Reken- en taaltips van Squla: heeft jouw kindje moeite met leren?

reken- en taaltipsDe bladeren vallen van de bomen, het is regenachtig en de dagen worden korter. De herfst heeft ruimschoots zijn intrede gedaan. Bij ons hebben ze afgelopen week ehun eerste rapport alweer mee naar huis genomen. Een goed moment om samen met onze oudste te kijken naar wat er de afgelopen tijd goed is gegaan en op welk gebied hij zich nog verder kan ontwikkelen. Ter inspiratie geeft Squla ons een aantal reken- en taaltips om hem te motiveren en te helpen ter voorbereiding op de komende schoolperiode. Buiten dat is vanaf nu speciaal voor de feestdagen een Squla cadeau-editie verkrijgbaar; een mooi en leerzaam cadeau voor Sinterklaas of Kerst voor kinderen uit groep 1 t/m 8.

Als ouder speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind. Uit onderzoek[1] blijkt namelijk dat kinderen beter presteren als hun ouders actief betrokken zijn bij het leerproces. Deze reken- en taaltips laten zien hoe je dit doet.

Taaltips

  1. Diversiteit – Stimuleer je kind om zoveel mogelijk verschillende teksten te lezen, zowel qua vorm als inhoud, want wie steeds (over) hetzelfde leest leert op den duurt niets meer bij. Bij diversiteit kun je denken aan fictie en non-fictie, maar ook aan bijvoorbeeld verschillende typen teksten zoals een boek, krantenartikel, folder, handleiding of gedicht.
  2. Niveau – Het is belangrijk dat de teksten die je kind leest van het juiste niveau zijn. Te moeilijke teksten zijn lastig om te begrijpen, waardoor nieuwe woorden en zinsconstructies niet worden opgepikt en dus niet geleerd. Teksten die je kind wel aan kan geven meer zelfvertrouwen om verder te lezen. Zorg voor een optimaal leerresultaat door teksten die nét iets boven het niveau van je kind liggen, zodat hij of zij vooruit komt en echt iets bijleert.
  3. Plezier – Zorg ervoor dat je kind lezen met plezier associeert. Op die manier gaat hij of zij het steeds leuker vinden. Creëer bijvoorbeeld een knus leeshoekje of ga samen naar een leuke voorstelling in de bieb. En wat voor veel dingen geldt, gaat ook hier op: goed voorbeeld doet goed volgen. Kruip dus zelf ook regelmatig met een boek op de bank!

Rekentips 

  1. Vergelijken – Veel kinderen vinden het lastig om in te schatten hoe lang, zwaar of veel iets is. Maak daarom samen met je kind een lijst met referentiematen. Bijvoorbeeld: een pak melk = 1 liter, een voetbalveld = 100 meter lang, een auto = 1000 kilo. Zo krijgt je kind langzaam een gevoel bij de maten die hij of zij in het dagelijks leven tegenkomt.
  2. Spelen – Rekenen is overal. Daarom kun je van de wereld om ons heen één groot rekenraadsel maken. Stel je kind bijvoorbeeld vragen als: hoeveel druiven zitten er in dit bakje? Hoe lang is deze vork? Hoe zwaar is deze vaas? Laat je kind vervolgens zelf controleren of het in de buurt zat.
  3. Samen aan de slag – Creëer authentieke situaties waarin je kind op een betekenisvolle manier met rekenen aan de slag moet. Bak bijvoorbeeld samen een taart en laat je kind alles afmeten, of vraag je kind om de hoeveelheden van een recept voor twee personen om te rekenen naar hoeveelheden voor het hele gezin. Leuk, lekker en zinvol!

Naast deze reken- en taaltips is het ook belangrijk dat wat je met jouw kind doet aansluit bij zijn of haar leefomgeving. Tegenwoordig spelen de computer, tablet en online wereld een grote rol in het leven van kinderen. Daarom heeft Squla spellen ontwikkeld waarbij de leerstof is verpakt in een spelvorm, inclusief competitie-elementen en beloningen. Vakken als taal en rekenen worden daardoor op een leuke en speelse manier extra behandeld, ook buiten de klas. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven