Heerlijke MOINK ballen op de bbq; een échte bbq snack!

Deze keer heeft Frank zich op de Kamado Joe uitgeleefd om heerlijke MOINK balls te maken op de bbq volgens onderstaande recept. Het is een klassieke bbq snack die je -als bbq liefhebber- écht geproefd moet hebben.

MOINK balls bbq

MOINK balls op de bbq: het verhaal achter de naam

Voordat hij er aan begon heeft hij mij volledig uit de doeken gedaan waar de naam MOINK balls vandaan kwam. Sterker nog, ik moest eerst raden, haha. Maar zo geduldig is hij niet dus al snel kwam hij zelf met het verhaal van de MOINK balls op de bbq.

De naam van deze gehaktballen snack op de bbq is afkomstig van het geluid dat de dieren maken die het vlees ‘leveren’ voor deze MOINK balls. Het klinkt een beetje plat, ik weet het. Maar het is nu eenmaal zo. Er wordt namelijk rundergehakt gebruikt van de koe (mwoeh) en er gaat spek omheen van het varken (oink). MOINK dus.

Recept voor de MOINK balls op de kamado

Je kan er voor kiezen om kant en klare gehaktballen te halen bij de salger en daar een spekje omheen te binden. Maar de echte hobbykok die op zijn eigen tempo leert koken die maakt het maakt ook de gehaktballen zelf.

Met de juiste ingrediënten én de juiste bbq accessoires voor de Kamado heb je dat ‘in een wip’ gedaan.

MOINK balls recept bbq

Ingrediënten voor ongeveer 30 MOINK balls op de bbq

  • 500 gram rundergehakt (liefst van een goede slager)
  • 30 plakken ontbijtspek
  • ongeveer 40-50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 4 teentjes verse knoflook
  • 2 eetlepels italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel peper (versgemalen)
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepel BBQ rub; wij hebben deze rub gebruikt, maar je kan ook een andere kiezen als je wilt of er eentje zelf maken
  • een scheutje melk
  • 50 gram paneermeel
  • 5 eetlepels Remia black jack smokey bbq saus
MOINK ballen maken

Afhankelijk van hoeveel MOINK balls je wilt serveren met dit recept kan je de hoeveelheden natuurlijk aanpassen. Wij hebben de MOINK balls op de bbq gecombineerd met wat salade en frietjes erbij. Gewoon als avondeten. Maar je kan ze dus ook als late night snack maken voor een feestje. Daar zijn ze ook super geschikt voor. Tijdens een winterbarbecue bijvoorbeeld.

Het gehakt maken voor het MOINK balls recept

Meng het gehakt met in een kom met:

  • het ei
  • de Parmezaanse kaas
  • de melk
  • verse knoflook
  • Italiaanse kruiden, peper en zout
  • paneermeel

Je kan het mengsel gewoon met je handen kneden of je doet alles bijvoorbeeld in de KitchenAid om het gehakt met de haak te laten mengen. Wel zo makkelijk 😉 .

MOINK balls recept

Gehaktballen maken, rubben en met spek omwikkelen

Benodigdheden: cocktailprikkers

Als het gehakt goed gemengd is dan maak je er balletjes van. Leg de bbq rub vervolgens uitgestrooid op een bord (zoals je ook wel met paneermeel doet) en rol de MOINK balls van dit recept door de rub heen voor ze op de bbq gaan.

Kies in ieder geval voor een rub die niet al te scherp is, want er gaat een aardig laagje omheen en anders kan het erg pittig worden. Of rol je MOINK balls wat minder door de rub heen.

Rol om iedere gehaktbal een plakje ontbijtspek en steek dit met een prikker vast. Leg de MOINK balls nog even in de koelkast om verder op te stijven en ga aan de slag met je bbq.

De MOINK balls op de bbq leggen

Benodigdheden: klein handje rookhout (wij hebben whisky rookhout gebruikt)

De MOINK balls moeten low en slow gegaard worden. De temperatuur van je Kamado bbq dient dus 120° te zijn. Zorg ervoor dat je een heat deflector in je bbq hebt liggen voor het indirect grillen. Of gebruik deze sloroller.

Is je bbq op ongeveer 120° dan kan het rookhout er nog op voordat de MOINK balls er op gaan. Leg vervolgens de MOINK balls op je bbq en laat ze rustig aan op 120° garen. Dat duurt zo ongeveer een uurtje. Give or take 😉 .

En je weet het: hou de deksel van je Kamado zoveel mogelijk dicht. De temperatuur finetunen doe je door met het schuifje te spelen. Op het moment dat je de deksel van je Kamado open doet komt er veel zuurstof bij. Grote kans dat de temperatuur teveel zal stijgen op dat moment.

Na een uurtje haal je de MOINK balls van de bbq af om ze even lekker in te lakken. Met een siliconen kwastje smeer je de MOINK balls in met de bbq saus die je klaar hebt staan. Vervolgens mogen ze nog een minuut of 30 op de bbq terug. Weer indirect garen.

Daarna zijn ze klaar om op te eten. Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven