verplaats je in de oppas

Verplaats je in de oppas. Probeer te begrijpen waarom ze het niet doet zoals jij het wilt. Is het onwil, onbegrip of heeft ze een ander idee bij opvoeding? Het laatste komt veel voor bij oppassers die zelf een gezin hebben. Ze zijn wat vastgeroest in hun eigen ideeën. Is de oppas nog jong? Dan kan het ook te maken hebben met onervarenheid. Ontfutsel tijdens het gesprek dan ook een reactie. ‘Begrijp je wat ik bedoel?’ of ‘Kun je je dat voorstellen?’ Vaak is men zich niet bewust van die gedragingen en gewoontes.

Lees ook: Oppas tarief in Nederland het goedkoopste van Europa

5. Opbouwende feedback

Zorg ervoor dat je feedback constructief en feitelijk blijft, en dat je niet vanuit je emotie gaat reageren. Leg ‘de schuld’ niet bij de oppas, maar vertel wel wat je hebt opgemerkt, wat het gevolg daarvan is, wat voor een effect dit op jou heeft en welke verandering je graag ziet in het gedrag van de oppas. Geef haar in je gesprek met de oppas tenslotte de kans hierop te reageren.

Bijvoorbeeld:

‘Ik merk op dat Marietje te veel lekkers krijgt (gedrag), daardoor is ze heel actief aan het begin van de avond, maar wordt ze knorrig voor het slapengaan (gevolg). Als ik thuis kom van een drukke dag ben ik moe en vind ik het vervelend dat Marietje zich niet goed voelt (gevoel). Ik zou het fijn vinden dat ze overdag slechts één koekje krijgt (concrete verandering). Hoe denk jij hierover?’

6. Top, tip, top

Negatieve feedback blijft langer hangen dan positieve feedback. Verpak de “tip” daarom tussen twee “tops”: ‘Ik vind het fijn dat je zoveel leuke activiteiten doet met mijn kinderen. Toch vind ik het vervelend dat je tijdens die activiteiten zoveel op je telefoon zit. Dat geeft me het gevoel dat je ze niet in de gaten houdt. Dat is jammer, want de kids vinden het zo leuk dat je er bent.’ Een mooie manier van het gesprek met de oppas aangaan, vind je niet?

7. Kritisch naar jezelf in je gesprek met de oppas

Probeer, voorafgaand aan het gesprek met de oppas, kritisch naar jezelf te kijken. Wat is jouw aandeel geweest? Of had je iets kunnen doen om het te voorkomen? Zo ja, breng dit tijdens het gesprek aan de orde. Je stelt je kwetsbaar op en dit maakt het voor de oppas mogelijk om haar kritische punten naar voren te brengen. Wees daar ook op voorbereid.

8. Plan een vervolggesprek

Een oppas staat dichtbij jou en je gezin. Wees daarom de grotere persoon als het gesprek met de oppas té emotioneel wordt. Ook als dit betekent dat je nog niet al je punten besproken hebt. Als één van jullie zich in een hoekje gedrukt voelt, zeg je dingen waar je later spijt van krijgt. Dit komt de relatie uiteraard niet ten goede. Plan daarom een vervolggesprek in. Dit geeft de oppas de kans om erover na te denken en er later op terug te komen, ook wanneer wél alles is besproken.

Heb jij wel eens een moeilijk gesprek met de oppas gehad? Of weet je dat je eigenlijk een gesprekje moet hebben maar weet je nog steeds niet hoe? Praat met ons mee!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven