Ik vind het heerlijk om met eigen groenten en fruit te koken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat onze kinderen zien en voelen hoe dat nu werkt. Dus ook dit jaar gaan we weer een moestuin aanleggen met de kinderen.
Ik doe dat alleen waarschijnlijk wat anders dan de meeste andere mensen.
Wij hebben een redelijk grote tuin, ook al zijn we geen grootgrondbezitters, maar de tuin wordt eigenlijk volledig in beslag genomen door spelende kinderen en een rondscheurende hond.
Alles goed en wel, maar het terras is van mij!!! Tenminste, dat probeer ik af te dwingen. Lukt nooit helemaal natuurlijk, want stoepkrijt in het gras dat lijkt niet echt te werken en op een of andere manier wil die voetbal ook nog niet zo heel goed luisteren.
Update: september 2023
Moestuin aanleggen met je kinderen, waarom zou je?
Kinderen die alleen maar mee gaan naar de supermarkt hebben echt geen flauw idee wat er allemaal bij komt kijken voordat je die krop sla op je bord hebt liggen.
Wil je ze een beetje meegeven hoe het allemaal werkt en wat er bij komt kijken, dan is samen met je kind een moestuin aanleggen een goed idee.
Het is niet alleen rustgevend voor ze om met hun vingers in de aarde te zitten, ze krijgen ook meer respect voor de natuur.
Daarnaast zijn ze even weg van die mobiele telefoon en heb je echt quality time waarin je samen een praatje kan maken.
Moestuin aanleggen als je niet veel tuin hebt
Heb je geen tuin, dan is dit een goed idee om toch een moestuin aan te kunnen leggen. In onze vorige tuin lagen op het terras grote tegels in de cement.
Hier een moestuin aanleggen met de kinderen ging niet zomaar. Maar ik kwam op het idee om van steigerhout twee grote moestuinbakken te maken. Moestuinbakken op wielen!
Staat hartstikke leuk en is nog handig ook. Ze zijn zo weg te rijden als ze in de weg staan (bij een verjaardagsfeestje ofzo).
Het aanleggen van een moestuin met je kinderen wordt zo voor bijna iedereen een mogelijkheid toch? Ook al heb je een relatief kleine tuin dan nog kan je er zo’n bak in zetten.
Daar komt nog eens bij dat je geen slakken in je groenten hebt en ook geen rupsen, gewoon simpelweg omdat mijn moestuin zich niet in de volle grond bevindt, maar zo ongeveer 10 centimeter daarboven!
Heb je wel een moestuin in de volle grond, dan kan je eens hier lezen wat koffiedik kan doen in je moestuin tegen de slakken. Zoals je ziet moeten wij weer snel met de moestuin aan de slag, want momenteel leeft er alleen maar ‘vergeten groenten’ in de bakken.
Moestuin en kinderen; samen tuinieren in de moestuin
Afijn, die moestuin lijkt zó simpel, maar wanneer je zelf een moestuin onderhoud krijg je ineens zoveel respect voor voedsel! Wat kan je gefrustreerd raken van al die ‘mislukte appels’, alle slakken en andere ‘kleine bezoekers’ die ook wel een hapje uit de moestuin lusten.
Hierboven lees je daar al een oplossing voor, maar heb je een moestuin in de volle grond, dan moet je dat anders aanpakken.
Ga je een moestuin aanleggen met je kinderen dan krijg je te maken met: te weinig zon, te lang geen regen, te koud etcetera. Laat dit je niet tegenhouden.
Al doende leer je hoe je dit het beste allemaal kan aanpakken. Iedere dag even met je kinderen kijken hoe de moestuin eruit ziet is in ieder geval een goed plan. Het houdt ze betrokken.
Fruit in je eigen tuin
Met een klein moestuintje heb je waarschijnlijk niet veel plek om fruit te kweken. Fruitbomen in de tuin nemen immers meer plek in beslag dan een paar moestuinbakken.
Wil je toch graag je kinderen laten zien hoe dat nu precies zit met fruit zoals appels en peren? Ga dan eens appels plukken bij een boomgaard. Hier lees je waar je allemaal appels kan plukken met je kinderen.
Tips om makkelijk te beginnen aan de moestuin met je kinderen
Om je kinderen betrokken te houden kan je het beste onderstaande tips volgen.
1. Kies voor makkelijke groenten
Begin met makkelijke groenten als je een moestuin gaat aanleggen met je kinderen. Je wilt namelijk je kids gemotiveerd houden en graag ook snel resultaat zien van je moestuin.
Groenten die makkelijk te kweken zijn en vrij snel resultaat geven zijn:
- sla (ijsbergsla of rucola bijvoorbeeld, maar ook botersla)
- tuinkers
- radijs
- pompoenen (die groeien vaak als een dolle)
- andijvie
Naast dat je begint met zaadjes kan je ook een paar kleine plantjes pakken. Zo hoeven je kinderen niet het volledige proces van ontkiemen af te wachten maar kunnen ze ook al met kleine plantjes de vooruitgang van de moestuin zien.
2. Zo start je met kiemen voor je moestuin
Wil je starten met alleen maar zaadjes? Dan kan het soms best een uitdaging zijn om die zaadjes te laten kiemen.
Maak gebruik van een kiemtoren om dit wat makkelijker te maken.
Deze kiemtoren is trouwens ook bijzonder geschikt voor het ontkiemen van kiemgroenten zoals waterkers en alfafa. Super gezond om als aanvulling bij je eten of tijdens de lunch te nuttigen omdat ze boordevol vitamines zitten.
3. Begin niet te groot met je moestuin
Hoe groter de moestuin, hoe sneller je kinderen afgeleid zijn bij het aanleggen en onderhouden. Een grote moestuin houdt ook automatisch meer werk in.
Je zou daarom bijvoorbeeld kunnen beginnen met een vierkante meterbak of een kweekbak op poten.
Hier vind je veel kweekbakken en moestuinbakken
Het grote voordeel van een vierkante meterbak is bijvoorbeeld dat je weinig last hebt van onkruid en ongedierte.
Daarnaast kan je er toch aardig wat verschillende groenten in kwijt. In elk vakje kan je weer een andere groente of fruit zaaien.
4. Kies bij het aanleggen een goede plek voor je moestuin
Een goede moestuin ligt een deel van de dag in de zon en een deel van de dag in de schaduw.
Liefst zorg je ervoor dat -op het heetst van de dag- je groenten een beetje beschutting hebben zodat ze niet verbranden.
5. Geef je kind zijn of haar eigen moestuin
Natuurlijk vinden je kinderen het leuk om mee te helpen jouw moestuin aan te leggen. Maar nog leuker is het als ze een eigen moestuin hebben.
Heb je de ruimte? Geef ze dan hun eigen vierkante meter bak waar ze zelf in aan de slag mogen. Uiteraard krijgen ze dan ook hun eigen setje met accessoires waarmee ze in hun moestuin aan de slag gaan.
Gardena heeft daar bijvoorbeeld een leuke set voor die je hierboven ziet.
Je vindt de Gardena tuinaccessoireset hier
6. Ondersteun het moestuinieren met een boek voor kinderen
Om je kinderen wat meer informatie te geven zijn er mooie boeken in omloop over het aanleggen en onderhouden van een moestuin.
Het linkse boek is specifiek voor kinderen geschreven en de rechtste variant is specifiek voor de vierkante meter bak. Allebei handig!
Je vindt de boeken bij Bol.com
6. Zo hou je het leuk: doe een spelletje tijdens of na het tuinieren
Naast de moestuin voor kinderen bedenk ik regelmatig spelletjes met betrekking tot voedsel om ze lekker te laten ontdekken. Ontzettend leuk! Ook het volgende spelletje vinden wij leuk
- Stap 1: verzamel diverse pitten en/of zaadjes van diverse soorten fruit.
- Stap 2: laat jouw peuter even voelen en ruiken aan de pitjes/zaadjes, terwijl jij op een A4 vel papier de pitjes 1 voor 1 omtrekt met een pen of potlood en er een afbeelding bij tekent met betrekking tot de betreffende fruitsoort bij ieder pitje/zaadje.
- Stap 3: benoem alle pitjes/zaadjes: ‘deze is van een appel, vind jij hem groot of klein?’ Etc.
- Stap 4: Vervolgens pak je weer ieder zaadje/pitje met jouw peuter en vraagt hem/ haar het zaadje/pitje op het juiste plaatje neer te leggen.
Wellicht is het ook leuk om er een YouTube filmpje bij te laten zien met betrekking tot het ontkiemen van een zaadje.
Ook leuk voor in de moestuin (of om in de berm te strooien!): zaadbommen maken! Heb je meteen een leuke activiteit voor als het écht te slecht weer is om in de moestuin te werken.
Samsam en een moestuin aanleggen
Deze week ontving ik een persbericht van Samsam. Over moestuinen wereldwijd en het belang ervan om iedereen uiteindelijk van voedsel te kunnen voorzien.
In 2050 leven we namelijk waarschijnlijk met 10 miljard mensen op de aarde (!). Nog een belangrijke reden dus om een eigen moestuin aan te leggen. Al is het maar een kleintje!
Wereldwijd worden kinderen (gelukkig) al in contact gebracht met de mogelijkheden om een eigen moestuin te hebben en te ‘verzorgen’.
Van het verbouwen van groenten en fruit in zelfgemaakte kassen in Israël tot het zelf medicijnen brouwen in Suriname op een internaat wat voor een deel zelfvoorzienend is op het gebied van groenten, fruit én dus geneesmiddelen.
In Nederland zijn er toch nog heel veel kinderen die geen idee hebben hoe bijvoorbeeld een bloemkool groeit. Wij weten het inmiddels wel! En dat ze zwart worden als ze gedurende je vakantie onder de veranda staan terwijl het héél lekker weer is, dat weten we inmiddels ook 😉 .
Bij Samsam hebben ze op de website overigens ook nog wat leuke youtube filmpjes staan met veel interessante informatie.
Zo weet ik intussen dat we een heuse zeewierboerderij hebben in Zeeland. Geinig toch? Het tijdschrift zelf verschijnt in twee edities: een editie voor groep 5/6 en een voor groep 7/8.
Voorheen liep Samsam alleen via de basisschool kan ik me herinneren, maar tegenwoordig kan je er gewoon zelf een abonnement op nemen.
Voor maar € 15,00 per jaar heeft jouw kind een fantastisch leerzaam blaadje in de bus.
Moestuintje klein beginnen, jammer dat de AH deze acties niet meer heeft
Het was een van de beste acties van de AH uit het verleden. Een blik vol motivatiemiddelen voor hen die een moestuin willen aanleggen met de kinderen.
Sparen voor zaadjes. Je begint heel klein, met de zaadjes in een plastic tree en een klein beetje potgrond erbij, om vervolgens als de plantjes beginnen te groeien ze over te potten. Superleuk om te doen met je kinderen en ook nog eens heel leerzaam!
Van komkommer tot tijm en van venkel tot sperziebonen, er zit vanalles tussen om een mooie moestuin mee aan te leggen en je kinderen volop eigen kweeksels te kunnen laten maken en proeven. Ik zeg… doen!
Laat dus vooral je kinderen helpen, want er is niets lekkerder om met je handen in de aarde te zitten.
Tip: betrek je kinderen actief bij de moestuin aanleggen. Het scheelt je niet alleen tijd, ook bij het onderhouden ervan maar ze leren ook verantwoordelijkheid nemen en ‘last but not least’… zeker te weten dat ze je eten lekkerder gaan vinden. Ze hebben het immers zelf ‘gemaakt’!
Hier zijn ze ook fan van de Appie Moestuintjes. Alleen hebben wij geen tuin maar een redelijk groot balkon (dat is dus echt geen last van slakken haha). Vorig jaar hebben we heerlijk gesnoept van de wortels, radijsjes en aardbeien. Dit jaar gaan we weer op onderzoek uit met de zaadjes en hopelijk kunnen we ook weer wat oogsten 😉