De oplossing voor het warrige mom brain? Eet koolhydraatarm!

Robin schrijft op simpelduurzaam.nl over duurzaam leven. Ze zoekt uit welke tips veel positieve impact maken en simpel toe te passen zijn, en onderbouwd dit met cijfers en eigen ervaringen. En het mom brain is real, heeft ze ontdekt.

mom brain en een koolhydraatarm dieet

Mom brain; het moederbrein bestaat écht!

Na een bevalling ben je vergeetachtiger, warriger en emotioneler. Niet lang geleden beviel ik van mijn eerste kindje en mijn brein laat me regelmatig in de steek. Zo ervaar ik het tenminste.

Dat mijn moederbrein ervoor zorgt dat ik snel wakker word bij een geluidje van mijn dochtertje is top, maar dat ik zinnen niet kan volgen als mensen tegen me praten vind ik vreselijk.

Als ik na moet denken over dingen complexer dan hoe ik mijn veters strik, blokkeer ik. Ik hoor alle woorden en weet dat het een zin vormt, maar het voelt als een warrige brei voor me. Ik vergeet alles doot dat mom brain.

Ik was altijd behoorlijk gestructureerd. Ging ik naar buiten, dan zei ik: portemonne, sleutels, mobiel. Nu denk ik er gewoon niet aan en vergeet ik m’n sleutels. Dat is me nog nooit overkomen. En hoe moet dit als ik weer ga werken?

Op zoek naar een oplossing!

Koolhydraatarm dieet uitproberen voor je mom brain

Ik hou me graag bezig met mijn gezondheid, zo ook met eetgewoonten. Het koolhydraatarm dieet had ik al eens uitgeprobeerd en besluit ik nu weer te gaan doen. Zou het weer zo’n fijn effect hebben op mijn hersenen?

Een koolhydraatarm dieet is een manier van eten waarbij je maximaal 100 gram koolhydraten per dag eet, dat is heel weinig. Je eet daarentegen wel veel eiwitten (noten, kwark, vlees) en vetten (kokosolie, boter, room).

Je kunt ook nog strenger zijn en maar 50 gram koolhydraten eten. Dit heet dan het keto-dieet omdat je in ketose raakt. Als je borstvoeding geeft (zoals ik), raak je sneller in ketose en hoef je dus niet zo streng te zijn. Daarom heb ik het in deze blog over koolhydraatarm eten.

Ketose betekent dat je stofwisseling overschakelt van de gebruikelijke glucoseverbranding naar vetverbranding. Dit gebeurt soms voor korte duur na sporten of vasten, maar je kunt ook continu in ketose zijn en dus voortdurend in de vetverbranding door je voedingspatroon aan te passen.

Lees ook meer over een koolhydraatarm weekmenu

Het effect van ketose

Gebruikt je lijf vet als brandstof omdat het nauwelijks glucose of koolhydraten binnenkrijgt, dan heb je een stabielere energie (weg met de after-dinner-dip!), minder honger en breekt je lichaam makkelijker je vetvoorraad af. Je eet veel vet maar valt er interessant genoeg juist van af. Mooi toch? Gezond en lekker eten en toch afvallen?

Ook je mom brain heeft baat bij deze staat van ketose. Hersencellen werken veel efficiënter, daarom word je scherper en geconcentreerder.

De proef op de som

Ik besluit het te proberen: in een verloop van twee weken ga ik steeds minder koolhydraten eten, tot ik in ketose raak. Ik weet dit omdat ik dit met een plasstrip test. Maar eigenlijk wist ik het al toen ik opstond met een soort helderheid in m’n hoofd: de grijze brei is weg uit mijn mom brain!

Voor mij is het resultaat van dit nieuwe eetpatroon fantastisch, ik heb:

  • meer motivatie: als ik opsta heb ik echt zin in de dag, zin om dingen te doen
  • meer concentratie: ik ben niet meer zo warrig als eerder, ik heb veel meer focus om te werken of een klus af te maken
  • meer helderheid: geen wollig moederbrein maar ik kan gesprekken weer goed volgen en vergeet veel minder
  • meer energie: ik heb de hele dag door een stabiele hoeveelheid energie, voel me niet meer uitgeput.

Yes, ik kan nu veel beter alle ballen in de lucht houden en me de hele dag door lekker voelen. Ik ga naar m’n werk en ik voel me lekker scherp en heb er zin in.

Koolhydraatarm eten een aanrader?

Ik overdrijf niet, voor mij is het een verschil tussen dag en nacht. Dit betekent niet dat dit voor iedereen zo is, het kan bij jou minder of een ander effect hebben.

Ik kan het zeker aanraden om het koolhydraatarme dieet te volgen, maar het is wel een flinke ommezwaai als je gewend bent brood, aardappelen en rijst te eten. Probeer je partner over te halen mee te doen, zodat je niet dubbel hoeft te koken. De voordelen die ik noem zijn voor iedereen, niet alleen voor het mom brain.

Iets anders waar je op moet letten is dat je het aantal koolhydraten heel rustig afbouwt in de loop van één of meerdere weken, omdat je anders ziek kan worden (“keto-griep”) en daar heb je weinig zin in met een baby in huis.

En geef je borstvoeding, dan hoef je niet te streng te zijn met koolhydraten beperken, want die koolhydraten heeft je lijf nodig om melk aan te maken. Lees je goed in voor je start.

En pas op: als je eenmaal koolhydraatarm eet, wil je nooit meer terug omdat je je zo lekker voelt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven