Met kinderen een moestuin onderhouden; leuk, lekker en leerzaam!

Lopend door de supermarkt besef ik, dat ik eigenlijk best dankbaar ben met de mogelijkheid om zó makkelijk aan eten en drinken te komen. Als hoogsensitief persoon kan ik uren filosoferen, zo ook over dit onderwerp. ‘Achter de schermen’ is er iedere dag weer zo’n groot proces gaande voor het eten überhaupt in de winkel ligt. Binnen de opvoeding van mijn heerlijke peuter wil ik haar ook graag mee geven, dat het eigenlijk niet zo vanzelfsprekend is, dat wij kunnen eten. Een moestuin onderhouden met kinderen in onze tuin leek me dan ook een goed idee. Zo kan zij het proces van zaadje tot voedsel van dichtbij kan bekijken.

moestuin kinderen
Stockfoto van kind in moestuin door Air Images

Moestuin en kinderen; samen tuinieren in de moestuin

Het lijkt zó simpel, maar wanneer je zelf een moestuin onderhoud krijg je ineens zoveel respect voor voedsel! Jeetje, wat raakte ik gefrustreerd van al die ‘mislukte appels’, alle slakken en andere ‘kleine bezoekers’ die ook wel een hapje uit onze moestuin lusten. Ook kregen we te maken met: te weinig zon, te lang geen regen, te koud etc. Iedere dag kijk ik even met mijn dochter hoe de moestuin eruit ziet en wat zijn we dan blij en trots, wanneer een heel klein plantje weer wat groter is gegroeid! ‘Dat zijn baby plantjes, toch mama?!’ Zegt mijn dochter tijdens het water geven van de moestuin. Ze helpt dan ook heel trots mee in haar eigen boeren tuin overal!

Spelletje tijdens het tuinieren in de moestuin

Naast de moestuin voor kinderen bedenk ik regelmatig spelletjes met betrekking tot voedsel om haar lekker te laten ontdekken. Ontzettend leuk! Ook het volgende spelletje vinden wij leuk:

  • Stap 1: verzamel diverse pitten en/of zaadjes van diverse soorten fruit.
  • Stap 2: laat jouw peuter even voelen en ruiken aan de pitjes/zaadjes, terwijl jij op een A4 vel papier de pitjes 1 voor 1 omtrekt met een pen of potlood en er een afbeelding bij tekent met betrekking tot de betreffende fruitsoort bij ieder pitje/zaadje.
  • Stap 3: benoem alle pitjes/zaadjes: ‘deze is van een appel, vind jij hem groot of klein?’ Etc.
  • Stap 4: Vervolgens pak je weer ieder zaadje/pitje met jouw peuter en vraagt hem/ haar het zaadje/pitje op het juiste plaatje neer te leggen.

Wellicht is het ook leuk om er een YouTube filmpje bij te laten zien met betrekking tot het ontkiemen van een zaadje.

Ook leuk voor in de moestuin (of om in de berm te strooien!): zaadbommen maken! Heb je meteen een leuke activiteit voor als het écht te slecht weer is om in de moestuin te werken.

Geen plek voor een moestuin?

Heb jij geen ruimte/tijd voor een grote moestuin, maar lijkt het jou ook een leuk idee om jouw peuter meer te betrekken bij het groeiproces van voedsel? Denk dan bijvoorbeeld aan een moestuin aan je muur. Of kijk naar deze mini-kasjes in de winkel verkrijgbaar of gebruik 1 plantenpotje voor het onderhouden van bijvoorbeeld: een tomatenplantje etc. In alle tuincentra zijn zakjes met zaadjes verkrijgbaar. Hierop staat meestal precies de instructies op mbt zaaien, verzorging etc. Leerzaam en leuk zo’n moestuin met je kinderen opzetten, maar ook lekker!

Groei en bloei

Net als dat ene kleine zaadje

Ben jij zo bijzonder

Groter wordend

Door de liefde

Van mij, voor jou

Groei en bloei maar

Op jouw unieke manier

Liefs, mama

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top